Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ελιόπιτες από την Κύπρο μέσω Αγγλίας

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςελιές, ελιόπιτες, ελιόπιτες κυπριακές, ελιόπιτες με χυμό πορτοκάλι, σπιτικές ελιόπιτες, εύκολες ελιόπιτες, εύκολη ζύμη για πίτες, απλή συνταγή

Οι ελιόπιτες είναι μια κυπριακή συνταγή, κυριολεκτικά μπουκιά και συχώριο, που μου έδωσε η ελληνοκύπρια Ελένη που ζει στην Αγγλία. Έψαχνα χρόνια μια δοκιμασμένη συνταγή για αυτές τις πίτες και ήρθε σε εμένα από πρώτο χέρι και μάλιστα πολύ αγαπημένο και περίπου... συγγενικό.

Δεν ξέρω ειλικρινά τι μου αρέσει περισσότερο σε αυτές τις πίτες. Η γλυκιά, λαδένια ζύμη τους ή η πικάντικη γέμιση με την αψάδα της αλμυρής ελιάς, που όμως την καταπραΰνει το επίσης γλυκό, σχεδόν μελωμένο κρεμμύδι; Όταν τις φτιάχνω τις διατηρώ άψητες στην κατάψυξη και προτιμώ να τις ψήνω λίγες-λίγες, ώστε να τρώγονται φρέσκες. Το ίδιο συνιστώ να κάνετε κι εσείς, αν τις φτιάξετε. Κι αν σας αρέσουν οι ελιές, πραγματικά θα τις λατρέψετε!

Ελιόπιτες

*Με αυτή τη συνταγή βγαίνουν 9 ατομικές πίτες

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 300 γραμμάρια ελιές Καλαμών
  • 250 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα (ή όσο σας αρέσει)
  • 50 ml ελαιόλαδο

Μέθοδος:

Στραγγίζουμε τις ελιές από την άλμη τους. Αν θέλουμε, τις ξεπλένουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν ώστε να μην έχουν υγρά. Τους αφαιρούμε το κουκούτσι με ένα μαχαίρι και τις κόβουμε σε κομμάτια. Αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 15-20 λεπτά.

Μπορούμε να κάνουμε αυτή την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση:

Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 3-5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν καλά και να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία τους.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τις ελιές που έχουμε ήδη ετοιμάσει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το λάδι τους από το τηγάνι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση.

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και τον μισό χυμό του πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού. Προσέχουμε, γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλος. Μπορεί να περισσέψει ελάχιστος! Ζυμώνουμε καλά για 5-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά, λεία και εύπλαστη ζύμη.

Την κάνουμε μπάλα, την κλείνουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Φτιάχνουμε τις ελιόπιτες:

Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τις πίτες, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας μας. Την χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη (κατά προτίμηση με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς). Πρέπει να είναι το κάθε κομμάτι ζύμης περίπου 100 γραμμάρια.

Πλάθουμε τα κομμάτια αυτά σε μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα, ώστε να μην ξεραθούν όση ώρα δουλεύουμε. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το πλάθουμε σε μπάλα και ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο.

Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση (το 1/9 της γέμισης περίπου) στο κέντρο του φύλλου (όχι στις άκρες) και τυλίγουμε σε φάκελο τα κομμάτια της ζύμης που εξέχουν, πιέζοντας τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κολλήσουν.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας.

Βάζουμε τις ελιόπιτες σε ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'