Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια και προσούτο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρολό κιμά και ο τέλειος μαμαδοπουρές

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςκιμάς, ρολό κιμά, αυγά, πουρές, πουρές πατάτας, ζωμός λαχανικών

Σήμερα μυρίζει μαμά. Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά που έφτιαχνε η μαμά μου όταν ήμουν παιδί ήταν το ρολό κιμά γεμιστό με αυγά και τυράκι. Τη συνταγή μού την έμαθε κι εμένα, την αγαπούν πάρα πολύ και τα δικά μου παιδιά, οπότε την κάνω τακτικά. Είναι ένα σχετικά γρήγορο και εύκολο φαγητό. Αντί να κάνουμε μπιφτεκάκια, ετοιμάζουμε ένα ωραίο ρολό που τρώγεται και την επόμενη ημέρα γιατί δεν «πετσώνει» όπως τα μπιφτέκια όταν μένουν αλλά κρατιέται μαλακό και ζουμερό.  

Το έχω συνδυάσει με την Κυριακή, συχνά το κάνω με πατάτες στο φούρνο αλλά είναι πολύ ωραίο και με ένα «μαμαδίστικο» πουρέ. Στον κιμά δεν βάζω σχεδόν καθόλου μπαχαρικά οπότε αυτό που κυριαρχεί είναι το άρωμα του μοσχοκάρυδου στον πουρέ. Να σας πω και ένα μυστικό.

Τα κοτσανάκια του μαϊντανού και του άνηθου που μου περισσεύουν δεν τα πετάω. Τα βάζω στην κατάψυξη μαζί με άλλα λαχανικά και όταν μαζέψω μπόλικα τα κάνω ζωμό. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, βράζω ένα δυο κοτσάνια άνηθο, μαϊντανό, λίγο σέλινο, ένα πρασάκι και ένα καρότο με νερό, λίγο λάδι και λίγο αλάτι και όταν το νερό μείνει το μισό ο ζωμός είναι έτοιμος. Τον αφήνουμε να κρυώσει, τον βάζουμε σε παγοκύστες και τον φυλάμε στην κατάψυξη. Και όταν χρειαζόμαστε ζωμό λαχανικών ρίχνουμε στο φαγητό 3-4 παγάκια.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Ρολό κιμά με πουρέ

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο-χοιρινό  κιμά
  • 2 φέτες ψωμί μουσκεμένο στραγγισμένο
  • 2 κ.σ μουστάρδα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 αυγό
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 6 φέτες κασέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 4 αυγά βρασμένα (για 4 λεπτά αφότου βράσει το νερό), ξεφλουδισμένα

Για τον (τέλειο) πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Λίγο αλάτι
  • 200 γρ. γάλα κατά προτίμηση κατσικίσιο
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τα αβγά και το τυρί) σε ένα μπολ και πλάθουμε καλά τον κιμά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη για τουλάχιστον μισή ώρα. 

Αλείφουμε με λάδι μια φόρμα του κέικ και στρώνουμε το ένα τρίτο του κιμά, πατώντας τον καλά. Βάζουμε από πάνω τις φέτες τυριού και τα αβγά στη σειρά. Απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά, τον πιέζουμε, αλείφουμε την επιφάνειά του με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.

Αφήνουμε το ρολό στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Εντωμεταξύ βράζουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις αρωματίζουμε (προαιρετικά) με λίγο λεμονοθύμαρο. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο γιατί καλό είναι όλα τα υλικά να είναι ζεστά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα στις πατάτες και ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε τυρί τριμμένο οπότε ο πουρές γίνεται πιο μαστιχωτός αλλά και να τον χρησιμοποιήσουμε σαν βάση και για άλλες παρασκευές, όπως είναι τα τυρομπαλάκια.

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog  Eva In Tasteland και παρουσιάζει την εκπομπή Mama mia στη Νέα Τηλεόραση της Κρήτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες