Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μακαρονάδα με μελιτζάνες, κάπαρη και βασιλικό: μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

ΟιNοτικά 2017: ο κρητικός αμπελώνας στην Αθήνα

WikiΟιΝοτικά 2017, Κρήτη, κρητικά κρασιά, Μεγάλη Βρετανία, bar The Trap, ΜεΖεν

[photo: Andria / Flickr]
[photo: Andria / Flickr]

Η ετήσια παρουσίαση των κρασιών της Κρήτης στην Αθήνα γίνεται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Στα «ΟιΝοτικά 2017» συμμετέχουν 25 οινοποιοί με δεκάδες διαφορετικά κρασιά, πέρα όμως από την παρουσία τους, θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιος συγκεντρωμένα όλα τα κρασιά της εκδήλωσης, από τις ποικιλίες βιδιανό και λιάτικο, σε ξεχωριστή αίθουσα.

Στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας©» ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάζει ελεύθερα και δίχως την παρουσία του οινοπαραγωγού, αυτοσερβιριζόμενος, όλες τις φιάλες με 100% βιδιανό ή λιάτικο και να τις συγκρίνει μεταξύ τους. Πρόκειται αναμφίβολα για μία πολύ καλή ευκαιρία να αποκομίσει κάθε ενδιαφερόμενος μία συνολική εικόνα για την ποιότητα των δύο εμβληματικών ποικιλιών της Κρήτης, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, «δίνουν» πολύ ενδιαφέροντα κρασιά.

Στόν ίδιο χώρο με την «Πλατεία Γευσιγνωσίας©», η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη θα είναι διαθέσιμη για να δώσει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο για όλα τα κρασιά της έκθεσης, ενώ κατά τη διάρκεια πέντε 30άλεπτων ξεναγήσεων που θα ξεκινήσουν ανά ώρα από τις 15:00, θα παρουσιάσει τις βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης.

Οι ξεναγήσεις 

  • 15:00, Δαφνές
  • 16:00, Αρχάνες, Χάνδακας, Νότια Κρήτη
  • 17:00, Χανιά
  • 18:00 και 19:00, Πεζά

Τέλος, τα «ΟιΝοτικά 2017» μας προσκαλούν φέτος να δούμε τα κρασιά της Κρήτης «αλλιώς», σε συνεργασία με το «cocktail bar The Trap» (Όθωνος 10, Πλατεία Συντάγματος). Ο μπάρμαν του «The Trap», Στέφανος Δραγανιδάκης, έχει δημιουργήσει τρία κοκτέιλ με βάση τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης βιδιανό, μοσχάτο Σπίνας και λιάτικο.

Τα κοκτέιλ αυτά θα είναι διαθέσιμα στο «The Trap» από τις 11:00 μέχρι τις 23:00, θα προτείνονται μάλιστα συνοδεία μεζέδων του συστεγαζόμενου «Μεζέν». Τα οινικά κοκτέιλ του Στέφανου Δραγανιδάκη παρουσιάζουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποτελούν γευστική «συνέχεια» της εκάστοτε ποικιλίας, με το κρασί να «ακούγεται» αρκετά στη γεύση, εμπλουτισμένο με αρώματα που δεν θα μπορούσε να έχει από μόνο του.

Το δώρο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα ΟιΝοτικά θα κληρώνουν κάθε μία ώρα από ένα Magnum για 10 τυχερούς που θα φύγουν από την έκθεση με το κρασί του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Συγκριτική δοκιμή

Tα κρασιά που θα παρουσιαστούν στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας©» είναι τα εξής:

