Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα θερμαντικά: σούπα πικάντικη με μαύρες φακές

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσούπα, φακές, μαύρες φακές, μπαχαρικά, κύμινο, πικάντικη σούπα, εύκολη σούπα

To Daal Makkhani είναι μια παραδοσιακή συνταγή της βόρειας Ινδίας. Πρόκειται για μια σκουρόχρωμη, παχιά και κρεμώδη σούπα, με διάφορα μπαχαρικά, αρωματισμένη στο τέλος με λίγο βούτυρο και σπόρους κύμινου. Η πικάντικη και μυρωδάτη σούπα με μαύρες φακές θα σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, αυτή η συνταγή είναι για σας!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η σούπα παίρνει την κρεμώδη υφή της με παχιά κρέμα γάλακτος. Στη δική μου εκδοχή έκανα μια μικρή αλλαγή και χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι 2%, το οποίο, παρόλο που έχει χαμηλά λιπαρά, δίνει «στιβαρή» υφή στη σούπα. Επιπλέον, αντί να προσθέσω το σύνολο του γιαουρτιού στην κατσαρόλα στο τέλος του μαγειρέματος, το προσθέτω σε κάθε πιάτο ξεχωριστά, κατά την ώρα του σερβιρίσματος, σαν διακόσμηση.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Πικάντικη σούπα με μαύρες φακές

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά

Μερίδες: 5-6

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι μαύρες φακές (250 γρ.)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, χωρισμένα σε δύο μέρη
  • ¼ κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, χωρισμένες σε δύο μέρη
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ½ - 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1 - 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2%, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κουταλάκι σπόροι αγριοκύμινου
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις φακές σε 4 φλυτζάνια νερό μαζί με το 1 κρεμμύδι σε φέτες, τη μισή ποσότητα σκόρδου και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30-35 λεπτά. Στραγγίζουμε τις φακές αλλά κρατάμε τον ζωμό τους.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το μπούκοβο, το πιπέρι καγιέν και την καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τις βρασμένες φακές και τόσο από τον ζωμό τους, ώστε το μείγμα μας να είναι παχύρευστο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δοκιμάζετε τη σούπα και προσθέτετε λίγο αλάτι, αν θέλετε. Σε αυτό το στάδιο, αν επίσης θέλετε, πολτοποιείτε τη σούπα στο πολυμίξερ. Εγώ δεν το έκανα.

Σε ένα μικρό τηγανάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και μόλις κάψει προσθέτουμε τους σπόρους αγριοκύμινου και τους καβουρδίζουμε μέχρι να σταματήσουν να πετάγονται. Κρατήστε λίγους για την διακόσμηση, αν θέλετε, και ρίξτε τους υπόλοιπους στη σούπα και ανακατέψτε καλά.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια φτιάχνετε μακρόστενες μπάλες γιαουρτιού και βάζετε από μία σε κάθε πιάτο, πάνω στη σούπα. Ολοκληρώνετε τη διακόσμηση του πιάτου με τους σπόρους αγριοκύμινου, που έχετε φυλάξει, και με λίγη καπνιστή πάπρικα.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'