Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παντζαροσαλάτα με τον τρόπο της Ornella

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπαντζάρια, παντζαροσαλάτα, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, παντζαροσαλάτα με καρύδια, εύκολη παντζαροσαλάτα, ντιπ, αλοιφές

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, αν μου έλεγε κάποιος παντζαροσαλάτα σίγουρα το μυαλό μου θα πήγαινε στην κλασσική: παντζάρια βρασμένα και σερβιρισμένα με λαδόξυδο (εδώ). Όταν επισκέφτηκα όμως το blog της Ornella (Il giardino dei sapori e dei colori) το μάτι μου έπεσε σε μια αλλιώτικη παντζαροσαλάτα. Είναι βέβαια λίγο παράδοξο να γνωρίσω μια «αλοιφή», είδος σαλάτας που συνηθίζεται σίγουρα περισσότερο στην Ελλάδα, από μία Ιταλίδα, αλλά η Ornella έζησε πολλά χρόνια στη χώρα μας - και ελπίζω μια μέρα να επιστρέψει και πάλι.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μια αλοιφή, λοιπόν, με παντζάρι, μπόλικο σκορδάκι και καρύδια, μπορείτε να την ονομάσετε παντζαροσαλάτα αλλά και εναλλακτική σκορδαλιά. Την έφτιαξα για να συνοδέψω τα υπέροχα μπιφτέκια με βακαλάο.

Για 6 άτομα

Υλικά:

  • 300 gr παντζάρια βρασμένα και στραγγισμένα καλά
  • 200 gr γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 gr καρύδια
  • 3 κ.γ. ξύδι από σταφύλια
  • ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • αλάτι

Προετοιμασία:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παντζάρια έτοιμα, ήδη βρασμένα, που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Βάλτε το γιαούρτι σε τουλπάνι ή σε ένα σουρωτήρι και αφήστε το ένα δίωρο, να στραγγίσει καλά.

Κόψτε τα παντζάρια σε κομμάτια. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε. Το λάδι και το αλάτι τα προσθέτετε σταδιακά και δοκιμάζετε μέχρι να έχετε την γεύση που σας αρέσει.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'