Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης είναι... πολυφωνική

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμακαρονάδα, μακαρόνια, παπαρδέλες ζυμαρικά, ζυμαρικά, μανιτάρια με ζυμαρικά, γρήγορες συνταγές με ζυμαρικά, γρήγορες συνταγές με μακαρόνια, μπέικον, μπέικον με ζυμαρικά, εύκολες και εντυπωσιακές συνταγές με ζυμαρικά, εύκολο, πειραγμένη σπιτική κουζίνα, νόστιμες συνταγές

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Η πολυφωνία υλικών σ΄αυτή τη συνταγή δεν έχει ως αποτέλεσμα έναν αχταρμά, αλλά μια έκρηξη γεύσης. Οι ισορροπίες είναι λεπτές αλλά κάποια από τα υλικά εξασφαλίζουν την νοστιμιά της μακαρονάδας αυτής, καθώς και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της, σε σχέση με άλλες.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σπαγγέτι ή ταλιατέλες ή ακόμα λιγκουίνι. Όμως οι παπαρδέλες είναι ένα ντελικάτο ζυμαρικό, πλατύ όσο πρέπει, ευλύγιστο και με «νεύρο» όταν είναι σωστά βρασμένο, το οποίο καλύπτεται με την ροδαλή σάλτσα και προσδίδει την αίσθηση της κομψότητας στο γεύμα.

Στο σπίτι άλλωστε συνηθίζουμε να τρώμε διαφορετικά ζυμαρικά με κάθε σάλτσα. Στις μακαρονάδες τόνου χρησιμοποιώ βίδες, στις μακαρονάδες με σολομό φαρφάλες, με τις κόκκινες σάλτσες σπαγγέτι,  με τις άσπρες συνήθως πένες κοκ.  Έχεις δοκιμάσει να φας μακαρόνια με κιμά μια φορά με σπαγγέτι και την άλλη με κοφτό μακαρονάκι? Είναι άλλο φαγητό το ένα κι άλλο το άλλο, σε διαβεβαιώ. Τουλάχιστον για τις δικές μου συνήθειες το κάθε πιάτο ζυμαρικών πρέπει να έχει το δικό του ζυμαρικό όταν αυτό υπάρχει στο σπίτι. Έτσι έχω συνηθίσει αυτή την μακαρονάδα να την φτιάχνω πάντα με παπαρδέλες.

ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

Υλικά:

50 γραμμάρια ελαιόλαδο
250 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
8 φέτες μπέικον καπνιστό χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου ή ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί
½ κουταλιά σούπας εστραγκόν ξερό
1 κουταλιά σούπας κοφτή θυμάρι ξερό
1 κουταλιά σούπας κοφτή πάπρικα καπνιστή
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια γάλα εβαπορέ
1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
½ κουταλάκι γλυκού μέλι
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
250 γραμμάρια παπαρδέλες
Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Μέθοδος:

Βάζουμε σε ένα μπολ τον πελτέ ντομάτας, το γάλα εβαπορέ, το μέλι και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να προκύψει μια ροζ σάλτσα.  Την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το μπέικον και τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίζουν να μαραίνονται προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά, δηλαδή το θυμάρι, το εστραγκόν, την πάπρικα, την ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να βάλουν το άρωμά τους και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά το φαγητό ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν για λίγη ώρα ακόμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά  του.

Εν τω μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες αλ ντέντε και τις σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν.

Οταν τα μανιτάρια και το μπέικον έχουν  απορροφήσει όλα τα υγρά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα την ροζ σάλτσα από τον πελτέ και την κρέμα γάλακτος που έχουμε φτιάξει καθώς και τις καυτές παπαρδέλες. Ανακατεύουμε καλά δοκιμάζουμε αν είναι καλές στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε. Τέλος αν θέλουμε το φαγητό λίγο πιο ζουμερό προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν ώστε να δημιουργηθεί μια σάλτσα με την πυκνότητα που μας αρέσει.

Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα προσθέτοντας το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο από πάνω. Το φαγητό σερβίρεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί, δηλαδή ζεστό. Όσο μένει τόσο η σάλτσα πήζει και χάνει την όμορφη υφή της.

Καλή επιτυχία!!!   

* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought

 

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'