Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γράμμα από τη Μαδρίτη: αμύγδαλα και μέλι

της Καλής Δοξιάδη WikiΧριστούγεννα, Ισπανία, turron

Το τυπικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ισπανίας είναι το turron. Ζήτησα να μάθω, πού βρίσκει κανείς το καλύτερο της Μαδρίτης, για να πάω να βγάλω καμιά φωτογραφία και με στείλανε στο Casa Mira, στο παλιό κέντρο της πόλης.

H πρόσοψη του Casa Mira από άλλες ήρεμες, εκτός χριστουγέννων ημέρες
H πρόσοψη του Casa Mira από άλλες ήρεμες, εκτός χριστουγέννων ημέρες

Όταν έφτασα  (8 ολόκληρες μέρες πριν απ τα Χριστούγεννα) έξω από το παλαιού τύπου ζαχαροπλαστείο με την μπουαζερί (Casa fundada en 1842), ήταν αδύνατον να πλησιάσω – η ουρά έφτανε έξω στο πεζοδρόμιο. Ούτε τη βιτρίνα δεν μπόρεσα να απαθανατίσω γιατί τα τουρόν, αμέτρητες ποικιλίες - τις υπολόγισα περίπου στις πενήντα - σε χοντρές τετραγωνισμένες φραντζόλες σαν τον χαλβά του μπακάλη - ήταν πάνω σ’ έναν περιστρεφόμενο πύργο που δεν μου καθόταν να φωτογραφηθεί. Έτσι οι φωτογραφίες είναι από πιο ταπεινά μαγαζιά.

Είναι χαρακτηριστικό γλυκό της Μεσογείου με δύο απ' τα πιο τυπικά και κοινά προϊόντα μας ως βασικά συστατικά. Συνδυάζει αλεσμένα αμύγδαλα με μέλι, ζάχαρη, και ασπράδι αυγού χτυπημένο (μαρέγκα), και μια παραλλαγή του υπάρχει σε κάθε μια από τις χώρες μας. Η σύσταση του Ιταλικού Torrone, απ’ ότι μπόρεσα να διαπιστώσω, είναι ακριβώς η ίδια, όπως και του Γαλλικού Nougat (η Nougatine διαφέρει στο ότι δεν περιέχει αυγό και είναι πιο κριτσανιστή), και του δικού μας επτανησιακού μαντολάτου, λέξη που προέρχεται απ’ το βενετσιάνικο mandorlato. Παρόλο που τα αμύγδαλα και το μέλι τα είχαμε από πάντα, ως σκεύασμα πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και πρόκειται μάλλον για αραβική συνταγή.

Στα Χριστουγεννιάτικα τουρόν της Ισπανίας προστίθενται διάφορες γεύσεις και γεμίσεις… χυμοί, έλαια, ξηροί καρποί ολόκληροι ή αλεσμένοι. Υπάρχει τουρόν  πορτοκαλιού, λεμονιού, τρούφας, φουντουκιού, ινδικής καρύδας, φιστικιού και πάει λέγοντας. Κάθε περιοχή ή πόλη έχει το δικό της. Δεν έχουν όλα την ίδια υφή, υπάρχουν μαλακά και σκληρά και μαστιχοειδή, και μερικά μικτά, σε στρώσεις. Απ’ την ποσότητα του ασπραδιού εξαρτάται η υφή και η ελαστικότητα.

Photo: Alessandra Vinciguerra
Photo: Alessandra Vinciguerra

Τα αμύγδαλα πρωταγωνιστούν και σε άλλο χριστουγεννιάτικο γλυκό εδώ, το Anguila de Navidad, το Χέλι τον Χριστουγέννων, φτιαγμένο από marzipan, το βλέπεις κουλουριασμένο σε στρογγυλή πίτα, στολισμένο με πολύχρωμα φρουί γκλασέ (το γνωστό φίδι ,ο ουροβόρος όφις,  που δαγκώνει την ουρά του της μυθολογίας) σε όλα τα ζαχαροπλαστεία.

Από μαρζιπάν είναι φτιαγμένα και τα αριστοτεχνικά φρούτα και λαχανικά που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε ζαχαροπλαστείο του νησιού Ischia, στην Ιταλία. Μου τα φωτογράφισε η φίλη Alessandra Vinciguerra.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'