Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οικονομικό κέικ tutti frutti με ελαιόλαδο

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκέικ, φρούτα, ελαιόλαδο

Έχω ξαναγράψει  για την τάση των τελευταίων χρόνων να φτιάχνω τα κέικ μου μικρά ώστε να τελειώνουν γρήγορα και να μην προλαβαίνουν να μπαγιατέψουν. Σε οικογένειες ενηλίκων, τα κέικ συνοδεύουν καφέδες και αναψυκτικά και παραπάνω από 1-2 φέτες είναι δύσκολο να καταναλωθούν από κάθε άτομο.

[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]
[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως  αυτές οι ποσότητες αυτών των  κέικ είναι τόσο μικρές που να μη βολεύουν και οικογένειες  με παιδάκια ! Ίσα ίσα! Εξάλλου είναι τόσο εύκολο να γίνουν που μπορεί οι μαμάδες να τα φτιάχνουν δυο δυο ή σε διπλάσια δόση! Η λύση «δυο δυο» είναι μάλιστα πολύ βολική γιατί με την ίδια συνταγή και μικρές παραλλαγές φτιάχνουμε δυο διαφορετικά κέικ  που το ένα μπορεί να τυλιχτεί σε μεμβράνη και να αποκαλυφθεί όταν τελειώσει το άλλο.

Στο πι και φι τα φτιάχνω αυτό τα κέικ! Γιατί γίνονται στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Καταλαβαίνετε ταχύτητα;  Μέχρι να το σκεφτεί κανείς κυριολεκτικά!  Αφού μερικές φορές δεν έχει προλάβει να σβήσει το φωτάκι του φούρνου! Και όμως γίνονται αφράτα και  καθόλου στεγνά. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι ήδη τα δύο νηστίσιμα που φτιάχνω στο μούλτι (αυτό είναι ακόμη πιο αφράτο λόγω των αυγών), όπως αυτό με τα μήλα ή με σοκολάτα και μπανάνες.

Στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας, η αξιοποίηση των «κακοτερένιων» φρούτων μου (λίγο πριν το πέταγμα ήταν), έδωσε ένα κέικ που φτιάχτηκε στο πι και φι και καταναλώθηκε το ίδιο γρήγορα!

Βολικό λοιπόν για όλους το κεϊκάκι μου σήμερα, και φυσικά «ευέλικτο» αφού με μικρές προσθαφαιρέσεις η συνταγή βγάζει διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα!

[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]
[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]

Υλικά

  • 240γρ ζάχαρη
  • 2 μέτρια αυγά
  • 125ml γάλα
  • 125ml  ελαιόλαδο
  • 2 σωληνάκια βανίλια
  • 280γρ αλεύρι
  •  12,5ml (2,5 κουταλάκια του γλυκού) μπέικιν πάουντερ
  • 250γρ φρούτα (ζυγισμένα καθαρισμένα, έτοιμα)
  • Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Προαιρετικά, ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού,  1-2 κουταλιές σταγόνες σοκολάτας ή 1-2 κουταλιές τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό.
[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]
[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]

Επί το έργον

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους τα φρούτα μας, και ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι.

Βάζουμε τα πέντε πρώτα υλικά στο μούλτι και με κοφτά κτυπήματα τα κτυπάμε να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα του μούλτι σε ένα μπολ  και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού.

Όταν ενσωματωθεί, προσθέτουμε τα φρούτα. Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης ή σε μια φόρμα που έχουμε «ντύσει» με χαρτί ψησίματος (η δική μου των φωτογραφιών έχει διαστάσεις 30Χ11 αλλά το έχω βάλει και σε σιλικόνης 25Χ12, δηλαδή με εμβαδόν πάνω κάτω 300 cm²). Αυτό ήταν! Πάει για ψήσιμο.  

[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]
[photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη]

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας, στη μεσαία σχάρα,  για 50 -60 λεπτά  ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

Παρατηρήσεις

  • Αντί αλεύρι και μπέικιν μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.
  • Αν το δοχείο του μούλτι είναι μικρό, μπορούμε να προσθέσουμε το γάλα στο μπολ ανάμειξης για να μην έχουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις…
  • Για καλύτερη εμφάνιση καλό ταιριάζει να βάλουμε λίγα κόκκινα φρούτα ανάμεσα στα άλλα. Εγώ έβαλα δέσπολα (μούσμουλα), φράουλες και το τελευταίο μήλο της φρουτιέρας αυτή τη φορά, αλλά είναι ιδανικά και τα πιο καλοκαιρινά φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, βανίλιες κλπ).
  • Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 1-2 κουταλιές ακόμη ειδικά αν είναι ξινά τα φρούτα μας, και κυρίως αν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά. Για μας ήταν αρκετή η παραπάνω ποσότητα.
  • Η επικάλυψη μπορεί να είναι κάποια μαρμελάδα, ή σοκολάτα ή άλειμμα σοκολάτας.

Μια δοκιμή θα σας πείσει για την ευκολία του!

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Γαστρονομικός Περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'