Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

«Λουκούμι» οι μπάμιες!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμπάμιες, συνταγές για μπάμιες, μπάμιες στο φούρνο, μπάμιες με πατάτες, παραδοσιακή κουζίνα, σπιτικές συνταγές με μπάμιες, κουζίνα μαμάς, συνταγές μπαμπας, σπιτικές μπάμιες, πατάτες στο φούρνο, εύκολες συνταγές, καθημερινές συνταγές, γρήγορες συνταγές, συνταγές για χορτοφάγους

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα Προβολή στην σελίδα του άρθρου
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα Προβολή στην σελίδα του άρθρου

Μερικές φορές τα λόγια στερεύουν στο μυαλό μου, δεν νιώθω πως έχω να πω κάτι  χρήσιμο ή ενδιαφέρον με αποτέλεσμα αυτό να  στέκεται εμπόδιο στο να αναρτήσω μια συνταγή που έχω φτιάξει και ανυπομονώ να την μοιραστώ μαζί σου. Γιατί έχω συνηθίσει  η συνταγή να συνοδεύεται πάντα με λίγα λόγια και σκέψεις μου, μοίρασμα της καθημερινότητάς μου στο βαθμό που εγώ επιλέγω και εξωτερίκευση της όρεξης που έχω ή που δεν έχω κάποιες φορές. Λες κι εσύ που θέλεις να φτιάξεις τις μπάμιες ενδιαφέρεσαι να μάθεις πως πέρασα εγώ τη μέρα μου χθες ή τι μου συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Πφφφ... Χρυσαυγή ξεκόλλα!

Το θέμα όμως είναι πως το μπλόγκ αυτό είναι ένας απόλυτα ζωντανός οργανισμός που βασίζεται στην ειλικρινή  (από τη μεριά μου τουλάχιστον) σχέση που έχουμε αναπτύξει τόσα χρόνια και δεν μου πάει η καρδιά να σου δώσω μια ξερή συνταγή έτσι, χωρίς να τα πούμε και λιγάκι. Αλλά όχι σήμερα! Δεν είναι μια από αυτές τις μέρες. Σήμερα θα σου πω απλά καληνύχτα!

Εύχομαι μόνο να φτιάξεις τις μπάμιες γιατί πραγματικά είναι λουκούμι και θα με θυμηθείς! Τις μαγειρεύω πάντα στο φούρνο γιατί έτσι ξεροψήνονται και μένουν ατόφιες χωρίς να ανακατεύονται στην κατσαρόλα και να λιώνουν. Αναρώτιέμαι αν υπάρχει τίποτα χειρότερο να φας απ΄τη λιωμένη μπάμια... Αν βέβαια είσαι απ΄αυτούς που δεν τις τρώνε χωρίς κοτόπουλο, υπάρχει και για σένα συνταγή από παλία. Να, εδώ!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά:

500 γραμμάρια μπάμιες μικρές (extra)
500 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
150 ml ελαιόλαδο
100 ml  ντοματοχυμό
50 ml ξίδι από λευκό κρασί
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας λευκό μπαλσάμικο ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι

Μέθοδος:

Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Ο λόγος που δεν τα ψιλοκόβουμε αλλά τα πολτοποιούμε είναι για να έχουμε μια πιο δεμένη σάλτσα στο τέλος.

Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και τοποθετούμε στο μισό τις μπάμιες και στο υπόλοιπο μισό τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (όπως τις κόβουμε για το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο).

Είναι καλύτερα να έχουμε τα λαχανικά μας διαχωρισμένα γιατί εκτός του ότι βολεύει στο σερβίρισμα έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο μιας και οι μπάμιες μελώνουν καλύτερα όταν είναι μαζί όλες.

Προσθέτουμε στο ταψί το ελαιόλαδο και το ντοματοχυμό. Πάνω από τις μπάμιες τώρα ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ξίδι από λευκό κρασί και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας τις μπάμιες με το κρεμμύδι. Το κρεμμύδι δεν το βάζουμε στις πατάτες.

Τέλος προσθέτουμε στο φαγητό 250 ml νερό, αλάτι και πιπέρι. 

Ψήνουμε το φαγητό στους 170 βαθμούς για περίπου  μιάμιση ώρα στον αέρα.  Δεν το ανακατεύουμε καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί οι μπάμιες θα λιώσουν. Αν χρειαστεί βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο πάνω από το ταψί προς το τέλος του ψησίματος για να μην πάρει περισσότερο χρώμα απ΄ότι θέλουμε και ξεραθούν οι μπάμιες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, αν δηλαδή δούμε πως έχει πιει τα υγρά του. Στην περίπτωση που προσθέσουμε νερό πιάνουμε το ταψί με τα δυο μας χέρια και το κουνάμε δεξιά και αριστερά για να πάει παντού χωρίς όμως να ανακατέψουμε το φαγητό. Τέλος το φαγητό είναι έτοιμο όταν δούμε πως οι μπάμιες και οι πατάτες έχουν μαλακώσει πολύ και το φαγητό έχει μείνει μόνο με το λάδι του, χωρίς καθόλου νερό.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε. Τα λαδερά φαγητά είναι καλύτερα να τα τρώμε όταν έχουν μείνει λίγη ώρα γιατί έτσι αναδεικνύεται η γεύση τους καλύτερα απ΄ότι να τα φάμε αμέσως όταν βγουν από το φούρνο. 

* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'