Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιορτινή σούπα με πατάτες και σπαράγγια

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσούπα, πατατόσουπα, πατάτες, σπαράγγια, μοσχοκάρυδο, ξινή κρέμα, sour cream, Vinarte, wine bar, Γλυφάδα

Την ημέρα που πήγαμε στο Vinarte* μέσα ήταν ζεστά, ο κόσμος χαλαρός έπινε κρασί και τσιμπολογούσε ιταλικές νοστιμιές, άκουγε ωραίες μουσικές, swing jazz και ιταλικά τραγούδια και κάποιοι έβλεπαν την Καζαμπλάνκα. Στο ωραίο wine bar της Γλυφάδας δύο είναι τα hot spot, από τη μια πλευρά του μπαρ μια μικρή αλλά πολύτιμη κάβα με ψαγμένα ελληνικά και ιταλικά κρασιά, που μπορείς να τα πιεις επί τόπου, να στα πακετάρουν για το σπίτι ή να τα στείλεις δώρο και από την άλλη μια γιγαντοοθόνη όπου προβάλλονται ασπρόμαυρες ταινίες. Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να σχολιάζεις με τις φίλες σου τα μοντελάκια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν (και τα παθιάρικα φιλιά της με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) ενώ απολαμβάνεις ένα ωραίο κρασί; Κάθισα λοιπόν σε στρατηγική θέση, ακριβώς απέναντι από την οθόνη και είδα δυόμιση φορές το έργο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Οι ιδιοκτήτες του Vinarte γνώρισαν και αγάπησαν το κρασί στην Ιταλία πράγμα που εξηγεί και τις ελληνο-ιταλικές προτάσεις στο ωραίο wine-restaurant της Γλυφάδας. Στο Vinarte, λοιπόν, μπορεί κανείς να διαλέξει κρασί σε ποτήρι από μια λίστα με 31 ετικέτες by the glass, που αλλάζει κάθε μήνα και να τις συνοδεύσει με μια ποικιλία από επιλεγμένα αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και την Ιταλία και νόστιμες μεσογειακές λιχουδιές, όπως το ταρτάρ από φρέσκο λαυράκι, cheesecake με κοπανιστή Μυκόνου και ντοματίνια πάνω σε τρίμα από παξιμάδι με χαρουπάλευρο, ριζότο της Βερόνα με μανιτάρια και πάστα τρούφας, λεπτή και αιθέρια ναπολιτάνικη πίτσα. Για το τέλος υπάρχουν γλυκά της ημέρας, μαζί με γκράπα, αμάρι ή ένα παλαιωμένο τσίπουρο από τη μεγάλη συλλογή με τα αποστάγματα που διαθέτει το μαγαζί.

Cheesecake με κοπανιστή, γλυκοπικάντικη πίτσα, σαλάτες, αλλαντικά και τυριά και σωστά ψημένο κρέας, (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Cheesecake με κοπανιστή, γλυκοπικάντικη πίτσα, σαλάτες, αλλαντικά και τυριά και σωστά ψημένο κρέας, (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Έξω το κρύο και η υγρασία της νύχτας σε περόνιαζε, ψιλόβρεχε κιόλας. Οπότε η σούπα που ήρθε πρώτη μόλις καθίσαμε στο τραπέζι ήταν βάλσαμο. Και βέβαια δεν γινόταν να φύγω χωρίς τη συνταγή. Σκέφτομαι πάντως να ξαναπάω κάποιο Σαββατοκύριακο γιατί υπάρχει live μουσική που σου φτιάχνει το κέφι ακόμη περισσότερο.

Πατατόσουπα με σπαράγγια

Υλικά:

  • 200 γρ. πατάτες
  • 300 γρ. σπαράγγια
  • 1 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 80 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
  • 1-2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την ξινή κρέμα (sour cream)

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • ½ λεμόνι χυμός
  • μερικά φυλλαράκια μαϊντανό ή και δυόσμο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, κατόπιν προσθέτουμε τις πατάτες και τα σπαράγγια και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε όλα μαζί. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα στο μούλτι ή το χτυπάμε με τη ράβδο-μπλέντερ και το βάζουμε και πάλι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο (περίπου 2 γρ.) και σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε με κρουτόν και λίγη ξινή κρέμα.

Για την ξινή κρέμα: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί, προσθέτουμε το γιαούρτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό 

* Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα, Τηλ: 210-89.41.511

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'