Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η δροσερή ασιατική σαλάτα του Common Secret

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςνουντλς, αγγούρι, ασιατική σαλάτα, Common Secret, Κηφισιά

Η πληροφορία ήρθε από φίλους Κηφισιώτες και λιχούδηδες και έλεγε ότι στο Common Secret έχουν φτιάξει τρία μοναδικά χειροποίητα παγωτά. Οφείλαμε να τα δοκιμάσουμε, αυτή άλλωστε είναι η δουλειά μας, και το πράξαμε με μεγάλη χαρά. Γιατί το Common Secret, από την ημέρα που άνοιξε, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας μέρη στα Βόρεια. 

Δροσερή ασιατική σαλάτα [photo: Κική Τριανταφύλλη]
Δροσερή ασιατική σαλάτα [photo: Κική Τριανταφύλλη]

Το «Κοινό Μυστικό» της Μαριλένας Κοριζή, αν και πάνω στην κεντρική λεωφόρο (πλάι στον ΑΒ της Ερυθραίας), είναι «κρυμμένο» στο βάθος ενός ανοικτού διαδρόμου που το απομονώνει από τους θορύβους του δρόμου. Μόλις περάσεις την διάφανη πόρτα του, βρίσκεσαι σε ένα ωραίο και πολύ φιλόξενο Κηφισιώτικο σπίτι, αυτή είναι η αίσθηση που έχουν όλοι όσοι έρχονται εδώ, ακόμη και από πολύ μακριά.

Αναπολώ τη γαλήνη του, τα θερμά χρώματα και τα λουλούδια, το απαλό φως  και  το αεράκι που κυκλοφορεί συνεχώς από τα ανοίγματα. Είναι ένα μαγαζί, που η αισθητική του αντανακλά ακριβώς την προσωπικότητα της ιδιοκτήτριάς του, που είναι εκεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ φροντίζοντας η ίδια προσωπικά, την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το καλοκαίρι, ειδικά, το Common Secret είναι ιδανικό για μια μικρή απόδραση από τα ζόρια της καθημερινότητας. Εκτός από την μπροστινή αυλή, στο κέντρο του μαγαζιού υπάρχει ένας φωταγωγός με γυάλινους τοίχους, που η Μαριλένα έχει μετατρέψει σε μικρό κήπο-χάρμα οφθαλμών, και στο πλάι μια σκεπαστή βεράντα, επίσης ανθισμένη.

photo: Ελένη Κατρακαλίδη
photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Το τι κάνει η ιδιοκτήτριά του σάς το έχω περιγράψει με λεπτομέρειες στο παρελθόν, αυτή τη φορά θέλω να μείνω στο νέο της κόνσεπτ, που με ενθουσίασε. Καλοκαίρι σημαίνει σαλάτα, δροσερά ποτά και παγωτό και σε αυτά ακριβώς έκανε φέτος focus η Μαριλένα. Σας φαίνεται αυτονόητο; Κι όμως δεν είναι όταν πας για φαγητό έξω, παρόλο ότι στους περισσότερους αρέσει να τρώμε πιο ελαφρά όταν πιάνουν οι ζέστες.

Η Μαριλένα έφτιαξε, λοιπόν, τρία υπέροχα, πολύπλοκα, μοναδικά, παγωτά που θα σας τα περιγράψω (προσέξτε, δεν μπορείτε να παραγγείλετε μια μπάλα από τα συστατικά του, προτείνω, αν θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα, να πάτε με παρέα, όπως κάναμε κι εμείς):

  • Παγωτό carrot cake με μεξικάνικα churros και κρέμα μασκαρπόνε, το πιο αγαπημένο μου, για τις ισορροπίες στη γεύση, τα αρώματα και την υφή του
  • Παγωτό μπανάνα, φιστίκι, αβοκάντο πάνω σε crumble από φιστίκι, με καραμελωμένη μπανάνα και μακαρόν
  • Παγωτό cream caramel macchiato, πάνω σε brownies, με dulce de leche και μακαρόν espresso, είναι το πιο πληθωρικό από τα τρία και μαγεύει όσους αγαπούν τον συνδυασμό καραμέλας, καφέ και σοκολάτας
photos: Κική Τριανταφύλλη
photos: Κική Τριανταφύλλη

Το παράξενο είναι ότι αυτά τα τρομερά παγωτά (μια υπερπαραγωγή το καθένα) δεν σε μπουκώνουν ούτε αφήνουν λιπαρότητα στον ουρανίσκο σου. Απλά, γιατί όπως όλα τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα της Μαριλένας, μαγειρεύονται με τα πιο εκλεκτά υλικά της ελληνικής αγοράς και σε δόσεις σπιτικές.  

