Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το εστιατόριο του σωστού bostanista

της Λεονί Σταφυλά

Ένα δημοτικό θερμοκήπιο του 1926 που πήγαινε για κατεδάφιση. Ένας σεφ που αγαπούσε  τη γη, αλλά δεν ήθελε να φύγει από την  πόλη του. Ένα γυάλινο εστιατόριο, ανάμεσα σε μποστάνια και δέντρα. Ένας παράδεισος στην καρδιά του Άμστερνταμ. Σε απόσταση κοντινή, αναπνοής σχεδόν,  από τα μεγάλα μουσεία.

Photo: lekkertje.blogspot.gr
Photo: lekkertje.blogspot.gr

Το De Kas το εστιατόριο που δημιούργησε ο Gert Jan Hageman μέσα στο Frankendael Park είναι φτιαγμένο ολόκληρο από γυαλί, ανάμεσα στα τραπέζια του φυτρώνουν δέντρα και  φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα. Όπου και να σταθείς έχεις ανεμπόδιστη θέα στους κήπους –πολύ πιθανόν να δεις κάποιον από την κουζίνα να μαζεύει  τα λαχανικά που του χρειάστηκαν εκείνη τη στιγμή.

Photo: lekkertje.blogspot.gr
Photo: lekkertje.blogspot.gr
Photo:Doris Voss/picasa
Photo:Doris Voss/picasa

Ο ίδιος ο Hageman, βραβευμένος με αστέρι Michelin εκπρόσωπος της ολλανδικής κουζίνας, όταν δεν είναι στην σχεδόν ανοικτή κουζίνα του προτιμάει να είναι στον κήπο. Του αρέσει να σκαλίζει το χώμα, να φυτεύει, να χαϊδεύει τα φυτά του.

Εκεί καλλιεργούνται αρκετά από τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα εδώδιμα λουλούδια (ναι, οι πανσέδες στα πιάτα του De Kas δεν είναι απλώς διακοσμητικοί) που μαζεύονται κάθε πρωί με την ανατολή του ήλιου για να φτάνουν στα τραπέζια όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Photo: lekkertje.blogspot.gr
Photo: lekkertje.blogspot.gr

Στα τραπέζια τους τώρα είναι μάλλον απίθανο να σερβιριστεί το ίδιο πράγμα δυο φορές, το μενού αλλάζει καθημερινά ανάλογα με την συγκομιδή της μέρας. Το βέβαιο είναι ότι τα μάτια κατ΄αρχήν και μετά ο ουρανίσκος θα το ευχαριστηθούν.

Photo: valisa/Flickr
Photo: valisa/Flickr

Υ.Γ. Ένα μικρό προβληματάκι με τις κρατήσεις υπάρχει. Αρα, κλείνουμε τραπέζι πριν φτάσουμε στο Άμστερνταμ, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

De Kas, Kamerlingh Onneslaan 3, Amsterdam, τηλ. +31 20 462 45 62.
Το μεσημεριανό μενού είναι στα 38 ευρώ, το βραδινό στα 50. Αρκετά πιο ακριβό (125 ευρώ) αν σερβιριστεί στο υπέροχο τραπέζι του σεφ, στο κέντρο της κουζίνας και της δράσης

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'