Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιορταστικές μπουκίτσες στο τσάκα-τσάκα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη ΣυνταγέςΧριστούγεννα

Δυο-τρία διαφορετικά τυριά, μια-δυο κονσέρβες ή κάποια καπνιστά ψαρικά, τρυφερές καρδιές μαρούλι, αντίβ ή ένα κόκκινο ραντίκιο, αγγούρι, αμύγδαλα, φυστίκια και μερικά ξερά φρούτα είναι ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε έναν εντυπωσιακό γιορταστικό μπουφέ και να χαρείτε το πάρτι με τους φίλους σας. Ξεχάστε τα πανάκριβα κέτερινγκ και μη ξοδευτείτε σε υπερτιμημένα υλικά. Υπολογίστε πόσες διαφορετικές μπουκιές θέλετε να ετοιμάσετε, και σχεδιάστε το σερβίρισμα διαλέγοντας πιατέλες, καλάθια, κλαδιά φρέσκα ή ξερά, και διάφορα πάνινα ή χάρτινα στολίσματα, για να κάνετε ελκυστικό τον γιορταστικό μπουφέ σας.

Καλύτερα να αποφύγετε τα πιάτα, ώστε να μην έχετε να μαζεύετε και να πλένετε.
Φτιάξτε μπουκιές -finger food- φροντίζοντας να έχετε αρκετά, καλής ποιότητας χάρτινα πετσετάκια. Τα ποτήρια δεν θα τα αποφύγετε -τα πλαστικά είναι απαράδεκτα- αλλά δεν είναι τόσο φοβερό να τα πλύνετε την επομένη...

1. Γαύρος με γιδοτύρι (περίπου 24 μπουκιές)
Ανακατώστε σε γαβάθα 200 γραμμ. γιδοτύρι λιωμένο με πηρούνι, με 2 κ. σούπας κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Κάντε περίπου 24 μπαλάκια με το μίγμα. Ανοίξτε ένα σκαφάκι γαύρο μαρινάτο σε ελαιόλαδο και στραγγίστε σε χάρτί κουζίνας τα ψαράκια. Τυλίξτε ένα γαύρο σε κάθε μπαλάκι με γιδοτύρι.

2. Γιδοτύρι με φυστίκι Αιγίνης (παραλλαγή της προηγούμενης ιδέας)
Αντί να τυλίξετε με γαύρο, περάστε τις τυρομπουκιές από πιάτο, όπου έχετε βάλει χοντροαλεσμένη ψίχα φυστίκι.

3. Γιδοτύρι και κοπανιστή σε φέτες αγγούρι
Κόψτε κατά μήκος λεπτότατες φέτες το αγγούρι με το εργαλείο, που καθαρίζουμε τις πατάτες. Ανακατώστε ίση ποσότητα γιδοτύρι και κοπανιστή κι αν θέλετε πιο πιπικάντικες μπουκιές, προσθέστε και μια πρέζα πιπερόκαμα ή μπούκοβο. Αντί για μπαλάκια, πλάστε σε μικρούς κύλινδρους το μίγμα του τυριού, και τυλίξτε με φέτες αγγούρι.

4. Καβουρόψιχα με μαγιονέζα και μυρωδικά
Ανακατώστε 1 φλιτζάνι καβουρόψιχα με 1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα και 1/4 φλ. στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέστε ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, ή μαϊντανό ή εστραγκόν και 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι (ξερό ή φρέσκο). Σερβίρετε μπουκιές σε καλοπλυμένες αδειανές αχιβάδες, λευκές ή από μύδια, ή σε φύλλα μαρούλι, αντίβ ή ραντίκιο, στολίζοντας με φυλλαράκια μαϊντανό και αν θέλετε, με κυβάκια ντομάτα.

5. Πιπεριές με μαρινάτη ρέγγα
Κόψτε σε κομμάτια-μπουκιές μαρινάτη ρέγγα (από αυτές που έχει σε γυάλες ή σκαφάκια το ΙΚΕΑ), στραγγίστε το ψάρι σε χαρτί κουζίνας και κόψτε σε μικρά κομματάκια. Στραγγίστε καλά ψημένες πιπεριές Φλώρινας (από κονσέρβα). Κόψτε σε λουρίδες ή μεγαλύτερα κομμάτια. Πάνω σε φετάκια μαύρο ψωμί, ή σε σουηδικά μαύρα κράκερ, βάλτε ένα κομμάτι πιπεριά και πάνω κομμάτάκια ρέγγα. Μπορείτε να σερβίρετε και μέσα σε φυλλαράκια αντίβ.

6. Στήθος γαλοπούλα (ή κότα) πικάντικο
Κόψτε σε λουριδάκια (2x5 εκ. περίπου) το κρέας, βάλτε σε γαβάθα και πασπαλίστε με καπνιστή πάπρικα, κύμινο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ρίγανη ή θυμάρι, καθώς και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατώστε να πάνε παντού τα καρυκεύματα. Κρατήστε στο ψυγείο μέχρι 3 ώρες. Στρώστε με λαδόχαρτο λαμαρίνα και ψήστε κάτω από το γκριλ, να ροδίσει το κρέας. Σερβίρετε τα κομμάτια με οδοντογλυφίδες.

7. Τονοσαλάτα με κάπαρη
Λιώστε με πηρούνι τόνο καλής ποιότητας, στραγγισμένο. Στο μπλέντερ λιώστε 1-2 σκελίδες σκόρδο, μια-δυο κουταλιές κάπαρη και 1-2 κ. σούπας καλό ελαιόλαδο. Ανακατώστε το μίγμα αυτό με τον τόνο, και απλώστε σε φρυγανισμένα ψωμάκια, στολίζοντας με κάπαρη ή φυλλαράκια μαϊντανό.

8. Ψητό χαλούμι σε "πακετάκια"
Κόψτε σε φέτες το χαλούμι, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο δυόσμο (φρέσκο ή ξερό) ή με βασιλικό, και τυλίξτε με λουρίδες φύλλο του μπακλαβά, που θα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο. Βάλτε σε λαμαρίνα και ψήστε στους 200 βαθμούς, να ροδίσει το φύλλο. Μπορείτε να ψήσετε φετάκια χαλούμι και χωρίς φύλλο. Στρώστε με λαδόχαρτο τη λαμαρίνα και ψήστε μερικά λεπτά κάτω από το γκριλ.

9. Συκωτάκια πατέ σε δαμάσκηνα ή σύκα ξερά
Σερβίρετε μπουκιές από το πατέ πάνω σε ξερά δαμάσκηνα ή σύκα, που τα έχετε βρέξει με βαλσαμικό ξύδι. Στολίστε με ξύσματα καρότο ή με φυστίκια.

10. Μήλο με καπνιστή πέστροφα
Κόψτε 1-2 ξινόμηλα στη μέση, βγάλτε τα κουκούτσια και κόψτε σε λεπτές ημικυκλικές φέτες. Βρέξτε με λεμόνι, να μη μαυρίσουν. Βάλτε σε κάθε φέτα μήλο ένα κομμάτι καπνιστό φιλέτο πέστροφα, και στολίστε με κλαδάκια άνηθο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'