Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σε 20 λεπτά τρώμε: φιλέτα ψαριού με σάλτσα κάπαρης

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςψάρια, γρήγορη συνταγή με ψάρια, εύκολη συνταγή με ψάρια, εύκολες συνταγές, γρήγορες συνταγές, καλοκαιρινά κυρίως πιάτα, κυρίως πιάτα, οικονομικές συνταγές, θαλασσινά, σύγχρονα πιάτα

Εύκολο και νόστιμο καθημερινό πιάτο που θα απολαύσουν και τα παιδιά αφού για την παρασκευή του προτιμώνται φιλέτα ψαριών, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Όχι δηλαδή ότι η σάλτσα δεν ταιριάζει και με ολόκληρα μεσαίου μεγέθους ψαράκια, αλλά θεωρώ ότι διευκολύνει πολύ την ζωή μας η χρήση φιλέτων γλώσσας, πέρκας ακόμη και μπακαλιάρου.  

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η κάπαρη παρόλο που αφθονεί στην Κρήτη, δεν είναι από τα υλικά που συναντά κανείς συχνά στις παλιές παραδοσιακές συνταγές μας. Στην περιοχή μας υπήρχε κάποτε (εγώ θυμάμαι τη δεκαετία του 1970, αλλά μάλλον ήταν πολύ παλιότερη) μια μικρή μονάδα επεξεργασίας αμπελόφυλλων, επιτραπέζιας ελιάς και κάπαρης (σας έχω ξαναμιλήσει για αυτήν) κι έτσι πολλοί την είχαν βάλει στο τραπέζι τους σε σαλάτες και σε σάλτσες. Η κάπαρη διατηρούνταν σε άλμη, δεν αποξηραινόταν, όπως συνηθίζεται στα Κυκλαδονήσια.

Μεσογειακό υλικό, χρησιμοποιείται σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στις  θεραπευτικές της ιδιότητες γίνεται αναφορά από τον Διοσκουρίδη τον 1ο μ. Χ. αιώνα. Αργότερα, ο Αγάπιος ο Κρης στο Γεωπονικόν του, της προσδίδει ακόμη περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες και συμβουλεύει να συνδυάζεται με σταφίδες, με ξύδι και μέλι και με πολύ λάδι! 

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις σαλάτες και στις σάλτσες μας και νοστιμίζει μοναδικά από τον ντάκο μας ως τη φάβα και τις σαλάτες.

Ο συνδυασμός της κάπαρης με ψάρι θεωρείται κλασικός και άκρως επιτυχημένος, με πιο διάσημη τη γαλλική συνταγή για γλώσσες Meunière, όπου στην κλασική εκδοχή της (που περιείχε μαϊντανό) συστήνεται η προσθήκη κάπαρης από πολλούς σεφ. Στην meuniere χρησιμοποιείται βούτυρο και είναι απαραίτητη η χρήση αλευριού όπως εξάλλου υπονοεί η ονομασία της.  Πληροφορίες για τη σάλτσα βρήκα στο γαστρονομικό λεξικό του Larousse  και φυσικά στην παντογνώστρια wiki ενώ μια εκδοχή  της διάσημης συνταγής μπορείτε να δείτε εδώ

Ενώ όμως η meuniere είναι λευκή, στη δική μας περίπτωση  η σάλτσα είναι κόκκινη, ντοματένια, πιο μεσογειακή θα λέγαμε. Και πολύ πολύ εύκολη. Το ψάρι τηγανίζεται με ελαιόλαδο οπότε είναι μάλλον υγιεινότερη…

Υλικά

Για το ψάρι

6 φιλέτα ψαριού φρέσκα  ή κατεψυγμένα (π.χ. γλώσσας, πέρκας, μπακαλιάρου)
Αλάτι
Μισό λεμόνι (το χυμό και την κούπα)
½ κούπα αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

¼ κούπας (περίπου 60ml) ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
½ κιλό ντομάτες
1-2 πράσινες πιπεριές λεπτόσαρκες κατά προτίμηση
2-3 κουταλιές κουμπάκια κάπαρης
Αλάτι (με προσοχή αν η κάπαρη είναι πολύ αλμυρή)
Πιπέρι
Ρίγανη (προαιρετικά)

Η συνταγή εδώ έγινε με φιλέτα γλώσσας.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Κόβουμε στα δύο κάθε φιλέτο , τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Κόβουμε σε φετάκια τη λεμονόκουπα και την βάζουμε ανάμεσα στα φιλέτα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή στο multi. Προσθέτουμε και τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες.  Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές και τις προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την κάπαρη και τη ρίγανη αν βάλουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη.

Ωστόσο βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει, αλευρώνουμε τα φιλέτα του ψαριού και αφού τινάξουμε το περίσσιο αλεύρι τα τηγανίζουμε να χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές. Δεν τα γυρίζουμε συνεχώς. Αφήνουμε να χρυσίσουν από τη μια πλευρά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.

Μπορούμε να βάλουμε τα τηγανισμένα φιλέτα μέσα στη σάλτσα για να πάρουν μια βράση στο τέλος ή να τα σερβίρουμε στεγνά και δίπλα τους η σάλτσα. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή ένα ψευτοπιλαφάκι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις

  • Η σάλτσα συνδυάζεται πολύ καλά και με φιλέτα άλλων ψαριών όπως προαναφέρθηκε, αλλά και με ολόκληρα ψάρια. Θεωρώ ότι είναι η εξέλιξη της συνταγής ψάρια μαρινάτα η οποία εφαρμοζόταν ακόμη και στα τηγανητά μπαρμπούνια, ειδικά αν θέλανε να τα πάρουν στην εξοχή.
  • Εκτός από ψάρια μπορούμε να συνδυάσουμε τη συγκεκριμένη σάλτσα με ζυμαρικά, ρύζι, φάβα, και βραστά βλίτα.
  • Η προσθήκη άλλων υλικών και μυρωδικών (μαϊντανού, φύλλου δάφνης, μανιταριών, καρότου κλπ) είναι θεμιτή αλλά όχι απαραίτητη. Θεωρώ ότι έτσι, με τα λίγα συστατικά, οι επί μέρους γεύσεις και τα αρώματα αναδεικνύονται και δεν αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά είπαμε! Περί ορέξεως…
  • Το φιλετάρισμα ειδικά της φρέσκιας γλώσσας είναι δύσκολο γι αυτό καλό είναι να ζητήσουμε  από τον ιχθυοπώλη να μας τις φιλετάρει. Το πιάτο όμως είναι πολύ νόστιμο και με κατεψυγμένες γλώσσες.
  • Σάλτσα. ψάρια και πιλάφι ή τηγανητές πατάτες μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα, οπότε σε 20 λεπτά πάνω κάτω έχουμε ετοιμάσει φαγητό!
 
*Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'