Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπαλάκια τυριού από γιαούρτι (labneh)

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςτυρί, τυρί κρέμα, αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, τυρομπαλάκια

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού μαριναρισμένες σε μπαχαρικά, μυρωδικά και ελαιόλαδο. Πλέον αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες μου λιχουδιές! Είναι πολύ νόστιμο, εύκολο και μπορείτε να το φτιάξετε συνδυάζοντας όποια μπαχαρικά και μυρωδικά σας αρέσουν. Την αδυναμία μου για το γιαούρτι την έχω εκφράσει πολλές φορές. Και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί το γιαούρτι είναι τελικά ένα μαγικό υλικό, με άπειρες δυνατότητες, τις οποίες ανακαλύπτω συνεχώς.

Θυμάστε τα 5 υγιεινά ντιπς που σας είχα προτείνει, τα οποία βασίζονται σε στραγγιστό γιαούρτι; Τα έχετε αγαπήσει πολύ, κι εγώ το ίδιο. Τότε είχα αφήσει το γιαούρτι να στραγγίξει στο ψυγείο όλη τη νύχτα, για να πάρω ένα γιαούρτι πιο πηκτό από το συνηθισμένο.  Σκέφτηκα λοιπόν πως αν αφήσω το γιαούρτι να στραγγίξει περισσότερο χρόνο, θα γίνει ακόμα πιο πηκτό. Και έτσι έγινε. Έβαλα λοιπόν  1,5 κιλό γιαούρτι να στραγγίξει για 3 ημέρες. Εν τω μεταξύ έκανα και μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκα πως αυτή η τακτική συνηθίζεται πολύ στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ινδία και λέγεται labne ή labneh.  Βρήκα τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα σε ισάριθμα ξενόγλωσσα μπλογκς. Κι έτσι, ενώ είχα σκεφτεί να φτιάξω ένα σκέτο τυρί σε μασουράκι, ώστε να το σερβίρω ανάλογα με την διάθεση της στιγμής, έφτιαξα και τις τυρομπαλίτσες, τις οποίες τις λάτρεψα!

Μην νομίζετε πως το τυρί που θα πάρετε θα μοιάζει με φέτα ή ανθότυρο. Φανταστείτε το σαν ένα πηκτό τυρί κρέμα, που όμως θα έχει λιγότερα λιπαρά, ανάλογα με το γιαούρτι που θα επιλέξετε. Εγώ χρησιμοποίησα πλήρες στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο έχει 8% λιπαρά, αλλά μπορεί άνετα να γίνει και με αυτό των 2%, που είχα χρησιμοποιήσει στις συνταγές των υγιεινών ντιπς. Κι έτσι έχετε ένα τυρί με λιγότερα λιπαρά από το αγοραστό και με λιγότερες θερμίδες!

Το γιαούρτι είναι άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι περισσότερο εύπεπτες από εκείνες του γάλακτος, γεγονός που αποδίδεται στις μεταβολές που προκαλούνται κυρίως από τη ζύμωση. Τα βακτήρια του γιαουρτιού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά. Το γιαούρτι γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα ή ο οργανισμός τους δεν ανέχεται τη λακτόζη. Η κατανάλωσή του μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σουρωτήρι, ένα μπωλ και μερικά κομμάτια γάζα, ή τούλι. Στερεώνετε το σουρωτήρι πάνω στο μπωλ, το στρώνετε με την γάζα και ρίχνετε μέσα την ποσότητα του γιαουρτιού που θέλετε. Σφίγγετε λίγο την γάζα και την δένετε με ένα κορδελάκι και αφήνετε το γιαούρτι στο ψυγείο για 3 ημέρες. Όσο πιο πολύ το αφήσετε να στραγγίξει τόσο πιο πηχτό θα γίνει. Αφού στραγγίσει, πετάτε το υγρό από το μπωλ και συνεχίζετε την παρασκευή σας.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Αυτό που διαπίστωσα κατά την διάρκεια της δοκιμής είναι πως επειδή η ποσότητα των 1,5 κιλού είναι μεγάλη,  το γιαούρτι είχε στραγγίξει μια χαρά αλλά στο κέντρο του είχε ακόμα υγρασία. Γι’ αυτό θα είναι καλό να βάλετε ένα βάρος πάνω του ώστε να το πιέζει, ή να το χωρίσετε σε μικρότερες ποσότητες.

Επίσης, όπως θα δείτε και στις οδηγίες, αλάτι έβαλα μόνο στο μασουράκι για να δω την διαφορά. Στις τυρομπαλίτσες με το σούμακ και την πάπρικα έβαλα αλάτι μόνο στο μείγμα των μπαχαρικών και όχι στο γιαούρτι, ενώ στις άλλες δεν έβαλα καθόλου. Και πάλι βγήκαν πολύ νόστιμες, δεν μου έλειπε καθόλου το αλάτι.

