Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χαρμάνι μπαχαρικών, να μυρίσει Χριστούγεννα!

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμπαχαρικά, μίγμα μπαχαρικών, ζεστό κρασί, συνταγή για αρωματικό κρασί, Χριστούγεννα, κρασί των Χριστουγέννων, δώρα, χειροποίητα δώρα

Χειμωνιάτικος καιρός, κρύο, βροχή, Χριστούγεννα... η εποχή της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που θα πει όχι σε ένα ποτήρι ζεστό, αρωματικό, κόκκινο κρασί. Ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί, γεμάτο από ανακουφιστικές μυρωδιές και γεύσεις μπαχαρικών, όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο ή ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα οποία συμπληρώνουν οι φλούδες πορτοκαλιού ή το μήλο. Και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, μπορούν να το απολαύσουν στο τσάι τους ή στη ζεστή σοκολάτα.

Αυτό το μείγμα μπαχαρικών είναι επίσης ένα υπέροχο χειροποίητο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους αγαπημένους σας. Αφού το ετοιμάσετε, βάλτε το σε ένα βάζο ή σε ένα κουτί και δωρίστε το. Θα είναι ένα δώρο διαφορετικό, φτιαγμένο με αγάπη από τα χεράκια σας. Επίσης μπορείτε να δωρίσετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και στον λαιμό του να δέσετε ένα πάνινο σακουλάκι με 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 1 ξυλάκι κανέλας. Ή, απλώς, αυτοσχεδιάστε!

Όσον αφορά τα φρούτα που χρησιμοποιούμε στο μείγμα μας, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας, ο πιο χρονοβόρος, είναι να αποξηράνουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού στον φούρνο. Αφαιρείτε τη φλούδα από το πορτοκάλι, προσέχοντας να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη από τη λευκή πικρή ψίχα. Κόβετε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωριδίτσες και τις αποξηραίνετε στο φούρνο, στους 120°C, για περίπου 30 λεπτά, ή όσο χρειαστεί να στεγνώσουν και να αρχίσουν να κάμπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις προσθέσετε στο μείγμα με τα μπαχαρικά και να το κρατήσετε για αρκετό καιρό. Αν οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι φρέσκες, τότε το μείγμα σας θα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσθέσετε κομμάτια από το φρούτο στο ποτήρι με το κρασί ή το τσάι σας, όπως έχω κάνει εγώ στη φωτογραφία. Έκοψα ροδέλες από μήλο, έκανα και ένα σχεδιάκι με κουπ-πατ για να αφαιρέσω το κεντρικό κομμάτι που θέλει πέταμα και το πρόσθεσα στο ποτήρι με ένα ξυλάκι κανέλας. Αντί για μήλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ¼ μιας ροδέλας πορτοκαλιού. Ή μπορείτε να βάλετε και από τα δύο. Ότι σας κάνει κέφι. Κάτι σαν χειμωνιάτικη σανγκρία δηλαδή!

Μπαχαρικά για ζεστό αρωματικό κρασί ή ρόφημα

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά

Μερίδες: 1¾  φλυτζάνι μείγμα μπαχαρικών (αρκετό για 12 μπουκάλια κρασί )

Υλικά:

  • 8 ξυλάκια κανέλας
  • 4 ολόκληρα μοσχοκάρυδα
  • ¼ φλυτζανιού λοβούς πράσινου καρδάμωμου
  • ¼ φλυτζανιού κόκκους μπαχάρι
  • ¼ φύτζανιού ολόκληρο γαρύφαλλο
  • 1/3 φλυτζανιού αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
  • 12 αστεροειδείς γλυκάνισους

Προαιρετικά:

  • 1 κουταλάκι κόκους μαύρου πιπεριού
  • 2 λοβούς βανίλιας
  • ξυλάκια κανέλας (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

Βάλτε τα 8 ξυλάκια κανέλας, τα ολόκληρα μοσχοκάρυδα και το καρδάμωμο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τα καλά. Χρησιμοποιώντας κάτι βαρύ, ένα γουδοχέρι για παράδειγμα, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.

Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μπωλ και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσετε βανίλια (εγώ δεν το έκανα), χαράξτε τον λοβό της με ένα μαχαίρι και με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρέστε τους σπόρους της και προσθέστε τους στο μείγμα με τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά. Φυλάξτε το μείγμα σε ένα αεροστεγές βάζο.

Για να αρωματίσετε το κρασί σας θα χρειαστείτε:

  • 1 μπουκάλι (750ml) κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών
  • 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη, ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Σουρώστε το κρασί και σερβίρετε ζεστό με ξυλάκια κανέλας και, αν επιθυμείτε, με φρέσκα φρούτα.

Όσο για το ζεστό σας ρόφημα, προετοιμάστε το όπως συνήθως, προσθέτοντας 1 κουταλιά από το μείγμα μπαχαρικών, αφήστε το μείνει για 5-7 λεπτά και σουρώστε πριν σερβίρετε.

Εύχομαι να έχετε πολλές βραδιές ζεστασιάς και χαλάρωσης με το αρωματικό κρασί που σας προτείνω!

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'