Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καραμέλα βουτύρου και όλα γίνονται γλυκά

της Κατερίνας Ταβουλάρη Συνταγέςκαραμέλα, καραμέλα βουτύρου, σάλτσα καραμέλας βουτύρου, butterscotch, σπιτική καραμέλα, εύκολη καραμέλα, καραμέλα για γλυκά, γλυκά, επιδόρπιο, εύκολη συνταγή

Και πού δεν πάει! Σε κέικ, σε τούρτες, σε μπισκότα, σε scones... Η σάλτσα καραμέλας βουτύρου, αυτό που οι ζαχαροπλάστες αποκαλούν «butterscotch», ταιριάζει σε όλα τα γλυκά και πάντοτε φροντίζω να έχω ένα-δυο βαζάκια στο ντουλάπι. Ειδικά για τα πρωινά του σαββατοκύριακου με λίγα pancakes, μερικά φρούτα και καραμέλα από πάνω ετοιμάζω πρωινό βασιλικό στο άψε-σβήσε.

photo: Κατερίνα Ταβουλάρη
photo: Κατερίνα Ταβουλάρη

Υλικά για περίπου 600 γραμμάρια καραμέλας:

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. γλυκόζη
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. αλατισμένο βούτυρο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε ένα χαμηλό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.

Διαλέγετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το τοποθετείτε στην εστία και την ρυθμίζετε στην πιο δυνατή σκάλα. Μόλις ζεσταθεί για τα καλά, ρίχνετε ένα μέρος από τη ζάχαρη και την ανακατεύετε με σπάτουλα. Μόλις σκουρύνει, προσθέτετε την υπόλοιπη και έτσι συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς με σπάτουλα - σκοπός είναι να καραμελώσει καλά.

Μόλις καραμελώσει, στην ίδια θερμοκρασία, προσθέτετε σταδιακά το μίγμα με την κρέμα γάλακτος. Προσοχή! Ο βρασμός θα είναι στην αρχή έντονος αλλά μην πτοείστε! Ανακατεύετε με τη σπάτουλα προσεκτικά, να μην ξεχειλίσει το μίγμα. Όσο πιο βαθύ το τηγάνι, τόσο το καλύτερο. 

Μετά τα πρώτα λεπτά, η καραμέλα αρχίζει σιγά-σιγά να πήζει. Στη φωτιά για ακόμα 3 λεπτά και κατόπιν αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. Μόλις είναι πια χλιαρή -αλλά όχι να σφίξει τελείως- την αδειάζετε σε άνετο μπολ, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά με μίξερ χειρός.

Η καραμέλα είναι έτοιμη να την μοιράσετε σε αποστειρωμένα βάζα (ή μήπως απευθείας πάνω σε μπικσότα;). Διατηρείται μια χαρά για αρκετές μέρες στο ντουλάπι. Αν την φυλάξετε στο ψυγείο, πριν την χρησιμοποιήσετε, ζεστάνετέ την σε μπεν μαρί, για να μαλακώσει.

Υ.Γ.: Αν δεν έχετε αλατισμένο βούτυρο, προσθέστε ελάχιστο αλάτι όταν ενώσετε το μίγμα της κρέμας γάλακτος με την καραμελωμένη ζάχαρη.

* Η Κατερίνα Ταβουλάρη είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'