Όπως σας έγραψα και πιο πάνω, χρησιμοποίησα 1,5 κιλό στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο βγήκε τελικά 1300 γρ. τυρί. Τα 500 γρ. τα έκανα μασουράκι και το υπόλοιπο τυρομπαλίτσες μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο. Τις μισές με μπαχαρικά και τις υπόλοιπες με φρέσκα μυρωδικά.  Το μασουράκι το σερβίρετε εσείς ανάλογα με την διάθεσή σας. Με λίγο καλό ελαιόλαδο και φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά είναι τέλειο. Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς, αλλά δεν είχα πρόχειρη. Νομίζω θα πηγαίνει τέλεια. Το δοκίμασα και σε μια άλλη συνταγή που θα σας παρουσιάσω σε λίγες μέρες και μου άρεσε πολύ. Τυλιγμένο με χαρτί, στο ψυγείο, στέκεται περίπου 2 εβδομάδες, ενώ οι τυρομπαλίτσες κρατάνε πολύ περισσότερο μέσα στο λάδι. Εννοείται πως στις τυρομπαλίτσες μπορείτε να συνδυάσετε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Πέρα από αυτά που έβαλα εγώ, σκεφτείτε και τα:

  • θυμάρι
  • εστραγκόν
  • σπόρους μάραθου
  • βασιλικό
  • ρίγανη
  • σπόρους αγριοκύμινου
  • σκόρδο
  • κοπανισμένο καρδάμωμο
  • κόλιανδρο
  • διάφορα πιπέρια
  • μαντζουράνα
  • άνηθο
[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Μπαλάκια τυριού από γιαούρτι

Χρόνος προετοιμασίας: 3 ημέρες αναμονή και 45 λεπτά διαδικασία

Υλικά

Για το σκέτο τυρί γιαουρτιού:

  • 500 γρ. τυρί γιαουρτιού
  • 1/3 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουτάλι ελαιόλαδο

Για τα μπαλάκια τυριού (labne) με μπαχαρικά (9-10 μπαλίτσες)

  • 1 βάζο 750ml
  • 400 γρ τυρί γιαουρτιού
  • 1 κουτάλι σούμακ
  • ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουτάλι φρέσκο λεμονοθύμαρο, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφθούν οι τυρομπαλίτσες

Για τα μπαλάκια τυριού (labne) με  φρέσκα μυρωδικά (9-10 μπαλίτσες):

  • 1 βάζο 750ml
  • 400 γρ. τυρί γιαουρτιού
  • 1/3 φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 4-5 φύλλα φρέσκιας μέντας, ψιλοκομμένα
  • 6-7 ψιλοκομμένα φύλλα σχοινόπρασου
  • ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφθούν οι τυρομπαλίτσες

Εκτέλεση

Για το σκέτο τυρί γιαουρτιού: Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Τοποθετείστε το τυρί πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Φέρτε τη μία άκρη του χαρτιού πάνω από το τυρί και με τα χέρια σας σχηματίστε ένα μασουράκι. Κυλήστε το μασουράκι πάνω στο πάγκο της κουζίνας  για να του δώσετε σχήμα. Τυλίξτε τις δύο άκρες του σαν καραμέλα και φυλάξτε το στο ψυγείο.

Για τα μπαλάκια τυριού (labne) με μπαχαρικά: Πλάστε το τυρί γιαουρτιού σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν λίγο ακόμη ( εγώ τα άφησα 45 λεπτά περίπου). Σε ένα βάζο που κλείνει καλά ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά και ένα μέρος του ελαιόλαδου. Ρίξτε λίγο από το μείγμα στο βάζο που θα χρησιμοποιήσετε για τις μπάλες τυριού, προσθέστε τις μισές από τις μπάλες, περιχύστε τις με ένα μέρος από το μείγμα, προσθέστε τις υπόλοιπες και ρίξτε και το υπόλοιπο μείγμα. Αν χρειάζεται προσθέστε κι άλλο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθούν τελείως οι μπάλες τυριού. Ανακινείστε ελαφρά. Αφήστε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 24 ώρες πριν σερβίρετε. Φυλάξτε τις στο ψυγείο.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Για τα μπαλάκια τυριού (labne) με  φρέσκα μυρωδικά: Πλάστε το τυρί γιαουρτιού σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σε ένα μπωλ. Ρίξτε τις μπαλίτσες στο μπωλ με τα μυρωδικά και φροντίστε να καλυφθούν τελείως (καλό θα είναι να φορέσετε γάντια). Βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν λίγο ακόμη ( εγώ τα άφησα 45 λεπτά περίπου) και μετά βάλτε τα μέσα στο βάζο όπου θα τα φυλάξετε. Σκεπάστε προσεκτικά με ελαιόλαδο ώστε να καλυφθούν τελείως οι μπάλες τυριού. Αφήστε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 24 ώρες πριν σερβίρετε. Φυλάξτε τις στο ψυγείο.

ΥΓ. Μπορεί η ανάρτηση να είναι μεγάλη, αλλά η διαδικασία είναι πολύ εύκολη! Είμαι λίγο πολυλογού, βλέπετε…

*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'