Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Λαζάνια με τα νόστιμα της Μάνης μέσω Σικελίας

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χαλβάς στα γιορτινά του: σοκολάτα-πορτοκάλι

της Εύης Σκούρα Συνταγέςχαλβάς, σιμιγδαλένιος χαλβάς, σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα, Καθαρά Δευτέρα, εύκολος χαλβάς, σπιτικός χαλβάς, νηστίσιμο γλυκό, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, γλάσο σοκολάτας

Με τι άλλο να υποδεχθείς τη Μεγάλη Σαρακοστή από έναν μυρωδάτο και λαχταριστό χαλβά; Έτσι, λοιπόν, για σήμερα ένας χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, περιχυμένος (προαιρετικά) με νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας και διακοσμημένος με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι από τα χεράκια της Ξανθής, είναι νομίζω ό,τι πρέπει για την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω, γιατί αυτή την εποχή μας περικυκλώνουν...

Η συνταγή αυτή βγάζει 15 μερίδες. Μπορείτε βέβαια να κάνετε την μισή δόση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο που δεν θα σας «βαρύνει» το γλυκό.

Χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Μερίδες: 15

Υλικά

Για τον χαλβά:

  • 450 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 300 ml απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 5 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 230 γρ. μέλι (οι αυστηροί χορτοφάγοι αντικαταστήστε το μέλι με μισό φλυτζάνι ζάχαρη)
  • 435 γρ. ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό):

  • 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά λάδι καρύδας
  • 225 γρ. μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Και για το τέλος:

  • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο πολύ καλά από το σιρόπι του (επίσης προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Αλείψτε τους ξηρούς καρπούς με πολύ λίγο ελαιόλαδο και καβουρδίστε τους στο τηγάνι ή στον φούρνο. Μετά σπάστε τους στο γουδί σε μεγάλα κομμάτια.*

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ετοιμάζουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Το αφήσουμε να βράσει ξαφρίζοντάς το για 5 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και το διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για 8-10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε (με μεγάλη προσοχή, γιατί θα πεταχτεί!) το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για πολύ λίγο μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και τα σύκα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας**. Ανακατεύουμε.

Φορμάρουμε τον χαλβά όσο ακόμα είναι λίγο χλιαρός. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με γλυκό το κουταλιού.

Ετοιμάζουμε το γλάσο:

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, το αλάτι και την φυτική κρέμα, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε το σιρόπι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Φυλάμε το γλάσο στο ψυγείο, σε δοχείο με καπάκι για περίπου δύο εβδομάδες. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ή βυθίζουμε το βάζο σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά.

Σημειώσεις:

*Για να αλείψω τους ξηρούς καρπούς με λάδι, χρησιμοποίησα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε φιάλη ψεκασμού του κτήματος Φωτή, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι πραγματικά πολύ πρακτικό για τέτοιες περιπτώσεις και πολύ νόστιμο!

**Ο χρόνος που θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας εξαρτάται από το αν θέλετε να λιώσουν τελείως και να γίνει όλος ο χαλβάς σοκολατένιος ή να μείνουν πιο συμπαγείς και να διακρίνονται μέσα στο μείγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ ζεστός. Διαφορετικά, θα αφήσετε να κρυώσει ο χαλβάς αρκετά.

[Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'