Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαρδέλες με «κουφετάκια» σκόρδου: νοστιμιά από Οβιέδο

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςσαρδέλες, σαρδέλες βραστές στο λάδι, Ισπανία, Οβιέδο, σαρδέλες με σκόρδο, ψάρια, σαρδέλες πικάντικες, μεζεδάκια, μεζές με σαρδέλες

Αγαπώ και τα σκόρδα και τις σαρδέλες, αλλά αγαπώ και την Ισπανία! Σήμερα οι τρεις αυτές αγάπες ενώνονται σε ένα πιάτο που είναι απλούστατο και, κατά τη γνώμη μου, υπέροχο!

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σε μια από τις επισκέψεις μου στην Ισπανία, βρέθηκα σε μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στο Οβιέδο στην επαρχία Αστούριας. Εκεί γεύτηκα για πρώτη φορά σαρδέλες βραστές σε πικάντικο ελαιόλαδο και έκτοτε το έχω σαν ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα.

Το μυστικό δεν είναι μυστικό, είναι μια βασική αρχή της Φυσικής και της Χημείας. Όταν η φωτιά είναι χαμηλή, δεν επέρχονται μεγάλες αλλοιώσεις στα συστατικά ή, για να το πω διαφορετικά, όταν η φωτιά είναι χαμηλή, οι αλλοιώσεις είναι ηπιότερες από εκείνες που επέρχονται με υψηλή φωτιά.

Το πιάτο έχει δύο στάδια παρασκευής:

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στο πρώτο στάδιο ετοιμάζω το πικάντικο λάδι και τα κουφετάκια σκόρδου. Σε μια κατσαρόλα με βαθύ πάτο -τονίζω τον βαθύ πάτο γιατί αλλιώς θα καεί το λάδι και δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας- βάζω τρία με τέσσερα δάχτυλα ελαιόλαδο, σκελίδες σκόρδο, δεντρολίβανο και μια καυτερή πιπεριά τσίλι. Ρυθμίζω τη θερμοκρασία στην κλίμακα 2/10 και αφήνω να φτάσει στο σημείο να βγάζει μικρές φυσαλίδες. Στο σημείο αυτό σβήνω και αφήνω να ηρεμήσει για μία ώρα.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στη συνέχεια αφαιρώ τα πάντα και μένει μόνο του το ελαιόλαδο, στο οποίο τοποθετώ καθαρισμένες σαρδέλες. Ρυθμίζω τη θερμοκρασία στο 3/10 και αφήνω μέχρι να βγάζει και αυτό το μίγμα μικρές φυσαλίδες. Καθώς οι σαρδέλες σιγοβράζουν στο λάδι, ετοιμάζω ένα πουρέ πατάτας στον οποίο προσθέτω αυγά από μπάφα (θηλυκό κέφαλο).

Σερβίρω τις σαρδέλες και τα κουφετάκια σκόρδου σε ένα κρεβατάκι πουρέ. Οι σαρδέλες λιώνουν στο στόμα, χωρίς όμως να έχουν χάσει το σχήμα και τη φόρμα τους. Επίσης έχουν διατηρήσει τα διακριτικά θαλασσινά αρώματα που χάνονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Τα κουφετάκια σκόρδου είναι ένα από τα ωραιότερα και απλούστερα και φθηνότερα εδέσματα στον κόσμο και συνοδεύουν άψογα τις σαρδέλες. Ο πουρές έρχεται να μετριάσει τους ρυθμούς, με την υπέροχη γεύση του αυγοτάραχου στο υπόβαθρο. Ένα λευκό κρασί με σώμα είναι ό,τι πρέπει για συνοδεία.

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'