Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πού θα βρεις το καλύτερο τσουρέκι της Αθήνας

της Κικής Τριανταφύλλη Wikiτσουρέκι, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, Πάσχα

Μπορεί να το τρώμε όλο το χρόνο, όμως, η εποχή του είναι τώρα. Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό, υπάρχει κανείς που μπορεί να τού αντισταθεί;  Μια κλασική πλεξούδα ή μια στρογγυλή κουλούρα με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο της μαζί με ένα σοκολατένιο αυγό ή λαγουδάκι εξακολουθεί να είναι η βάση του δώρου της νονάς / νονού στο βαφτιστήρι, χωρίς αυτά η λαμπάδα και τα γιορτινά παπούτσια μοιάζουν λειψά.

Εδώ στο bostanistas έχουμε ωραίες συνταγές για τσουρέκια, αλλά να φτιάξω δεν διανοούμαι, μού φαίνεται ότι είναι το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου. Όταν υπάρχουν τόσο σπουδαία εργαστήρια στην Αθήνα γιατί να μπω στον κόπο και στην αγωνία της αποτυχίας; Σαν λαγωνικό οδηγημένο από την μυρωδιά, που πλημμυρίζει τον αέρα έξω από φούρνους και ζαχαροπλαστεία την ώρα που ψήνουν τα τσουρέκια, έχω διαλέξει μερικά αξεπέραστα για τα αρώματα, τη γεύση τους και την υφή τους. Εσείς πώς προτιμάτε το τσουρέκι σας; Με μαχλέπι, μαστίχα ή βανιλάτο; Αφράτο ή πιο σφιχτό, μαστιχωτό με ίνες; Πολίτικο ή κρητικό;

Θα μου πεις κοινή είναι η καταγωγή τους, παρόλα αυτά διαφορές υπάρχουν. Κατ’αρχάς στην Κρήτη τσουρεκάκια λένε αυτά που εμείς ξέρουμε σαν πασχαλινά κουλούρια, ενώ τα τσουρέκια τα λένε γαλατερά ή γαλατερά ψωμιά όπως διαβάζω στο blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, που δίνει σοβαρές γαστρονομικές πληροφορίες.  Η καταγωγή του τσουρεκιού πάντως είναι τουρκική, από το «Çörek», ψωμί που γίνεται με μαγιά και μπορεί να είναι γλυκό ή αλμυρό.

Η ελληνική εκδοχή του, που ονομάζεται και λαμπροκουλούρα, μάλλον υιοθετήθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είναι ένα γλυκό ψωμί με γάλα, βούτυρο και αυγά, που συμβολίζει την Ανάσταση καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και γίνεται ψωμί, το οποίο πλάθεται σε σχήμα πλεξούδας για να διώχνει τα κακά πνεύματα.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Παραθέτω μερικά από τα πιο αγαπημένα μου ζαχαροπλαστεία που ειδικεύονται στο πασχαλινό τσουρέκι, σίγουρα βέβαια υπάρχουν και άλλα που ψήνουν τσουρέκια εξίσου λαχταριστά.

  • Lido (Χρεμωνίδου 34, Παγκράτι, τηλ: 210- 7516898)

Θα το βρείτε πανεύκολα αφού τη Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει ουρά απέξω και δικαίως αφού το παραδοσιακό πολίτικο εργαστήριο της οικογένειας Πιπερίδη κάνει με αυθεντική πολίτικη συνταγή ένα από τα ωραιότερα τσουρέκια της Αθήνας, λαχταριστό μαστιχωτό με ισορροπημένη γεύση. Το σίγουρο είναι ότι από εδώ θα φύγεις και με σοκολατένια αυγά (υγείας και γάλακτος) και ένα σακουλάκι κίφελ, τα τραγανά πολίτικα μισοφέγγαρα, γεμιστά με σοκολάτα και καρύδι.

  • La duree (Ηρακλείτου 38, Πάτημα Χαλανδρίου, 210-60.81.000)

Το τσουρέκι του είναι αρκετά άγλυκο και σχετικά υγρό, με ελαφρύ άρωμα πορτοκαλιού, ιδανικό δηλαδή για το πρωϊνό. Υπέροχα είναι τα σοκολατένια αβγά του βγαλμένα από μοντέρνο καλούπι, από angrybirds με πικάντικη σοκολάτα αλλά και κλασικά αβγά, γάλακτος και μαύρης σοκολάτας και άλλα πολλά.

  • Παύλου (Παπαδιαμαντοπούλου 24 Γ, Ιλίσια, τηλ. 210-7774.012, τώρα και στη Λεωφ. Λαυρίου 23, Κάντζα 213-0428.051)

Ειδικότητα του ζαχαροπλαστείου τα κλασικά τσουρέκια, υγρά, αρωματικά και σχεδόν πάντα ζεστά, με λεπτές ίνες. Διαθέτει επίσης, μεγάλη ποικιλία από καλοστολισμένα σοκολατένια αβγά γάλακτος, μπίτερ και λευκής σοκολάτας.

