Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τραγανά και ζουμερά μπουρεκάκια με κιμά

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςμπουρεκάκια, μπουρεκάκια με κιμά, συνταγές με κιμά, ζύμες με κιμά, πιτάκια με κιμά

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Όλο και κάτι φτιάχνω γιατί η κουζίνα και η κατσαρόλα λειτουργούν χαλαρωτικά και ψυχοθεραπευτικά.  Όσο κουρασμένη κι αν είμαι , στην κουζίνα ξαναζωντανεύω. Το φαγητό, το γλυκό, το ζυμάρι, η πίτα δεν παύει να είναι δημιουργία.  Και η δημιουργία κάνει καλό στην ψυχολογία μας όταν αφορά πράγματα που μας αρέσουν. Ξέρω ότι πολλές φίλες το καταλαβαίνουν αυτό που λέω γιατί το νοιώθουν κι αυτές…

Ας μη μακρηγορώ όμως. Τα σημερινά μου μπουρεκάκια -θα μπορούσα να γράψω πολλά για το όνομα και την προέλευσή του, αλλά είπαμε, δεν υπάρχει χρόνος αυτό τον καιρό-  είναι ένα πεντανόστιμο finger food που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε μπουφέ, στη θέση μιας πίτας σ’ ένα τραπέζι, στη βεγγέρα με μπυρίτσες. Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο αλλά επειδή ο κιμάς είναι ήδη μαγειρεμένος, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο και να έχουμε σε πολύ λίγο χρόνο έτοιμο ένα πολύ ωραίο μεζεδάκι.

Υλικά:

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα κρασί
1 κούπα τριμμένη ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ
Αλάτι
Πιπέρι
1 αυγό
3 φρυγανιές τριμμένες
10-11 φύλλα κρούστας για πίτες
1/3 κούπας ελαιόλαδο +1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
(προαιρετικά) για το φύλλο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τον κιμά : Σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα και όταν τραβήξει τα υγρά του σβήνουμε με το κρασί. Όταν το πιει , προσθέτουμε λίγο νεράκι και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Μετά από 20 περίπου λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλο ένα εικοσάλεπτο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε από το μάτι  τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει , να γίνειχλιαρή. Αυτό γίνεται πιο γρήγορα αν την αδειάσουμε σε άλλο σκεύος. Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και το αυγό και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας

 Χωρίζουμε τα φύλλα σε τρία κόβοντας παράλληλα με τη στενή πλευρά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο ώστε να λιώσει αλλά να μην κάψει (εγώ το βάζω σε μεσαία διαβάθμιση  στο φούρνο μικροκυμάτων για ελάχιστο χρόνο.   Με ένα πινελάκι λαδώνουμε κάθε φυλλαράκι πολύ λίγο και βάζουμε στη μια άκρη μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά.

 Σκεπάζουμε τον κιμά, διπλώνουμε τις άκρες και ρολάρουμε να γίνει το μπουρεκάκι μας.

 Τα αραδιάζουμε σε χαρτί ψησίματος ή σε καθαρή πετσέτα.

 Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

 Πιθανόν να χρειαστεί να αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία για να μη καίγονται. Τα σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστά αλλά αν δεν τα σκεπάσουμε παραμένουν τραγανά για ώρες και είναι νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.

 Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε όπως αναφέρω παραπάνω να τα ψήσουμε στο
  • φούρνο αλλά τότε θα χρειαστούμε 30-40 λεπτά χρόνο ψησίματος στους 170-180
  • βαθμούς, ενώ με το τηγάνισμα είναι υπόθεση δεκαλέπτου.
  • Αν τα τηγανίσουμε μπορούμε να μη λαδώνουμε το
  • φύλλο γιατί το λάδι εισχωρεί στο μπουρεκάκι και το κάνει τραγανό. Τότε
  • προσθέτουμε λίγο περισσότερο (π.χ. 1/3 της κούπας) μέσα στον κιμά.
  • Αντί φρυγανιάς μπορούμε να βάλουμε τριμμένο τυρί . Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα υλικό που να τραβάει τα
  • περίσσια υγρά. Το αυγό δένει το μείγμα και δεν σκορπά ο κιμάς στο δάγκωμα!
  • Τα μπουρεκάκια διατηρούνται στην κατάψυξη. Μόλις τα φτιάξουμε τα καταψύχουμε απλωμένα σε ένα δίσκο για 1-2 ώρες και μετά τα βάζουμε σε σακούλα κατάψυξης. Όταν τα χρειαστούμε, τα τηγανίζουμε  σε μέτρια θερμοκρασία (χωρίς να τα ξεπαγώσουμε ) για να ζεσταθούν μέχρι το εσωτερικό τους χωρίς να καεί το φύλλο.
  • Επειδή η συσκευασία του φύλλου περιείχε 13 φύλλα, έφτιαξα με λίγη ξινομυζήθρα που δεν μου λείπει ποτέ  τρίγωνα τυροπιτάκια , σε αλμυρή εκδοχή. Τίποτα δεν πάει χαμένο…
  • Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περίσσευμα από κιμά για μακαρόνια αφού το εμπλουτίσουμε με τυρί και αυγό και να φτιάξουμε τα λαχταριστά μπουρεκάκια μαζί με τυροπιτάκια αν περισσέψει φύλλο.

* Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'