Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο ευρωβουλευτής δάσκαλος γεωργών

της Χριστίνας Ταχιάου Νέοι αγρότες

Ο Γιάννης Γκλαβάκης, γεωπόνος, δραστηριοποιήθηκε στα χωράφια στην Αριδαία Πέλλας, όπου και μεγάλωσε. Απ' το 2004 έως το 2009 ήταν ευρωβουλευτής, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ την φροντίδα για την καλλιέργεια της γης, το κρασί, το τσίπουρο και τα γλυκά κουταλιού του. Απ' τις Βρυξέλλες, ξαναγύρισε στα χωράφια και παρακινεί τον κόσμο να επιμορφωθεί πριν πάρει την απόφαση να καλλιεργήσει τη γη. Ο ίδιος προσφέρει δωρεάν σεμινάρια.

Τον Νοέμβριο του 2008 κάναμε ένα τρικούβερτο γλέντι στο βράσιμο του τσίπουρου του Γιάννη Γκλαβάκη. Υπέροχο τσίπουρο, κρασιά, μεζέδες, ψητά, χάλκινα και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα να σέρνει το χορό. Όταν ο κ. Γκλαβάκης φιλοξενεί, είναι large, άρχοντας. Επειδή τον έχω γνωρίσει αρκετά, είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να δίνει: από τα προϊόντα που παράγει, από δυο κουβέντες παρηγοριάς και λόγια για να εμψυχώσει μέχρι τις επαγγελματικές συμβουλές του. Όλα πολύτιμα.

Τον ρώτησα εάν διαπιστώνει ότι υπάρχει όντως κύμα επιστροφής του κόσμου στα χωριά. "Να σου πω ότι όταν πάω στα καφενεία νιώθω ο νεότερος. Κι ότι είμαι 63 ετών!”, λέει με τον ευχάριστο τρόπο του. "Όχι, δεν το βλέπω και μάλιστα το άκουσα και πρόσφατα από κάποιον πολυπράγμονα σε μία ημερίδα και απόρησα σχετικά. Λίγο πρόχειρα, υπολογίζω ότι για κάθε έναν που εγκαθίσταται σε χωριό, ο Θεός καλεί 6-7 άλλους κοντά του. Κάπως έτσι βλέπω την αναλογία".

Και πώς μπορεί να επιστρέψει, αλήθεια, κάποιος στα χωράφια; Κάποιος που από κάπου έλκει μια καταγωγή από χωριό, έχει ένα παλιό σπίτι κι ένα χώρο τον οποίο μπορεί, θεωρητικά, να καλλιεργήσει. "Είναι δύσκολο. Αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ του με τη γεωργία, δεν μπορεί απ' τη μια στιγμή στην άλλη να ταΐσει τις κότες ή να κάνει μπαχτσέ. Δεν θα μπορέσει να ενσωματωθεί εύκολα. Χρειάζεται επιμόρφωση. Το κράτος θα έπρεπε να ρίξει πολύ βάρος σε αυτό. Με τόσα κοινοτικά χρήματα που πέρασαν από τα ταμεία μας, θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τον τομέα αυτό. Προσωπικά, προσφέρομαι για να κάνω σεμινάρια δωρεάν σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες."

Θυμάται, στο παρελθόν, πριν ακόμη γίνει ευρωβουλευτής, συμμετέχοντες σε επιδοτούμενα σεμινάρια να έρχονται επίσκεψη στο φυτώριό του."Ένιωθα αμήχανα, ένιωθα ότι καθηγητές και συμμετέχοντες ήθελαν να περάσει η ώρα, να φεύγουν, ότι δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον...". Πιστεύει, επίσης, ότι "αντί να νοιαζόμαστε μόνο για τη δόση, πρέπει να ρίξουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό που λέγεται παραγωγή. Πρωτογενής παραγωγή. Αν δεις το αγροτικό ισοζύγιο, κάθε χρόνο εξάγουμε αγροτικά προϊόντα 4,5 δις ευρώ και εισάγουμε 7,5. Έχουμε αρνητικό ισοζύγιο 3 δις ευρώ. Ακούμε για ανώτερα μαθηματικά, spread κλπ κι έχουμε ξεχάσει την απλή αριθμητική. Η Ελλάδα εισάγει σιτάρι απ' την Ουκρανία, απ' την περιοχή του Τσερνομπίλ. Το 92% του βόειου κρέατος είναι εισαγωγής. Εισάγουμε όσπρια. Είναι απαραίτητο να περάσουμε στην παραγωγή, για να μην πεινάσει ο κόσμος".

Έχει παραδώσει τα δέντρα και τα φυτώρια στους γιους του. "Υπήρξαν χρονιές που έφτιαξα ακόμη κι 1.500.000 δέντρα! Τώρα, ο μεγάλος ασχολείται με τα καλλωπιστικά κι ο μικρός με τα οπωροφόρα. Ναι, υπάρχει κρίση. Εγώ που έχω την ψευδαίσθηση ότι είμαι ακόμη νέος και αντέχω, ξεκίνησα να κάνω οπωρώνες. Επειδή γνωρίζω πολλά στα θέματα των τροφίμων έχω άγχος με τα χημικά που υπάρχουν στα φρούτα, στα ζαρζαβατικά στα κρέατα. Έχω μπαξέδες, είμαι αυτάρκης, κότες, γελάδα, γουρούνια, αγριογούρουνα, πάπιες, χήνες και κατά 90% και στα κρέατα. Το ξεκίνησα για λόγους υγείας, αλλά προέκυψε και πολύ οικονομικό!"

Για τα κρασιά και τα τσίπουρα που παράγει, έχω κι εγώ άποψη, είναι πολύ υψηλής ποιότητας. "Είναι τα καλύτερα της Ελλάδας!" λέει με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια. "Το ίδιο και το λικέρ, οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Βέβαια όλα αυτά τα φτιάχνω για χρήση δική μας και των φίλων μας, αλλά λόγω οικονομικής στενότητας τα έχω περιορίσει. Πριν 3 χρόνια είχα φτιάξει 4.500 βαζάκια και τα μοίρασα σε φίλους".

Του ζητώ επίμονα να μου πει κάτι θετικό. "Να πούμε την αλήθεια σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία: ότι αν ασχοληθεί, θα πετύχει. Αλλά αυτό προϋποθέτει να αποδεχτεί ότι πρέπει να μάθει. Εάν η πολιτεία δεν μπορεί να οργανώσει την επιμόρφωση αυτών των ανθρώπων, να ζητήσουν βοήθεια από τους ντόπιους. Δίπλα σε αυτούς μπορούν να μάθουν πολλά. Ξέρετε, στα χωριά, υπάρχουν ακόμη καλοί και αγαθοί άνθρωποι." Εάν κάποιος έχει να διαθέσει ένα μικρό κεφάλαιο για τη γεωργία, "αν ξεκινήσει στραβά, θα το χάσει. Αν ξεκινήσει σωστά, όμως, θα προκόψει."

Φυτώρια Γκλαβάκη, Αριδαία Πέλλας, 23840 21755.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'