  • La Maison (Δηµοσθένους 147, Καλλιθέα, τηλ. 216-70.06.518)

Ένα ολόφρεσκο τσουρέκι όχι πολύ γλυκό με υπέροχα αρώματα που δεν το μασάς αλλά το αφήνεις να διαλυθεί μέσα στο στόμα για να απολαύσεις  όσο πιο αργά γίνεται τη γεύση του. Παράγεται καθημερινά και ειδικά τις ημέρες του Πάσχα σε ποσότητες τεράστιες. Εξαιρετικά είναι και τα σοκολατένια αβγά του, με σοκολάτα γάλακτος (35% κακάο), υγείας (60% κακάο) και πολύ λίγα bitter με 75% κακάο.

  • Α λα Γκρεκ (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-0122071)

Εδώ σοκολατένια αυγά δεν υπάρχουν, αντ’ αυτών φτιάχνουν και το Πάσχα μελομακάρονα και κουραμπιέδες μηδενίζοντας την απόσταση Χριστούγεννα – Πάσχα. Δύο σε ένα δηλαδή. Και το τσουρέκι τους, που είναι καταπληκτικό γίνεται με κρητική συνταγή, ενώ υπάρχουν και τσουρεκάκια μικρού μεγέθους για τους ασυγκράτητους.

  • Τα Γιούλια (Αναγεννήσεως 49-51, Περισσός, τηλ. 210-2798351,  εργαστήριο, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-2799766)

Υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται στο όνομα αυτού του παραδοσιακού πολίτικου ζαχαροπλαστείου και δικαίως. Η οικογένεια που κατάγεται από τη Μικρά Ασία άνοιξε το εργαστήριό της  το 1945 και φημίζεται για αφράτο τσουρέκι με τη λεπτή υφή και τις βανιλάτες νότες στη μύτη και στο στόμα που κοντράρονται με αυτές του φρέσκου βουτύρου. Φτιάχνουν επίσης γεμιστά τσουρέκια με πραλίνα, κάστανο, κεράσι κλπ.

  • ΕκλεκΤούλα (Αστυδάμαντος 13, Παγκράτι, 210-7243193)

Το ζαχαροπλαστείο που έγινε διάσημο για το παγωτό μουστάρδα, από την οποία βέβαια μόνο το χρώμα της έχει δανειστεί, φτιάχνει και ένα κλασικό πολίτικο τσουρέκι, μάλλον γλυκό με δυνατό  άρωμα από μαχλέπι και λεπτές νότες από πορτοκάλι και μαστίχα.

  • Karaköy Güllüoğlu (Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213959, Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9840733)

Αρχικά το τσουρέκι όπως και τα μπακλαβαδάκια τους, το έφερναν από την Κωνσταντινούπολη τώρα όμως το φτιάχνουν στην Αθήνα, τεχνίτες και συνταγή ήρθαν από την Τουρκία. Ελαστικό και υγρό αλλά χωρίς να λασπώνει είναι ισορροπημένος τη γεύση με άρωμα και γεύση από μαστίχα, μαχλέπι και συμπυκνωμένο γάλα. Εκτός από το κλασικό υπάρχει και γεμιστό με σοκολάτα.

  • Sorolop (Εμμ. Μπενάκη & Ανδρέα Μεταξά 17, Εξάρχεια, 210-38.01.118)

Παγωτό, τσουρέκι και προφιτερόλ που συναρμολογείται στη στιγμή, είναι οι τρεις πειρασμοί που προσφέρει το μικρό μαγαζί των Εξαρχείων και στο χέρι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 τα χαράματα. Το τσουρέκι του χειροποίητο, πολίτικο, αρωματικό (μυρίζει μαστίχα και μαχλέπι), είναι μετρίου μεγέθους όπως τα σπιτικά και πουλιέται ολόκληρο αλλά επίσης σερβίρεται και σε φέτες, σκέτο ή με ζεστή σάλτσα σοκολάτας γάλακτος ή υγείας και παγωτό σε οποιονδήποτε συνδυασμό.

  • Βυζάντιον (Αγίου Μελετίου 67, Κυψέλη, 210-86.40969)
στο εργαστήριο του φούρνου Βυζάντιο, στην Αγίου Μελετίου [photo: Κική Τριανταφύλλη]
στο εργαστήριο του φούρνου Βυζάντιο, στην Αγίου Μελετίου [photo: Κική Τριανταφύλλη]

Η γειτονιά γνωρίζει δόξες τις παραμονές του Πάσχα αφού οι πελάτες του φούρνου της Αγίου Μελετίου, ανάμεσα στην 3η Σεπτεμβρίου και την Πατησίων, συρρέουν από όλη την Αθήνα για τα απαλά, κορδάτα τσουρέκια του που είναι αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα και λίγο πορτοκάλι. Γίνονται με σκληρό αμερικάνικο αλεύρι και υπάρχουν όλο το χρόνο σε δύο μεγέθη (και μικρά), όπως επίσης απίθανα κουλουράκια, καλιτσούνια κρητικά, βαμμένα κόκκινα αυγά και σοκολατένια αυγουλάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'