Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια και προσούτο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

To bagel της έριδος: με σολομό και τυρί-κρέμα

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςbagels, μπέιγκελ, σολομός, καπνιστός σολομός, τυρί κρέμα, ξενοδοχείο Dacid Citadel, Ιεροσόλυμα

Το σημερινό πιάτο έρχεται από το εστιατόριο του ξενοδοχείου David Citadel στα Ιεροσόλυμα. Έχει τον όνομα «αμερικάνικo μπέιγκελ» και αποτελείται από τα γνωστά πια και στην Ελλάδα στρογγυλά ψωμάκια μπέιγκελ με καπνιστό σολομό και λευκό τυρί κρέμα. Το απλό αυτό πιάτο είναι δημοφιλέστατο στην Αμερική, εξ ου και το όνομά του.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Όπως κάθε απλό πιάτο, απαιτεί και προϋποθέτει άριστα υλικά. Ξεκινώντας από το μπέιγκελ: πρέπει να είναι σφιχτό, νόστιμο και ψημένο στην εντέλεια. Το μπέιγκελ είναι ψωμάκι που ξεκίνησε τη ζωή του στην Πολωνία, στις εβραϊκές συνοικίες της χώρας, τον 17ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται το 1610 στην Κρακοβία.

Είναι φτιαγμένο με ζύμη που έχει μαγιά, έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του δαχτυλιδιού, πρώτα το βράζουμε και μετά το ψήνουμε στον φούρνο. Η υφή του είναι σφιχτή, χωρίς όμως να είναι σκληρό.

Το μπέιγκελ είναι και αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ. Το ζητούμενο; Ποιος φτιάχνει το πιο νόστιμο! Δεν μπορώ να αποφανθώ για τη Βόρεια Αμερική, όμως το μπέιγκελ στο πιάτο που σέρβιρε το ξενοδοχείο David Citadel στα Ιεροσόλυμα είναι εξαιρετικό.

Ακολουθεί στη σειρά ο καπνιστός σολομός. Πρέπει να είναι σχεδόν ισορροπημένα γλυκός και αλμυρός και να διατηρείται ζουμερός. Τέλος, το λευκό τυρί κρέμα (το πιο γνωστό είναι το τυρί με το όνομα μεγάλης πόλης των ΗΠΑ) πρέπει να είναι απαλό, καθόλου αλμυρό και κρεμώδες.

Από πάνω μπαίνει ντομάτα σε φέτες και ξερό κρεμμύδι. Το ξινό της ντομάτας έρχεται να συνοδεύσει υπέροχα το γλυκό – αλμυρό του σολομού.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Είναι ένα πανεύκολο πιάτο που το συστήνω ανεπιφύλακτα!

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες