Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Mama Mia! Το χταποδόρυζο της Εύας

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςχταπόδι, χταποδόρυζο, μοσχιός, μοσχάκια, Κρήτη, Νέα Τηλεόραση Κρήτης

[photo: Εύα Παρακεντάκη]
[photo: Εύα Παρακεντάκη]

Η bostanista μας Εύα Παρακεντάκη είναι ένα πρόσωπο πολύ αγαπητό στην Κρήτη. Για τρίτη χρονιά, μάλιστα, συνεχίζει με επιτυχία την εκπομπή της Mama Mia, στη Νέα τηλεόραση Κρήτης και με την ευκαιρία αυτή μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για ένα λαχταριστό χταποδόρυζο.

Η Mama Mia θα μαγειρεύει καθημερινά «φαγάκι με συναίσθημα», όπως συνηθίζει να λέει η ίδια. Την Δευτέρα μαμαδίστικη και αστική κουζίνα, την Τρίτη υγιεινές συνταγές χαμηλών λιπαρών σε συνεργασία με διατροφολόγους, την Τετάρτη κρητικές συνταγές, την Πέμπτη διεθνή κουζίνα και συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα και h εβδομάδα θα κλείνει την Παρασκευή με ένα γλυκό.

Η εκπομπή της Εύας είναι ιδιαίτερα αγαπητή και στα social media. Τα social media της εκπομπής της, εξάλλου, τα χειρίζεται μόνη της, γιατί όπως λέει, θέλει να έχει η ίδια άμεση επαφή με τον κόσμο που την ακολουθεί. Η επισφράγιση αυτού είναι το βραβείο της καλύτερης on line Κοινότητας και το βραβείο τοποθέτησης προϊόντος στα Regional media awards.

[photo: Εύα Παρακεντάκη]
[photo: Εύα Παρακεντάκη]

Τα σχέδια της πολλά και η συνεργασία της με τον Μιχάλη Δεναξά, παραγωγό γνωστό από τηλεοπτικές επιτυχίες, όπως το «Από την Πόλη στην Ανατολή», είναι κάτι που μετράει ήδη ένα χρόνο. Τα γυρίσματα  εκπομπής γαστρονομικής φύσεως για την Κρήτη είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αγάπη της Εύας και η εμμονή της με την κρητική γη και τα βοτάνια της, είναι γνωστή οπότε ένα βιβλίο είναι το επόμενο βήμα της. Αναμένουμε.

Μαζί με τις ευχές της για καλό μήνα μάς έστειλε και μία συνταγή από τη νέα σεζόν του Mama Mia που θα σας ξετρελάνει. Πεντανόστιμη, πανεύκολη και χρήσιμη ειδικά για τις ημέρες της νηστείας, αλλά όχι μόνο. Το χταποδόρυζο τρώγεται  ευχάριστα όλο το χρόνο.  

Χταποδόρυζο

Υλικά

  • 2 κιλά χταπόδι
  • 1 κρεµµύδι
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 ώριµες ντοµάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • ½ κιλό ρύζι καρολίνα
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουµε τα χταπόδια και τα πλύνουµε, τα τσιγαρίζουµε µε το ελαιόλαδο και τα κρεµµύδια. Αφού πάρουν µερικές βράσεις, σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια ρίχνουµε τις ντοµάτες αφού τις τρίψουμε στον τρίφτη ή ξεφλουδίσουμε και τις αλέσουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουµε να σιγοβράσουν για περίπου µία ώρα.

Προσθέτουµε στην κατσαρόλα νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνουµε το ρύζι και το αφήνουµε να ψηθεί και να μαλακώσει ανακατεύοντας κατά διαστήµατα. Αν χρειαστεί να ψηθεί λίγο ακόμη, προσθέτουμε νεράκι και λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Το αποµακρύνουµε από τη φωτιά, σκεπάζουµε µε µιά καθαρή πετσέτα και το αφήνουµε να «ησυχάσει» για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρουµε.

[photo: Εύα Παρακεντάκη]
[photo: Εύα Παρακεντάκη]

Τιπ: Το χταποδόρυζο γίνεται εξίσου νόστιμο και με μοσχάκια αντί για χταπόδι.

Σημείωση: Ο μοσχιός είναι ξαδελφάκι του χταποδιού όχι τόσο νόστιμο γι’ αυτό και πιο φτηνό.  Μοιάζουν πάρα πολύ αλλά υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να τα ξεχωρίζετε παρατηρώντας τα πλοκάμια τους. Το χταπόδι έχει δυο σειρές βεντούζες κατά μήκος των πλοκαμιών, ενώ ο μοσχιός έχει μόνο μια σειρά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'