Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπισκότα με (ολόκληρα) κομμάτια σοκολάτας

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμπισκότα, μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα με σοκολάτα, σπιτικά μπισκότα, κουβερτούρα, σοκολάτα

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Τα μεγάλα και μαλακά μπισκότα είναι η αδυναμία μου μετά τα κέικ, όσον αφορά στα γλυκά σνακ. Αναλογικά με τα κέικ που έχω φτιάξει, τα μπισκότα είναι ελάχιστα και ακόμα λιγότερα τα δημοσιευμένα εδώ στο blog. Είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί, αρχής γενομένης από αυτή κιόλας τη στιγμή. Τι άλλο θα μπορούσα να σκεφτώ, από την κλασική συνταγή των «chocolate chip cookies», λοιπόν;

Μπισκότα με νιφάδες σοκολάτας, χωρίς νιφάδες σοκολάτας, αλλά με χοντρά κομμάτια κουβερτούρας. Αποφεύγω να χρησιμοποιώ νιφάδες σοκολάτας, αφού στην ουσία δεν νιώθω πως καταλαβαίνω επαρκώς τη σοκολάτα στο στόμα όταν τρώω κάτι που τις περιέχει.

Αντίθετα η κουβερτούρα είναι πιο ευέλικτη. Κόβεται σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλω (συνήθως, δηλαδή, νούμερο large) και δαγκώνω, βρε παιδί μου, και το ευχαριστιέμαι. Είναι κάτι που έχω ξαναπεί, αλλά το τονίζω γιατί παίζει ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα μιας συνταγής, αν και σαφώς όλα είναι θέμα γούστου. 

Cookies με μεγάλα κομμάτια σοκολάτας

Υλικά για 20 μπισκότα:

  • 180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 125 γραμμάρια βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γραμμάρια κουβερτούρα χοντροκομμένη

Μέθοδος:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρo σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και κατόπιν το αφήνουμε να βράσει για ένα περίπου λεπτό. 

Το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την καστανή και τη λευκή ζάχαρη. Χτυπάμε τις ζάχαρες με το βούτυρο για 3 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 1 λεπτό ακόμα.

Σταματάω το μίξερ. Προσθέτω στον κάδο το μίγμα του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατεύω πολύ καλά αυτή τη φορά με μια σπάτουλα. Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη, ρίχνω και την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύω για να πάει παντού.

Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι στρογγυλά, γιατί κατά το ψήσιμο θα απλώσουν και θα φτιάξουν ομοιόμορφο σχήμα. Σε αυτό το στάδιο δεν μας ενδιαφέρει αν είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, γιατί απλά θέλουμε να τα παγώσουμε. Γεμίζουμε το ταψί, λοιπόν, με κομμάτια ζύμης και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα θα ψήσουμε τα μπισκότα. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και κατόπιν τα βγάζουμε όλα από το ταψί, τοποθετώντας τα σε ένα πιάτο. Τώρα ξαναβάζουμε μερικά από αυτά πίσω στο ταψί, αλλά αυτή τη φορά πολύ αραιά το ένα από το άλλο, γιατί θα απλώσουν κατά το ψησιμο. Προσοχή! Δεν τα βάζουμε όλα γιατί δεν θα χωρέσουν. Θα χρειαστεί να ψήσουμε δύο ή τρεις φουρνιές.

Ψήνουμε τα μπισκότα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 10 λεπτά ακριβώς. Μόλις βγάλουμε τα μπισκότα, θα δούμε ότι είναι πολύ-πολύ μαλακά και θα μας φανούν άψητα. Δεν τα πειράζουμε καθόλου!

Τα αφήνουμε στο ταψί για 5-7 λεπτά μέχρι να κρυώσουν. Θα δούμε τότε ότι έχουν σφίξει πολύ και είναι πλέον σκληρά. Τότε τα παίρνουμε και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, ώστε να κρυώσουν απόλυτα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο να ψήσουμε και τα υπόλοιπα.

Tips:

  • Όταν ετοιμάσουμε τη ζύμη των μπισκότων, θα χρειαστεί να την βάλουμε στο ψυγείο για να σφίξουν πριν τα ψήσουμε. Στο ψυγείο μπορούμε να τα αφήσουμε από 3 ώρες έως 2 μέρες. Αυτό σημαίνει πως αν θέλουμε να τα σερβίρουμε σε ένα πάρτι, μπορούμε να τα έχουμε δύο μέρες πριν έτοιμα στο ψυγείο και απλά την προηγούμενη, ή την ίδια μέρα του πάρτι, να τα ψήσουμε.
  • Διατηρούνται για μια εβδομάδα περίπου σε καλά κλεισμένο κουτί μπισκότων ή για πολύ περισσότερο στην κατάψυξη!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'