Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κουραμπιέδες αφράτοι με κόλπα υγιεινά

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Pancakes καραμέλα-σοκολάτα σε τρεις πράξεις

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςpancakes, εύκολα pancakes, καραμέλα, σιρόπι σοκολάτα, πρωινό, brunch

Δεν νομίζω πως υπάρχει σωστή και λάθος ώρα για pancakes. Αρκεί να είμαστε σε ετοιμότητα. Τρεις συνταγές σε μία σας έχω σήμερα: σπιτική σάλτσα καραμέλας, σιρόπι σοκολάτας, υλικά και οδηγίες για αφράτα pancakes, όλα εν αναμονή δηλαδή για τη μεγάλη ώρα της λιγούρας!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Για τα pancakes:

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, που το έχουμε αφήσει και έχει κρυώσει
  • 1 στικ βανίλιας ή μία βανιλίνη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το µπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα µπολ. Προσθέτουµε το αυγό, το κρύο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε πολύ καλά τον χυλό. Αφήνουμε τον χυλό να ξεκουραστεί για 10'.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο και, αφού λιώσει και πιάσει όλη την επιφάνεια, παίρνουμε μία κουτάλα, την μισογεμίζουμε και την αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού. Βάζουμε μέσα μία κουταλιά σάλτσα καραμέλας (*) και την σκεπάζουμε με λίγο μείγμα ακόμη. Το ψήνουμε από τη µία πλευρά και όταν βγουν φουσκάλες, µε μία σπάτουλα το αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.

* Μια σάλτσα καραμέλας πάντα πρέπει να υπάρχει στη διάθεσή μας!

  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει, να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται, πιάνουμε το τηγάνι και το κουνάμε κυκλικά, το ξαναβάζουμε στη φωτιά κι επαναλαμβάνουμε μέχρι να υγροποιηθεί όλη η ζάχαρη.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με σύρμα (αυγοδάρτη). Στη συνέχεια, και πάντα εκτός φωτιάς, προσθέτουμε προσεχτικά τη ζεστή κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ξανατοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει καλά η καραμέλα. Βάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολάκι.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

** Σπιτικό σιρόπι σοκολάτας - γιατί όχι; Το προτιμώ από τα έτοιμα και το σημαντικότερο; Δεν προβληματίζομαι ό,τι ώρα και να το χρειαστώ, αφού το φτιάχνω σε λίγα λεπτάκια!

  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. σκόνη κακάο
  • 1 φλ. νερό
  • λίγο αλάτι 
  • βανίλια

Βάζουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας πού και πού. Μειώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το να βράσει για άλλο 1 λεπτό.

Αποσύρουμε το τηγάνι και προσθέτουμε τη βανίλια. Το αφήνουμε να κρυώσει και το μοιράζουμε σε μπουκάλια σιροπιού ή βάζα.

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες