Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κουραμπιέδες αφράτοι με κόλπα υγιεινά

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοτόπουλο στον φούρνο με τη γλύκα των «ξινών»

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκοτόπουλο, κοτόπουλο στον φούρνο, κοτόπουλο με πατάτες, κοτόπουλο λεμονάτο, εσπεριδοειδή, πορτοκάλι, μανταρίνια

Σήμερα θα σας πω τα μυστικά μου, αλλά προσοχή μη τα μάθει κανείς. Ε ναι, λοιπόν, μπορώ να παραδεχτώ πλέον και δημόσια ότι μισούσα το σχολείο και το διάβασμα. Νομίζω πως μπορώ με σιγουριά να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα ένα παιδί όταν λέει πως δεν του αρέσει το σχολείο. Ως τις αρχές της πρώτης Λυκείου ήμουν απ' τις καλύτερες μαθήτριες. Μέχρι και απουσιολόγος έγινα ένα φεγγάρι στο Γυμνάσιο. Διάβαζα όμως αναγκαστικά και καταναγκαστικά. Ποτέ δεν αγάπησα το διάβασμα, αλλά ούτε κι αυτό εμένα. Τι να κάνουμε; «Δεν είναι όλοι για όλα», είπα μια μέρα στον εαυτό μου.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μπορεί να έφταιγε το μυαλό μου, που όταν άνοιγα βιβλίο, αυτό έκανε σβούρες και δεν το μάζευα με τίποτα, ίσως να έφταιγε η Πανσέληνος ή ο Δίας που είχε μπει στον Κρόνο, ή μπορεί και η τρύπα του όζοντος. Αυτό που ξέρω, πάντως, είναι πως ήμουν σε θέση να βρω χίλιους και έναν τρόπους για να μη διαβάσω.

Στο Γυμνάσιο έκανα αυτό που έπρεπε. Στο Λύκειο, αποφάσισα πια ότι δεν έπρεπε! Έτσι, έκανα την ανατροπή. Η καταπίεση δεν μου ταίριαζε και η ανάγκη μου να μην διαβάζω ήταν μεγαλύτερη από την ικανοποίηση που μου έδιναν οι καλοί βαθμοί στα διαγωνίσματα και τους ελέγχους. Το μόνο που μου άρεσε ήταν οι εκθέσεις. Ίσως γιατί δεν χρειάζονταν διάβασμα και αποστήθιση.

Έτσι, τα φόρτωσα κι εγώ στον κόκορα! Οι έλεγχοι έγιναν φαρμάκι για τους γονείς και κάθε φορά που ερχόταν κάποιος απ' τους δυο τους να ρωτήσει για την πρόοδό μου, έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι, ενώ στο σπίτι ακολουθούσε ο καθιερωμένος εξάψαλμος. Τα βήματα ήταν για μένα γνωστά και η επανάληψη τους περιοδική μέσα στο σχολικό έτος. Aκόμα και ο χρόνος να γυρνούσε πίσω, πάλι (καλώς ή κακώς) τα ίδια θα έκανα. Έτσι, λοιπόν, o κόκοράς μου έμεινε φορτωμένος για πάντα με αυτά που εγώ δεν αγάπησα ποτέ.

Για την ιστορία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μόλις αποφοίτησα, διάβασα μαζεμένα όσα βιβλία δεν είχα διαβάσει σε όλη μου τη σχολική ζωή. Φυσικά εξωσχολικά και φυσικά αυτά που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον - και όχι, δεν ήταν μαγειρικής! Μαγειρεύω, λοιπόν, κότα και όχι κόκορα. Κοτόπουλο στον φούρνο, αλλά με συνταγή πιο «πειραγμένη» απ' την κλασσική. Σαν αυτές τις μεταμοντέρνες μαγκιές που κάνουν οι σεφ για να ξεχωρίσουν. Μόνο που η συγκεκριμένη, είναι ειλικρινά πολύ νόστιμη...

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κοτόπουλο στον φούρνο με εσπεριδοειδή

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο, χωρίς την πέτσα του
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • τον χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • τον χυμό ενός λεμονιού
  • τον χυμό 2 μανταρινιών
  • 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού δενδρολίβανο
  • 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
  • 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • ½ πράσινη πιπεριά κομμένη σε φετούλες
  • 1 φλιτζάνι λάδι - ίσως και περισσότερο, αν το κρίνετε
  • πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Πλένουμε και τοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα (ή ταψί), αφού έχουμε βάλει μέσα του 2-3 σκελίδες σκόρδο σε διάφορα σημεία. Το αλατοπιπερώνουμε και αραδιάζουμε γύρω του τις πατάτες και αυτές αλατισμένες. Αλείφουμε το κοτόπουλο με μουστάρδα. Σε ένα μπρίκι βάζουμε μισό φλιτζάνι νερό και το μέλι και το βράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το μείγμα του μελιού πάνω στο κοτόπουλο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στη γάστρα μας τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και την πάπρικα. Σκορπίζουμε την κομμένη πράσινη πιπεριά. Τέλος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (περίπου ένα φλιτζάνι), το σκεπάζουμε και το ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς (αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό). Μετά το πέρας της πρώτης ώρας, ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και το ψήνουμε άλλη μισή ώρα για να ροδοκοκκινήσει και να μελώσει η σάλτσα του.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Καλή επιτυχία!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες