Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπιφτέκια ψαριού για «δύσκολα» πιτσιρίκια

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςψάρι, μπιφτέκι ψαριού, μπέργκερ ψαριού, Τζάνειο νοσοκομείο, σεφ, Ιάκωβος Απέργης, παιδιά, παιδικό

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τρώει ψάρι το παιδί σας; Είστε τυχεροί, γιατί στα περισσότερα πιτσιρίκια δεν αρέσει. Ο Ιάκωβος Απέργης, όμως, βρήκε το κόλπο. Ο Ιάκωβος είναι ένας μάγειρος με αξιοσέβαστη ειδικότητα. Είναι υπεύθυνος στην κουζίνα του Τζάνειου νοσοκομείου στον Πειραιά. Μπορείτε να σκεφτείτε πιο σπουδαίο πόστο για έναν μάγειρο; Εγώ πάντως, όχι.

Γιατί ωραίες οι τηλεοράσεις και τα σπουδαία εστιατόρια, που κάνουν διάσημους τους σεφ, η ουσία της μαγειρικής όμως -και ταυτόχρονα η πρόκληση- βρίσκεται στο πώς θα μαγειρέψει κανείς υγιεινά και νόστιμα. Ειδικά το νοσοκομειακό φαγητό είναι αυτό που μας κάνει να σκεφτόμαστε με το που το ακούμε (και να λέμε) ένα μακρόσυρτο «μπλιαχχχ» και δικαίως, αφού στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για κάτι άνοστο και ανάλατο. Στη χειρότερη δεν θα αναφερθώ, ξέρετε καλά τι εννοώ...

Ο Ιάκωβος είναι ένας κεφάτος νεαρός επαγγελματίας και πατέρας δύο μικρών παιδιών, που αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Και έχει αρχίσει να κάνει μικρά θαύματα στην κουζίνα του νοσοκομείου, ξεκινώντας από απλά πράγματα, όπως π.χ. το ψάρι που δεν αρέσει στα περισσότερα παιδιά. Τι θέλουν να φάνε αντ’ αυτού; Μπιφτέκι. Έκανε, λοιπόν, και το ψάρι μπιφτέκι και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Ο Ιάκωβος Απέργης είναι ο επικεφαλής στην κουζίνα του Τζάνειου νοσοκομείου στον Πειραιά
Ο Ιάκωβος Απέργης είναι ο επικεφαλής στην κουζίνα του Τζάνειου νοσοκομείου στον Πειραιά

Τι εννοώ; Τα πιάτα με το φαγητό δεν καταλήγουν στα σκουπίδια, όπως παλιότερα. Αποδείχτηκε ότι τα πιτσιρίκια το προτιμούν μαγειρεμένο έτσι. Ας το κάνουμε, λοιπόν, και στο σπίτι, είναι απλό. Ο Ιάκωβος χρησιμοποιεί πέρκα, αλλά νομίζω ότι με οποιοδήποτε λευκό ψάρι θα είναι εξίσου καλό.

Μπιφτέκια ψαριού στο φούρνο με ντιπ γιαουρτιού

Υλικά:

  • 2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 1 μέτριο καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.τ.σ. μουστάρδα
  • λίγο σέλινο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • λάδι
  • φρυγανιά τριμμένη

Για το ντιπ:

  • 1 πλήρες γιαούρτι
  • 1 κ.τ.σ. μαγιονέζα
  • 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
Ο Ιάκωβος Απέργης πλάθει ψαρομπιφτέκια για τους μικρούς νοσηλευόμενους του Τζάνειου νοσοκομείου
Ο Ιάκωβος Απέργης πλάθει ψαρομπιφτέκια για τους μικρούς νοσηλευόμενους του Τζάνειου νοσοκομείου

Εκτέλεση:

Βγάζουμε το ψάρι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει εντελώς (για να μη λιώσει) το κόβουμε σε κομμάτια και το περνάμε από το μπλέντερ. Τρίβουμε στον τρίφτη το καρότο και τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπίπερο, ρίγανη, λάδι και φρυγανιά, όσο πάρει ώστε να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και πλάθουμε μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφού προηγουμένως το λαδώσουμε καλά για να μην κολλήσουν.*

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς.

Συνοδεύουμε τα μπιφτέκια ψαριού με ντιπ γιαουρτιού, που έχουμε εντωμεταξύ ετοιμάσει. Προσθέτουμε στο γιαούρτι τη μαγιονέζα και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε

Tips:

  • Τo δικό μου κόλπο είναι το λαδόχαρτο, που αγοράζω σε μεγάλα ρολά στην οδό Ευριπίδου. Καλύπτω το ταψί με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί πριν βάλω τα μπιφτέκια στον φούρνο. Το φαγητό δεν κολλάει και το ταψί καθαρίζεται πανεύκολα.
  • Με ένα ψωμάκι και ένα φύλλο μαρούλι ή και μια ροδέλα ντομάτας έφτιαξες και ένα υπέροχο ψαρομπέργκερ, που τρώγεται και κρύο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'