Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Fistiki Fest: Η Αίγινα μαγειρεύει για τον Δημήτρη Ποταμιάνο

WikiΑίγινα, Γιάννης Μόραλης, Γιορτή Φιστικιού Αίγινας, Aegina Fistiki Fest, Δημήτρης Ποταμιάνος, γαστρονομία, φεστιβάλ, φιστίκια Αιγίνης

Τούτες τις ημέρες στην Αίγινα «τρέχει» μια σπουδαία γιορτή, προς τιμήν του Γιάννη Μόραλη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Είναι μάλιστα ενταγμένη στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, «Aegina Fistiki Fest», όπου, στο γαστρονομικό μέρος της, τιμάται ο Δημήτρης Ποταμιάνος, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα την περασμένη Πρωτοχρονιά, σε ηλικία 72 ετών.

Ακαδημαϊκός εξαιρετικά αγαπητός, συγγραφέας, διανοούμενος, πραγματικός κοσμοπολίτης, με αρθογραφία ζηλευτή και με μεγάλη αγάπη για τη γαστρονομία. Τούτη την πλευρά του γνωρίσαμε κυρίως χάρη στους bostanistas, των οποίων υπήρξε στυλοβάτης, καθώς και πολύτιμος συνεργάτης του protagon.gr. 

Iστορίες; Συνταγές; Ιστορίες από συνταγές ή μήπως συνταγές για ιστορίες; Δύσκολο να μπουν σε κατηγορίες τα κείμενα του Δημήτρη Ποταμιάνου. Γράφοντας για τα σύκα θυμόταν το πολυκαιρισμένο τετράδιο της ηπειρώτισσας γιαγιάς του, Ουρανίας, με αφορμή την τάρτα λεμονιού κατέγραφε τις βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής: τήρηση της δοσολογίας, διεξοδική προετοιμασία, εγρήγορση και επαναληπτικές δοκιμές.

Συμπεράσματα διόλου τυχαία, καθώς, όπως ο ίδιος είχε σημειώσει, ξεκίνησε να γράφει για το φαγητό και το κρασί, όχι τόσο για να μπορεί να καλοτρώει και να καλοπίνει, αλλά για να έχει την ευκαιρία να εγκωμιάζει δημόσια τις μικρές-μεγάλες αυτές χαρές της ζωής, με πρότυπο τον χρονικογράφο της εφημερίδας Λε Μοντ, Γκριμό ντε λα Ρενιέρ (Le Monde, Grimod de la Reyniere).

Αλιάδα με φιστίκι Αιγίνης, photo: Δημήτρης Ποταμιάνος
Αλιάδα με φιστίκι Αιγίνης, photo: Δημήτρης Ποταμιάνος

Αξεπέραστες και αξέχαστες συντρόφισσές του τότε η Μαλβίνα Κάραλη και η Μαρία Χαραμή. Ηταν η εποχή που εδραιωνόταν και στα λημέρια μας το λάιφσταϊλ, που, κατά την κρίση του, γρήγορα ξεστράτισε από την προτεραιότητα της επιμέλειας εαυτού και εκφυλίστηκε.

Έτσι, και για να μην εγκαταλείψει την ευγενική αυτή ασχολία, στράφηκε στις δοκιμές κατ’ οίκον, με γνώμονα πάντα τις προσφορές της εποχής. Εμπιστευόμενος κατ’ αρχάς το ταπεινό του μποστάνι, αλλά και όλους τους άξιους επίμονους κηπουρούς (και τους καλούς ψαράδες και χασάπηδες), στην Αίγινα όπου διάλεξε να μείνει, αλλ' ασφαλώς και παραπέρα. Επιτομή των δοκιμών αυτών το λεύκωμά του Νόστιμες μέρες- Συνταγές και ιστορίες, που, όπως είχει σημειώσει, το αγαπούσε ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει γράψει.

Pesto με φιστίκι Αιγίνης, photo: Δημήτρης Ποταμιάνος
Pesto με φιστίκι Αιγίνης, photo: Δημήτρης Ποταμιάνος

Τα σημειώματα και τα γραπτά του -πλουμιστά και απλούστατα ταυτόχρονα- είναι και θα είναι για μας πολύτιμη παρακαταθήκη.

«Νόστιμες Μέρες» είναι και ο τίτλος της κεντρικής γαστρονομικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην κεντρική σκηνή απέναντι από την «Παναγίτσα». Πρόκειται για διαγωνισμό μαγειρικής, μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Ποταμιάνου. Την παρουσίαση έχουν αναλάβει ο Βησσαρίων Παρθένης και η Ράνια Κορναράκη - Πετρά. Έχουν επιλέξει δύο συνταγές από το ομώνυμο βιβλίο του, τη σκορδαλιά φιστικιού και το πέστο φιστικιού.

Περισσότερα για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βρείτε εδώ: www.aeginafistikifest.gr

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'