Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φτιάχνω μείγμα για σπιτική, ζεστή σοκολάτα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςζεστή σοκολάτα, ζεστή σοκολάτα με κουβερτούρα, ζεστή σοκολάτα με κακάο, σπιτική ζεστή σοκολάτα, σοκολάτα, κουβερτούρα, κακάο

Όποιος δεν δηλώνει φαν της ζεστής σοκολάτας, να σηκώσει το χέρι του! Είμαι σίγουρη πως δεν θα είστε και πολλοί εσείς που το κάνατε. Ποιος θα πει όχι σε ένα φλυτζάνι με ζεστό γάλα, με πλούσια σοκολατένια γεύση; Η συνταγή για το σπιτικό μείγμα ζεστής σοκολάτας προέκυψε από την αγάπη μου για την ίδια τη σοκολάτα. Όταν έγραφα τις πληροφορίες για τα κακάο νιμπς, αναρωτήθηκα αν υπάρχουν σχετικές συνταγές στο διαδίκτυο και έκανα μια μικρή έρευνα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότερες συνταγές που βρήκα κάθε άλλο παρά «σπιτικές» και «υγιεινές» ήταν. Αυτό με προβλημάτισε και με οδήγησε στο θέμα της σημερινής ανάρτησης. Και εξηγούμαι:

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ο ένας λόγος για τον οποίον ξεκίνησα αυτό το μπλογκ είναι γιατί κατάλαβα πόσο ψεύτικες είναι ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες μας φορτώνουν με «άδειες» θερμίδες, που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, καθώς και κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος και οι ευθύνες της καθημερινότητας, μας οδηγούν στις γρήγορες και εύκολες λύσεις όσον αφορά την καθημερινή μας διατροφή, και όχι μόνο. Όλο και πιο συχνά, αγοράζουμε έτοιμα σκευάσματα για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, φτάνει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και να ξέρουμε τι αγοράζουμε. Γι' αυτό και πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, προσέχοντας τα συστατικά τους. Όσοι παρακολουθείτε το μπλογκ και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, θα έχετε δει πως πολύ συχνά αναρτώ άρθρα από ειδικούς που δίνουν συμβουλές για το τι να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικά υγιεινό και «καθαρό» προϊόν από όλα αυτά που μας σερβίρουν. Στην αναζήτηση που έκανα για να βρω συνταγές για μείγμα ζεστής σοκολάτας, ανακάλυψα πως οι περισσότερες από αυτές περιείχαν έτοιμο μείγμα στιγμής για σοκολατένια πουτίγκα, ή/και γάλα σε σκόνη, κρέμα για καφέ σε σκόνη και έτοιμο μείγμα στιγμής για πουτίγκα βανίλιας. Και καλά, το γάλα σε σκόνη άντε, να το καταλάβω, αλλά το έτοιμο μείγμα για πουτίγκα; Και γιατί να κάνω τον κόπο και να μην αγοράσω την έτοιμη σοκολάτα και να τελειώνω; Εννοείται πως τίποτα από αυτά δεν είναι υγιεινό και, κατά την άποψη μου, κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν μπορεί να θεωρηθεί σπιτικό. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ποιές συνταγές επιλέγουμε για να τραφούμε εμείς και, κυρίως, τα παιδιά μας.

Η σημερινή μου συνταγή βασίστηκε σε αυτή που βρήκα εδώ. Σε αυτό το άρθρο εξηγείται και η χρήση του κορν φλάουρ στη συνταγή, το οποίο βοηθάει στο να μη δημιουργούνται σβώλοι στο μείγμα αλλά και γιατί προσδίδει μια απαλή, πλούσια και κρεμώδη υφή στο γάλα. Στην ίδια ανάρτηση βρήκα πως για να μην κολλάει η σοκολάτα στα τοιχώματα του μπλέντερ, είναι καλό να την βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε. Το δοκίμασα και πιάνει!

Αντί για κακάο του εμπορίου, εγώ χρησιμοποίησα αλεσμένα κακάο νιμπς, με τα οποία έχω πάθει μια εμμονή τελευταία. Εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο ή να βάλετε βιολογικό κακάο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Η λίστα με τα υλικά σας δίνει και ιδέες για να κάνετε την σοκολάτα σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Τα ίδια υλικά μπορείτε να τα προσθέτετε την ώρα που φτιάχνετε τη ζεστή σοκολάτα, προσαρμόζοντας τις δοσολογίες. Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, να μου την πείτε!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σπιτικό μείγμα για ζεστή σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Μερίδες: 18-20

Υλικά:

  • 185 γρ. ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα, 54% κακάο)
  • 80 γρ. αλεσμένα κακάο νιμπς, ή ωμό ακατέργαστο κακάο
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στέβια)
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι
  • τα σποράκια από 1 λωβό βανίλιας

Προαιρετικά:

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα
  • 1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο, 1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα ή
  • μερικές σταγόνες εκχύλισμα μέντας ή
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν ή
  • 2 κουταλάκια τριμμένο καρδάμωμο

Εκτέλεση:

Προσθέστε όλα τα υλικά στο μούλτι ή στο μπλέντερ και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη, για 1 λεπτό περίπου. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, βάζοντας μέσα και τον λοβό της βανίλιας και φυλάξτε το σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Για να φτιάξετε τη ζεστή σοκολάτα:

Προσθέστε 2 με 3 κουταλιές από το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι, όπου έχετε ζεστάνει ήδη 1 φλυτζάνι γάλα. Αν θέλετε το μείγμα ακόμα πιο παχύρευστο, αφήστε το σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει, για μισό λεπτό περίπου. Αν επιθυμείτε, προσθέστε επιπλέον γλυκαντική ουσία.

Εύχομαι να τo απολαύσετε!

Υ.Γ.: Για τους τολμηρούς: Αν θέλετε να προσθέσετε marshmallows στη ζεστή σοκολάτα σας, φτιάξτε σπιτικά με τη συνταγή της Λίλιας από το μπλογκ Spoon Stories.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'