Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κι εμείς παράγουμε μύρτιλλα!

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμύρτιλλα

«Ένας διατροφικός θησαυρός» για κάποιους, «μια νότα ρομαντικής αισιοδοξίας» σύμφωνα με την Αναστασία Λαμπρία και ένα σχεδόν άγνωστο εδώδιμο για πολλούς από εμάς. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Πέτρο Καριπίδη, τον Έλληνα καλλιεργητή που δημιούργησε, ανέπτυξε και συντηρεί μια από τις πρώτες οργανωμένες φυτείες μύρτιλλων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Εν έτει 2008 τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έψαχναν μια «φρέσκια ιδέα» για να δομήσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο στα πλαίσια σχετικού μαθήματος. Κατέληξαν στην καλλιέργεια του μύρτιλλου, που ως είδος παρουσίαζε υψηλό ρίσκο, αλλά ταυτόχρονα έλειπε από την ελληνική αγορά. Εις εξ αυτών, ο Πέτρος Καριπίδης, που αν και απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής, αποφάσισε να εφαρμόσει αργότερα το θεωρητικό σχέδιο επί χώματος!

Την ίδια χρονιά άρχισε να πειραματίζεται με την καλλιέργεια του είδους, ξεκινώντας από μόλις τρία φυτά της ίδια ποικιλίας.

Οι προσπάθειες και τα λάθη που ακολούθησαν δεν πτόησαν τον πρωτοπόρο καλλιεργητή, ο οποίος δοκιμάζοντας το κλίμα της περιοχής, διαφορετικές ποικιλίες και πολλούς τύπους χώματος, κατόρθωσε τρία χρόνια μετά να πραγματοποιήσει την επέκταση της φυτείας του σε χωράφι.

Έχοντας αναπτύξει επιτυχώς πέντε διαφορετικές ποικιλίες, προχώρησε στην οργάνωση της καλλιεργήσιμης έκτασης δίνοντας μεγάλη προσοχή στην κατάλληλη προετοιμασία της, όπως φαίνεται και στο video της γέννησης των μύρτιλλων.

Σήμερα πια, με 1500 φυτά και οκτώ διαφορετικές ποικιλίες, η έκταση αυτή δίπλα στη λίμνη Χειμαδίτιδα του δήμου Αμυνταίου, αποτελεί μία άκρως οργανωμένη καλλιέργεια. Η τοποθεσία ιδανική: το έδαφος συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών (αμμώδες και με κατάλληλο pH) ενώ η λίμνη χαρίζει απλόχερα την υγρασία που τα ευαίσθητα μύρτιλλα χρειάζονται.

Αυτά και πολλά άλλα εξηγεί ο Πέτρος στη σελίδα του ecoblueberries.com, το πρώτο wiki και η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα-forum, που απευθύνεται σε όσους έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν σχέση με τα μύρτιλλα. Αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην πληροφορική έστησε την πρώτη βάση δεδομένων για καλλιεργητές -ερασιτέχνες και επαγγελματίες- αλλά και για απλούς καταναλωτές. Σκοπός του είναι να ενημερώσει σχετικά με την προέλευση, την ονομασία, τις τεχνικές καλλιέργειας αλλά και τη διατροφική αξία και τα ευεργετήματα του καρπού στην υγεία μας.

Με έντονη προσωπική μελέτη -αντάξια ενός δεύτερου πτυχίου- και βασιζόμενος σε σχετικές δημοσιεύσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού, αφού στην Ελλάδα το είδος και οι ανάγκες του δεν είναι ευρέως γνωστές, κάλυψε το κενό της έλλειψης επιστημονικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας.

Φέτος το καλοκαίρι η φυτεία του Πέτρου αναμένεται να δώσει τους πρώτους της καρπούς, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς φροντίδας. Το περασμένο καλοκαίρι απέφυγε να συλλέξει τους καρπούς και αφαίρεσε τα άνθη τους προσπαθώντας να εξασφαλίσει καλύτερης ποιότητας φρούτα για την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Αν και βρίσκεται στην αρχή του εγχειρήματος, τα σχέδιά του είναι πολλά και πολύ καλά μελετημένα. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως web developer και με συνδετικό κρίκο τον πατέρα του εξασφαλίζει τον απαιτούμενο συχνό έλεγχο και τη φροντίδα του χωραφιού του. Επόμενοι στόχοι του είναι η πώληση φυτών σε υποψήφιους μελλοντικούς καλλιεργητές, καθώς και η έντυπη έκδοση ενός οδηγού-εγχειριδίου με αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τα μύρτιλλα και την ανάπτυξή τους.

«Αν δεν είχα ασχοληθεί με την πληροφορική θα γινόμουν σίγουρα γεωπόνος» υποστηρίζει ο ίδιος και φαίνεται πως κατάφερε να συνδυάσει επιτυχώς και τις δύο ιδιότητες. Εξετάζει τον καλύτερο τρόπο γα να εξάγει την παραγωγή του, ενώ δεν αποκλείει τη σύνδεσή της με τις αγορές της βόρειας Ευρώπης, όπου τα μύρτιλλα αποτελούν είδος υψηλής ζήτησης. Ως καλλιεργητής είναι στραμμένος αποκλειστικά σε φυσικές και βιολογικές μεθόδους, αφού μόνο έτσι τα μύρτιλλα μπορούν να προσφέρουν όλα τα σημαντικά για την υγεία μας οφέλη. Τέλος, αποτελεί μέλος του νεοσύστατου αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγής και εμπορίας υπερτροφών «ΕΥ ΚΑΡΠΟΝ». Πρόκειται για μία ένωση, όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί  είναι και συνέταιροι και περίπου ένα χρόνο τώρα δραστηριοποιείται με απώτερο στόχο την ίδρυση μιας μονάδας μεταποίησης στην περιοχή για την καλύτερη διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων.

Όσοι ήδη αδημονούν να μάθουν περισσότερα για τη μοβ διατροφική δύναμη το κανάλι των ecoBluberries στο youtube, καθώς και οι σελίδες τους σε facebook και twitter είναι διαθέσιμες και συνεχώς ανανεούμενες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'