Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μαρμελάδα με ξερά σύκα: δίχως ζάχαρη, ούτε βράσιμο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Περίσσεψαν μελομακάρονα; Φτιάξε cheesecake!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμελομακάρονα, cheesecake, cheesecake με μελομακάρονα, περίσσεψαν μελομακάρονα, κρέμα, εύκολο γλυκό, μέλι, καρύδια, Χριστούγεννα

Δεν θα μετρήσω αντίστροφα ημέρες για τα Χριστούγεννα -έφτασαν άλλωστε- αλλά θα πω ότι παρόλο που είμαι παιδί του καλοκαιριού, απολαμβάνω όσο τίποτα το σπίτι με στολισμένο το δέντρο και τα φωτάκια. Ετσι, καθώς οι γιορτές αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, μπαίνω  κατευθείαν στο ψητό... γλυκό.

Η συνταγή αυτή, ενώ είναι ξεκάθαρα συνταγή ανακύκλωσης και «σωτήρας» για μελομακάρονα που παραψήθηκαν, δεν πρέπει να χαρακτηριστεί σαν τέτοια, γιατί απλά δεν της αξίζει!

Το cheesecake μελομακάρονο είναι ένα τόσο νόστιμο γλυκό, που πραγματικά δεν πρέπει να φτιαχτεί από τα περισσεύματα των γιορτών αλλά να φυλάξετε μερικά μελομακάρονα επί τούτου, ώστε να το προσφέρετε σε φίλους ένα απόγευμα που θα έρθουν για καφέ.

Εγώ το έφτιαξα και το φωτογράφισα τον Ιανουάριο του 2014...

Καλά και γλυκά Χριστούγεννα εύχομαι!

Υλικά για τη βάση:

  • 250-300 γραμμ. μελομακάρονα, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

Υλικά για την κρέμα:

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1 γεμάτο σφηνάκι μαύρο ρούμι

Υλικά για το topping:

  • καρύδια χοντροκομμένα
  • μέλι
  • λίγο επιπλέον τριμμένο μελομακάρονο
  • κανέλα σκόνη

Μέθοδος:

Παίρνουμε 5 ποτηράκια χαμηλά του ουίσκι. Μοιράζουμε σε αυτά ισόποσα τα τριμμένα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε την κρέμα ως εξής:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε και το ρούμι και χτυπάμε επίσης μέχρι να ενωθούν.

Μοιράζουμε την κρέμα στα ποτηράκια. Αν θέλουμε πιο όμορφο οπτικό αποτέλεσμα χωρίς να τα πασαλείψουμε, κάνουμε αυτή τη διαδικασία με κορνέ ζαχαροπλαστικής. Διαφορετικά μοιράζουμε την κρέμα με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τα ποτήρια στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να παγώσει η κρέμα.

Μόλις είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τσιζκέικ με χοντροκομμένα καρύδια, με τριμμένο μελομακάρονο, με κανέλα και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο μέλι.

Καλή επιτυχία!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'