Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα φράουλα με πορτοκάλι και μπαχαρικά

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςφράουλες, σαλάτα, τάρτα πορτοκάλι, δυόσμος, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εύκολο, τραπέζι γιορτινό

Ενώ η εβδομάδα είναι μια μονάδα χρόνου και ενώ ο κύκλος των επτά ημερών τρέχει ανεξάρτητα από τον κύκλο ενός ημερολογίου, η Κυριακή είναι μια κατηγορία μόνη της.

Ξυπνάς, χαζεύεις, ανοίγεις πόρτες και παράθυρα ανεξαρτήτως καιρού. Είναι η μέρα σου. Ημέρα γιορτινή στην καρδιά και στο μυαλό σου. Ακόμα και για σένα που δεν θέλεις  τις γιορτές, αν πέσουν Κυριακή λες, μια μέρα σαν Κυριακή είναι. Ούτως ή άλλως είναι ξεχωριστή, για χαρούμενους και μη. Καφές ραχάτικος, πρωινό πλούσιο, κουβέντες στα τηλέφωνα, χαζολόγημα, εκδρομή, βόλτες στον ήλιο, μπάνια, οικογενειακά συμπόσια, φιλικά τραπεζώματα, όλα τα καλά.

Κυριακή απόγευμα. Συνήθεια παιδική, που μυρίζει μαμά, μπαμπά, παππού και γιαγιά. Ζαχαροπλαστείο, τραπέζι μαρμάρινο, ποτήρι απλό πεντακάθαρο, κανταΐφι, μπακλαβάς, νουγκατίνα, ποντικάκι, σεράνο, παγωτό παρφέ, ανεξίτηλα, απαράβατα από ξένους.

Μεγαλώνεις, βγαίνεις με παρέες, είσαι ανεξάρτητος, τα οικογενειακά τα βαριέσαι, θέλεις τέρμα μουσικές, μπαράκια, σφηνάκια, το αρνί με  πατάτες στο φούρνο σε ξενερώνει, δεν έχεις  χρόνο για την οικογένεια από τις διασκεδάσεις, αλλά το γλυκό την Κυριακή το ψάχνεις, ακόμα και να έχεις πιεί το Βόσπορο, πάντα θα το ψάχνεις.

Μην αντιστέκεσαι στη συνήθεια, δεν είναι πάντα κακή. Κακό είναι να μην παραδέχεσαι πως σου αρέσει. Κακό είναι να πιστεύεις πως δεν το έζησες ποτέ.

Θα σε  βάλω στο κλίμα Άνοιξης και Πασχαλιάς. Σε κερνάω γλυκιά σαλάτα φράουλα για το απόγευμα της Κυριακής, μιας και αυτή που έρχεται είναι των  Βαΐων. Κυριακή σκέψης αναπόλησης και περισυλλογής.

[photo: Shutterstock]
[photo: Shutterstock]

Γλυκιά σαλάτα φράουλα

Υλικά

  • 500γρ φράουλες κομμένες στη μέση
  • 1 ζουμερό πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα  (μόλις κόψω το πορτοκάλι για να το στύψω, κόβω και δυο τρεις μικρές φέτες)
  • 2  κ.τ.σ. πετιμέζι ή μια γεμάτη κουταλιά μέλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1-2 ξυλάκια κανέλλα Κεϋλάνης (πριν τα βάλω στη σαλάτα, ξύνω λίγο με το μαχαίρι, ρίχνω και το ξύσμα)
  • Μοσχοκάρυδο, ξύσμα αρκετό
  • 2-3 φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Πλένω καλά και στραγγίζω τις φράουλες. Τις κόβω στη μέση και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ γυάλινο ή μεταλλικό ( παίζει ρόλο το υλικό  του μπολ για να κρατήσω τα αρώματα).

Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύω το πετιμέζι με το κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.  Ρίχνω το μείγμα μέσα στις φράουλες και ανακατεύω καλά. Προσθέτω τα ξυλάκια κανέλλας αφού τα τρίψω απαλά με το μαχαίρι και το ξύσμα από το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω πολύ καλά αλλά με προσοχή για να μην διαλύσω τις φράουλες.

Προσθέτω τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα και ανακατεύω άλλη μία φορά.

Σκεπάζω με διαφανή μεμβράνη και βάζω τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά.

photo: Γεωργία Κουτσούκου
photo: Γεωργία Κουτσούκου

Βγάζω από το ψυγείο, ξεσκεπάζω και ανακατεύω απαλά. Σερβίρω μαζί με τη σάλτσα πορτοκάλι πετιμέζι.

Η σαλάτα αυτή συνοδεύει ωραία παγωτό ή γλυκιές  κρέμες τυριού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'