Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θέλω να σε μαγέψω: προφιτερόλ

της Αναστασίας Λαμπρία ΣυνταγέςΧριστούγεννα, προφιτερόλ

Σας υποσχέθηκα μία πρόταση την ημέρα για χριστουγεννιάτικες λιχουδιές που θα μπορείτε να προσφέρετε, απαραιτήτως συνοδευόμενες από χίλια γλυκά φιλιά (αλλιώς δεν είναι νόστιμες) στους καλούς και αγαπημένους σας αλλά δεν το τήρησα. Ας όψεται ο κακός μου σκορπιός που μου τρώει τα μισά σωθικά ενώ τα άλλα μισά (στην Κίνα βρίσκονται) .

Photo: magazinalanya/Flickr
Photo: magazinalanya/Flickr

Ως φοίνιξ αναγεννήθηκα μετά από ένα φλιτζάνι τσάι. Αρκούσε; Ναι, έχω μάθει να είμαι ολιγαρκής. Μουσκεμένη όλη μέρα από τη βροχή του Σαββάτου από τις 8 ως τις 5, χωρίς ομπρέλα φυσικά (γιατί δεν είναι του στυλ μου!) αναζήτησα ένα ωραίο κάθισμα και κάτι ζεστό. Τόσο εύκολα αλλάζει η ζωή και η διάθεση: Στη Σούτσου έκατσα και μου 'λαχε το πρώτο λαχείο. Ένα τσάι με άρωμα μαστίχας, λεπτό, υπαινικτικό, βαθύ σαν τα ωραία χάδια. Ξαναγεννήθηκα και να 'μαι.

Λοιπόν: Αν τα κάστανα ήταν για την Ιωάννα (ασχέτως αν μαζεύτηκε στρατός που μου ζητάει από ένα βαζάκι), σειρά έχει το Προφιτερόλ για τον Πάνο. Γιατί ο Πάνος είναι ό,τι πιο χαμογελαστό, σκωπτικό, παιχνιδιάρικο (κρύβοντας μια μελαγχολία ναααα!) και κάθε μέρα μου στέλνει ηλεκτρονικώς μηνύματα για να μου φτιάξουν τα κέφια. Δεν πρέπει να τον κάνω κι εγώ να χαρεί μια φορά;

Προφιτερόλ του Πάνου με ζεστή σοκολάτα

Δεν θα σας δώσω συνταγή για χειροποίητα Σου για να μην με μισήσετε. Αντ’ αυτού σας συστήνω να πάτε σε ένα καλό ζαχαροπλαστείο και να τα παραγγείλετε, άδεια Σου, φυσικά άκοπα, ολόκληρα. Κατά καιρούς έχω απευθυνθεί στο Ντεζιρέ, τον Ασημακόπουλο και το Πάστρι Φάμιλυ και έχω ικανοποιηθεί πλήρως.

Άρα, 30 Σου

  • 200 γρ. σοκολάτα άριστης ποιότητας (70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 30 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας καλό μέλι
  • 125 ml πλήρες γάλα
  • 400 γρ. σαντιγύ ( πάνφρεσκη, ομοίως από πολύ καλό ζαχαροπλαστείο. Ζητήστε όμως να μην είναι πολύ γλυκιά και να έχει αρωματιστεί με βανίλια)

Επίσης και κυριότατο, θα χρειαστούμε ένα κορνέ με στόμιο νο 7.
Γεμίζουμε τα κορνέ με την σαντιγύ.
Με πεντακάθαρα χέρια και μαζεμένα μαλλιά παίρνουμε ένα ένα τα σου και από την κάτω μεριά τους ανοίγουμε μια τρυπούλα κι εκεί βυθίζουμε ελαφρά το στόμιο του κορνέ και τα γεμίζουμε με κρέμα. Αν μας φαίνεται δύσκολο (αλήθεια, δεν είναι) τα κόβουμε εγκαρσίως στη μέση και γεμίζουμε με κουτάλι.

Με καλαισθησία στολίζουμε μια βαθιά πιατέλα ή ένα μεγάλο μπολ με τα γεμισμένα Σου, τα προφιτερόλ δηλαδή.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε πυράντοχο μπολ. Στηρίζουμε το μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό πουβράζει – δηλαδή μπαιν μαρί. Προσθέτουμε στη σοκολάτα το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας ήρεμα, μέχρις ότου λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε χαμογελώντας από την επικείμενη ηδονή, μέχρις ότου δημιουργηθεί μια λεία σος, ζεστή.
Φέρνουμε το μπολ με τα προφιτερόλ στο τραπέζι μας και στην σαλτσιέρα έχουμε την ζεστή λιωμένη σοκολάτα. Τη συνέχεια τη φαντάζεστε… Όλοι κραυγάζουν ενθουισασμένοι και λούζουν με σοκολάτα τις μαγικές μπαλίτσες.

Επειδή κατά καιρούς είμαι πιο περιπετειώδης, γεμίζω τα σου ( σ' αυτήν την περίπτωση τα κόβω και τα γεμίζω, με το κουτάλι) με παγωτό Kayak με καφέ ή παγωτό με φρέσκα φιστίκια. Παγωμένο από μέσα και καυτό και δη σοκολατένιο απ’ έξω, είναι το ωραιότερο σκωτσέζικο ντους του κόσμου! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'