Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo Pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γουακαμόλε, η πιο αντιπροσωπευτική συνταγή του αβοκάντο και ιδανικό σνακ παραλίας

της Εύης Σκούρα Συνταγέςαβοκάντο, κρέμα αβοκάντο, ντιπ, λαχανικά, σνακ μπαρ καφέ, σνακ, σνακ παραλίας, υγιεινός μεζές, υγιεινό φαγητό, υγιεινό κολατσιό

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Το αβοκάντο το θεωρώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλευρα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος στην κουζίνα του, ιδίως αν προτιμά να τρέφεται υγιεινά. Αυτή η συνταγή για γουακαμόλε, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική του αβοκάντο!

Συνταγές για γουακαμόλε θα συναντήσετε πολλές. Στο Μεξικό όμως το φτιάχνουν σε ένα γουδί από βασάλτη, το molcajete. Έτσι κι εγώ επέλεξα να το φτιάξω στο γρανιτένιο μου γουδί. Άλλωστε, το προτιμώ φτιαγμένο σαν ντιπ, με εμφανή τα κομμάτια του κάθε υλικού, και όχι πολτοποιημένο. Εάν δεν έχετε παρόμοιο γουδί, χρησιμοποιήστε πιρούνι, θα σας εξηγήσω πιο κάτω τις διαφορά στην εκτέλεση της συνταγής.

Το συνόδεψα με τσιπς αραβικής πίτας, τα οποία φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όπως έλεγα και σε ένα φίλο μου προχθές, εάν δεν φας το γουακαμόλε με ένα κιλό tortilla chips, μια χαρά υγιεινό είναι!

Το μυστικό για καλό γουακαμόλε έχει να κάνει με τα υλικά. Είναι μια ωμή παρασκευή, δεν μαγειρεύεται, άρα τα φρέσκα, καλά και ώριμα υλικά είναι το παν. Επίσης, μην το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα. Τρώγεται φρέσκο και η αλήθεια είναι πως παρόλο που έχει  λάιμ, την επόμενη μέρα θα έχει μαυρίσει. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν καυτερές πιπεριές για το γουακαμόλε, τις serrano ή τις jalapeno. Εγώ το έφτιαξα με Tabasco για καθαρά πρακτικούς λόγους, γιατί ξέρω πως οι φρέσκες καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα.

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Μερίδες:    4

Υλικά:

2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
1 μέτρια ώριμη τομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
¼ φλυτζανιού πολύ ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
8-10 σταγόνες Tabasco (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Εκτέλεση

Βάλτε στο γουδί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και το Tabasco και χτυπήστε τα με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και ανακατέψτε τόσο ώστε να λιώσει το αβοκάντο αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια του.

Προσθέστε και την ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να μην λιώσει.

Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

Εναλλακτικά:

Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και λιώστε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, τόσο ώστε να λιώσει αλλά να μείνουν κομμάτια.

Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με το πιρούνι.

Τσιπς Αραβικής Πίτας:

Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας ανοίγετε την αραβική πίτα στα δύο έτσι ώστε να έχετε 2 δίσκους.

Κόβετε το κάθε δίσκο σε 8 τρίγωνα.

Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνετε ελαφρά.

Τοποθετείτε στο χαρτί τα τρίγωνα αραβικής πίτας και τα λαδώνετε και αυτά πολύ ελαφρά.

Προσθέτετε αλάτι, και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό (σούμακ, ρίγανη, θυμάρι, κλπ.) επιθυμείτε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 10 λεπτά περίπου.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα
  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'