Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η άνοιξη μάς έφτασε: αγήρατο και άλυσσο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πηχτή με κοτόπουλο: έμπνευση θερμού Σεπτέμβρη

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςπηχτή, κοτόπουλο, αγγούρι τουρσί, καρότο τουρσί, λαχανικά, ζωμός, τσιλαδιά, παραδοσιακές τεχνικές

Αυτός ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα θερμός. Έχοντας προμηθευτεί μπούτια κοτόπουλο, βρέθηκα μπροστά στο ερώτημα: ζεστό ή κρύο; Και πήγα για το κρύο.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Κρύο πώς; Το κλασσικό είναι να βράσεις το κοτόπουλο και μετά να το αφήσεις να κρυώσει, για να το σερβίρεις είτε χλιαρό είτε κρύο, έχοντάς το στο ψυγείο για λίγο.

Εκεί, λοιπόν, μού ήρθε η ιδέα για «πηχτή». Δηλαδή να βράσω, να ξεκοκκαλίσω και να το βάλω σε μια μικρή φόρμα με όσο πιο πηχτό ζωμό μπορούσα να φτιάξω, για να πήξει. Προχώρησα παρευθύς στο εγχείρημα.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στο κοτόπουλο προσέθεσα ψιλοκομμένο αγγούρι τουρσί και καρότο.

Στο ζουμί από το βρασμένο κοτόπουλο προσέθεσα ζουμί που είχα από μοσχαράκι, που του έδωσε και λίγο σκούρο χρώμα.

Τοποθέτησα σε μικρή φόρμα σε στρώσεις και το άφησα στο ψυγείο για να πήξει.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Παρόλον ότι δεν είχα βάλει κόκκαλα στον ζωμό, έπηξε αρκετά για να στέκεται.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σέρβιρα με ωραία μαρούλια, για να συμπληρώσω τη δροσιά, λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Το πιάτο είναι όντως δροσερό και πολύ ελαφρύ. Την τελευταία στιγμή, και αφού είχα ήδη φωτογραφίσει, προσέθεσα λίγα φύλλα κάπαρης. Απογείωσε το πιάτο, χωρίς υπερβολή.

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'