Στον φετινό κατάλογο έχουν προστεθεί επίσης τρία παγωμένα ροφήματα με βάση τον καφέ:

  • Coffee coconut Frappuccino με σιρόπι αγαύης (προσέξτε κατάλληλος για vegan, gluten free, dairy free)
  • Vanilla cinnamon iced coffee
  • Mexican iced mocha με chocolate iced cubes

Ομολογώ ότι δεν τα δοκίμασα γιατί με τον καφέ είμαι πολύ αυστηρή (τον θέλω σκέτο και κατάμαυρο, πίνω μόνο εσπρέσο ή φίλτρο) αλλά εδώ υπάρχουν και για μένα δυο ευχάριστα δροσιστικά, μια βραζιλιάνικη λεμονάδα με λάιμ και ένα μικρό Sgroppino al Limone. Σημειώστε ότι είναι σορμπέ λεμόνι με prosecco (στα ιταλικά αφρώδες κρασί), ένα κλασικό ιταλικό digestivo, ευχάριστο και χωνευτικό, κυρίως όμως ιδανικό σερμπέτι για το ξέπλυμα του ουρανίσκου (και την προετοιμασία του για το επόμενο πιάτο) ανάμεσα στα διαφορετικά πιάτα ενός μεγάλου γεύματος.

photos: Κική Τριανταφύλλη
photos: Κική Τριανταφύλλη

Αποκάλυψη ήταν οι καινούργιες σαλάτες, που συμπληρώνουν το κατά τα άλλα πλήρες μενού. To επισημαίνω για να μη νομίσετε ότι επειδή δόθηκε έμφαση σε σαλάτες και σε παγωτά, δεν υπάρχουν πια τα φιλέτα, ο σολομός και τα άλλα καλομαγειρεμένα κυρίως πιάτα, τα ορεκτικά και τα γλυκά που κάποιοι ίσως έχετε ήδη απολαύσει στο Common Secret.

Ελαφριά και ταυτόχρονα πλήρης τροφή, οι καινούργιες σαλάτες της Μαριλένας σε χορταίνουν χωρίς να σε βαραίνουν. Και είναι τόσο όμορφα σερβιρισμένες που στην αρχή δεν θέλεις να χαλάσεις τη σύνθεση. Το βρίσκετε υπερβολικό; Κι όμως. Το βλέμμα είναι το πρώτο που αξιολογεί ένα πιάτο, η μύτη και ο ουρανίσκος έπονται.  

Ξεχώρισα τρεις από αυτές:

  • Ο «κήπος των μανιταριών», μια ποικιλία διαφορετικών μανιταριών, που είναι «φυτεμένα» σε ένα στρώμα από βιολογικές φακές μπελούγκα, τρίμμα ελιάς, φύτρες σπαραγγιών, ραπανάκια και dressing με λάδι λευκής τρούφας, συμφωνήσαμε όλοι, ότι είναι μια εφήμερη «εγκατάσταση»
  • Η «σαλάτα Νισουάζ», με φρέσκα φασολάκια, φιλέτα αντζούγιας και ελιάς, νεαρές πατάτες και τοματίνια, συμπληρώνεται με τόνο Αλοννήσου και dressing με χυμό λεμονιού και εσαλότ, δίνοντας στην κλασική συνταγή της Προβηγγίας ένα τόνο ελληνικό
  • Η «Ασιατική σαλάτα», τέλος, με τα αρώματα και τη δροσιά της με ενθουσίασε, αλλά δεν θα σας την περιγράψω γιατί πήρα ολόκληρη τη συνταγή. Και σας προτείνω να τη δοκιμάσετε.
photos: Κική Τριανταφύλλη
photos: Κική Τριανταφύλλη

Δροσερή Ασιατική σαλάτα

Υλικά

  • 80 γρ  νουντλς ρυζιού
  • Μισό αγγούρι
  • Φύτρες σπαραγγιού, δέκα κλωναράκια
  • 3 φυλλαράκια μέντα, ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • Μαύρο σουσάμι
  • 10 κάσιους, χοντροκομμένα

Υλικά για το dressing

  • 1 κ.τ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.τ.σ. απλή μουστάρδα
  • 1 κ.τ.γλ. chili sauce
  • 1 κ.τ.γλ. tamarind paste
  • 3 κ.τ.γλ. mango chili sauce
  • 1/2 κ.τ.γλ. ξύδι ρυζιού
  • 4-5 κ.τ.σ. σησαμέλαιο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση, με το νερό να τρέχει, για να κρυώσουν. Κόβουμε το αγγούρι σε λεπτά μπαστουνάκια (ή το περνάμε από μαντολίνο, αν υπάρχει).  Καβουρδίζουμε τα κάσιους και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τη μέντα και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ.

Για το dressing: Αφού ανακατέψουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας νερό, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Info

  • Common Secret, Κηφισίας 324, τηλ: 210-6233810, ανοικτό καθημερινά 9πμ-12μμ και τις Κυριακές μέχρι της 9μμ

Υστερόγραφο: Για να προλάβω τις ερωτήσεις σας, πρώτον, λέω ναι, η Μαριλένα είναι φίλη μου και τη θαυμάζω για την αισθητική της, την ενέργειά της και τον τρόπο με τον οποίο φροντίζει τους πελάτες της και δεύτερον: προσπαθώ να τρώω όσο πιο λίγο μπορώ για να διατηρώ το βάρος μου σε κάπως χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι εύκολο 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'