Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παρφέ γιαουρτιού με σοκολάτα και φρέσκα φρούτα

της Εύης Σκούρα Συνταγές

Καλή εβδομάδα! Η αλήθεια είναι πως αυτή την συνταγή ήθελα να την δημοσιεύσω πολύ νωρίτερα, όμως το πρόγραμμα δεν μου βγήκε όπως το ήθελα. Βέβαια δεν είναι και πολύ αργά. Η ζέστη κρατάει, κι έτσι τα καλοκαιρινά γλυκά είναι ότι πρέπει. Φέτος το καλοκαίρι έχω αγαπήσει  αυτά τα ελαφριά επιδόρπια σε ποτήρι, που φτιάχνονται στο πεντάλεπτο, παρόλο που παλαιότερα δεν ήμουν πολύ φίλος.  Και, πιο συγκεκριμένα, τα επιδόρπια που φτιάχνονται με στραγγιστό γιαούρτι.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Όσοι με παρακολουθείτε ξέρετε πως το αγαπώ πολύ. Η αρχή έγινε με το παρφέ γιαουρτιού μπανόφι και μετά το «τράιφλ» με λεμόνι και γιαούρτι, ένα ελαφρύ και δροσιστικό γλυκάκι. Κάτι αντίστοιχο είναι και το σημερινό. Γρήγορο και ελαφρύ, σοκολατένιο και πολύ, πολύ νόστιμο παρφέ γιαουρτιού με σοκολάτα και φρέσκα φρούτα.

Εγώ χρησιμοποίησα μύρτιλλα, τα οποία φέτος ευτυχώς τα είχα σε αφθονία, εσείς μπορείτε να βάλετε κεράσια, φράουλες, αχλάδια ή αχλαδόμηλα, ή ότι άλλο φρούτο επιθυμείτε. Σας προτείνω όμως να το φτιάξετε ακριβώς όπως είναι, αν μπορείτε να βρείτε μύρτιλλα. Ταιριάζουν υπέροχα με την γλυκιά, αλλά ελαφρώς υπόξινη, σοκολατένια κρέμα.

Η σοκολατένια κρέμα είναι η ίδια που χρησιμοποιώ και στην τάρτα με σοκολάτα και μύρτιλλα. Πολλές φορές το παθαίνω αυτό…. Μόλις φτιάχνω κάτι που μου αρέσει, ζύμη, μια ωραία κρέμα σαν κι αυτή κλπ., σκέφτομαι που αλλού μπορώ να την αξιοποιήσω. Έτσι δημιουργήθηκε και το σημερινό γλυκάκι. Όσον αφορά την γκρανόλα, έβαλα φουντούκια τα οποία ταιριάζουν

Tip: Φτιάξτε έξτρα ποσότητα γκρανόλα και προσθέστε τη στο πρωινό σας. Είναι υπέροχη!

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Παρφέ γιαουρτιού με σοκολάτα και φρέσκα φρούτα

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   5 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά

 Για την τραγανή γκρανόλα

  • ½ φλυτζανιού (60 γρ.) χοντροκομμένα φουντούκια (ή άλλους ξηρούς καρπούς επιλογής σας)
  • 1 κουταλιά κινόα (προαιρετικά, κάνει την γκρανόλα πιο τραγανή)
  • ¾ φλυτζανιού (60 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μέλι

Για την σοκολατένια κρέμα

  • 140 γρ.μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα), κομμένη σε κομμάτια
  • ½ φλυτζάνι (125 ml) φυτική κρέμα γάλακτος, παγωμένη
  • 180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 2 κουταλιές στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)

Για την σύνθεση

  • ½ φλυτζάνι φρέσκα μύρτιλλα ( ή άλλα φρούτα επιλογής σας)

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε την γκρανόλα:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίστε τα φουντούκια, την βρώμη και την κινόα, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  2. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
  3. Τέλος προσθέστε το μέλι και σβήστε την φωτιά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθούν τα υλικά με το μέλι.
  4. Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει.

Ετοιμάστε την κρέμα σοκολάτας

  1. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε την να κρυώσει για λίγο.
  2. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος με την στέβια σε σαντιγί και όταν είναι έτοιμη προσθέστε το γιαούρτι και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε πολύ απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ετοιμάστε το Παρφέ

Βάλτε στο κάθε ποτήρι κατά σειρά περίπου 2 κουταλάκια από την γκρανόλα, 1 γεμάτη κουταλιά κρέμα σοκολάτας και μια στρώση φρέσκα φρούτα. Επαναλάβετε.

Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'