Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σουχλί: ένα νόστιμο «πακετάκι» με κρέας και τυρί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μελομακάρονα φτιάξατε;

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμελομακάρονα, μελομακάρονα τραγανά, εύκολα μελομακάρονα, σπιτικά μελομακάρονα, εύκολη συνταγή, Χριστούγεννα

Μόλις προχθές έφτιαξα τα μελομακάρονα που έγιναν, όπως κάθε χρονιά, υπέροχα. Κλασική, δοκιμασμένη εδώ και πολλά χρόνια συνταγή... Το μέλωμα, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του γλυκού, καθώς πρέπει να είναι τόσο μελωμένα όσο και τραγανά, γίνεται με έναν τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας. 

Και του χρόνου, λοιπόν!

Μελομακάρονα

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (σουρωμένο από τις ίνες)
  • ¼ κούπα κονιάκ
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα μισού πορτοκαλιού (ή και παραπάνω αν θέλουμε)

Υλικά για το σιρόπι:

  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό

Επιπλέον υλικά:

  • 500 γραμμάρια καρύδι τριμμένο
  • κανέλα

Μέθοδος:

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε να είναι κρύο την ώρα που θα τα σιροπιάσουμε.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις έρθει το σιρόπι σε σημείο βρασμού, το αφήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία να βράσει για 1-2 λεπτά και μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:

Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω απαλά. Προσοχή! Τα μελομακάρονα δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, γιατί η ζύμη σφίγγει και χαλάει. Αρκεί μόνο να ανακατέψουμε τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Παίρνουμε στο χέρι μας μικρά κομμάτια ζύμης και την πλάθουμε στο κλασικό οβάλ σχήμα του μελομακάρονου. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Μόλις γεμίσουμε τη λαμαρίνα παίρνουμε τον τρίφτη που τρίβουμε το τυρί και από την πιο ανώμαλη επιφάνειά του τον πιέζουμε ελαφρά επάνω σε κάθε ένα μελομακάρονο, ώστε να αποκτήσουν τραχιά όψη.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να τα δούμε να αποκτούν ένα όμορφο σκούρο, χρυσό χρώμα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν, διότι θα υπάρχει δυσκολία στο μέλωμα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να μελώσουν έτσι όπως θα έπρεπε αν ψήνονταν κανονικά.

Σιρόπιασμα:

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο (ζεστά), βγάζουμε τη λαδόκολλα από τη λαμαρίνα αφήνοντας τα μελομακάρονα μέσα σε αυτήν και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι, γυρίζοντάς τα μετά από μισή ώρα και από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε τα μελομακάρονα στη λαμαρίνα για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να αποκτήσουν το μέλωμα που επιθυμούμε. Ενδέχεται να χρειαστούν και παραπάνω ανάλογα με το γούστο μας. Δοκιμάζουμε δηλαδή και αν είναι τόσο μελωμένα όσο θα τα θέλαμε, τότε τα βγάζουμε. Με αυτή την τεχνική έχουμε απόλυτο έλεγχο για το πόσο τραγανό ή μαλακό θέλουμε να είναι το μελομακάρονό μας.

Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το ταψί με το σιρόπι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με άφθονο τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα (προαιρετικά). Από πάνω βάζουμε άλλη μια στρώση με μελομακάρονα και κάνουμε την ίδια διαδικασία με το καρύδι όσες φορές χρειαστεί μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.

Καλή επιτυχία!

Tips:

  • Το μέλωμα μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο. Με κρύο το σιρόπι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα μερικά μελομακάρονα κάθε φορά, τα αφήνουμε για ένα περίπου λεπτό γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές και ύστερα τα βγάζουμε βάζοντάς τα πάνω σε σχάρα να στραγγίσουν.
  • Επειδή η μονάδα μέτρησης των υλικών είναι η κούπα, πρέπει όλα τα υλικά να μετρηθούν με την ίδια κούπα, που καλό θα ήταν να είναι η δοσομετρική.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'