Ποικιλία Βιδιανό

  • 2016       Alexakis Βιδιανό, Οινοποιείο Alexakis
  • 2016       Άσπρα Χαράκια, Οινοποιείο Στραταριδάκη
  • 2016       Άσπρος Λόφος, Οινοποιείο Παρασκευά
  • 2016       Βιδιανό – Αμπελώνας Ιππόδρομος, Λυραράκης
  • 2016       Βιδιανό Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Κτήμα Ζαχαριουδάκη
  • 2016       Βιδιανό Κτήμα Πατεριανάκη, Κτήμα Πατεριανάκη
  • 2016       Βιδιανό Μηλιαράκη, Μίνως – Οινοποιείο Μηλιαράκη
  • 2017       Βιδιανό Μιχαλάκη, Κτήμα Μιχαλάκη
  • 2016       Βίος Πρώτος, Κρασιά Διγενάκης
  • 2016       Vorinos Λευκ, Silva Δασκαλάκη
  • 2016       Δάφνιος Λευκός, Οινοποιείο Δουλουφάκη
  • 2016       Διαμαντάκης Βιδιανό, Οινοποιείο Διαμαντάκης
  • 2016       Ιδαία Γη Βιδιανό, Ιδαία Οινοποιητική
  • 2016       Κλίμα Λευκός, Οινοποιείο Καραβιτάκης
  • 2016       Λύχνος Βιδιανό, Οινοποιείο Ντουράκη
  • 2016       Nostos Vidiano, Οινοποιία Μανουσάκη
  • 2016       8η Τέχνη, Οινοποιείο Μαραγκάκη

Ποικιλία Λιάτικο (ξηρά)

  • 2015       Λιάτικο – Αμπελώνας Κέντρος (ροζέ), Λυραράκης
  • 2015       Δάφνιος Ερυθρός, Οινοποιείο Δουλουφάκη
  • 2015       Λιάτικο – Αμπελώνας Αγγελής, Λυραράκης
  • 2016       Μικρή Ευγενική, Οινοποιείο Ευφροσύνη

Ποικιλία Λιάτικο (γλυκά)

  • 2005       Ήλιος, Οινοποιείο Δουλουφάκη
  • 2012       Ιδαία Γη Liatiko, Ιδαία Οινοποιητική
  • 2016       Ιουλιάτικο, Μπουτάρη Οινοποιητική
  • 2009       Aureo, Οινοποιείο Ευφροσύνη
  • Non-Vintage, Τοπλού Ερυθρός Γλυκύς, Κτήμα Τοπλού
  • 2009       Silva Λιαστό, Silva Δασκαλάκη

Αν πεινάσετε

Κάντε ένα διάλειμμα στο «The Trap»(Όθωνος 10, από την άλλη πλευρά της Πλατείας Συντάγματος), που θα προσφέρει από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ τρία ολοκαίνουργια κοκτέιλ με βάση τις ποικιλίες Λιάτικο, Μοσχάτο Σπίνας και Βιδιανό σε συνδυασμό με τους μεζέδες του συστεγαζόμενου «Μεζέν». Ή, πολύ απλά, μετά το τέλος της έκθεσης, συναντηθείτε εκεί με τους οινοποιούς της Κρήτης για να ολοκληρώσετε την ημέρα σας εορταστικά.

Τα οινικά κοκτέιλ του Στέφανου Δραγανιδάκη 

  • Βlossom Jar: 100ml Βιδιανό, 20ml Italicus Rosolio di Bergamotto Λεµονοθύµαρο, Εσπεριδοειδή
  • Cretan Secret: 70ml Μοσχάτο Σπίνας, 15ml Crème de pêche, 20ml Caol Ila whisky
  • Barrel Proof: 60ml Λιάτικο, 30ml Woodford bourbon, 2 dashes of Tentura bitters

Οι μεζέδες του  «Μεζέν»

Το «The Trap» προτείνει ένα μενού με 4 μεζέδες από τους πιό κάτω για 14€ (4€ για κάθε επιπλέον πιάτο)

  • Κοπανιστή καπνιστή τυροσαλάτα
  • Κολιός παστός 
  • Τσίρος Πολίτικος 
  • Γαριδάκι ψιλό τηγανητό
  • Γαλέος σεβίτσε 
  • Σκουμπρί ημίπαστο με πατατοσαλάτα 
  • Ρέγγα με καυτερή πιπεριά  
  • Φάβα Ηρακλειάς  
  • Γίγαντες τουρσί  
  • Καβουρμάς με ντομάτα και φέτα 
  • Αυγό με γίδα παστή  
  • Κεφτεδάκια πολίτικα, γιαούρτι και ντομάτα

 

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'