Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ιμάμ μπαϊλντί μέχρι να μπαϊλντίσεις!

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςμελιτζάνες, ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζάνες ιμάμ, κρεμμύδια, σκόρδο, λαδερά, εύκολη συνταγή, ξινομυζήθρα, κρητική κουζίνα

Και επειδή το καλοκαίρι συνεχίζεται στην Κρήτη, σήμερα θα φτιάξουμε ιμάμ μπαϊλντί με κρητική νότα. Αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας και χωρίς να περάσει από το τηγάνι, μας δίνει όλους τους ζωμούς και το μέλωμα της μελιτζάνας σε πολύ λίγο χρόνο.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Βέβαια, αν το φτιάξετε αποβραδίς και το βάλετε στο ψυγείο, γίνεται ακόμη καλύτερο. Μια άλλη ιδέα είναι να βράσετε ένα πακέτο σπαγγέτι και, όπως είναι ζεστό από τον φούρνο, να σερβίρετε τα μακαρόνια και, αντί για σάλτσα, μια-δυο μελιτζάνες με όλη τη γέμιση και τυρί που λιώνει. Όπως και να έχει, είναι βασιλικό φαγάκι - συνοδέψτε το με κρίθινο παξιμάδι !

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Και για την ιστορία έχω ακούσει δύο διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο, ότι ο Ιμάμης έφαγε τόσο πολύ που μπαΐλντισε, δηλαδή λιποθύμησε, και το δεύτερο, ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε πήρε σαν προίκα δώδεκα δοχεία ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, πανάκριβου εκείνη τη εποχή. Την πρώτη ημέρα του γάμου τους η γυναίκα του τού έφτιαξε αυτό το υπέροχο φαγάκι. Του άρεσε τόσο πολύ, που ήθελε κάθε μέρα το ίδιο φαγητό. Την 13η μέρα, όμως, δεν είχε φαγητό στο τραπέζι, οπότε ρωτάει τη γυναίκα του, πού είναι το φαΐ και η άκαρδη του ομολογεί ότι τέλειωσε το πανάκριβο λάδι σε 12 γεύματα! Ε, τι θέλετε να πάθει ο άνθρωπος, που του έφαγε η άλλη την προίκα σε 12 μέρες; Μπαΐλντισε!

Υλικά

  • 10 μεσαίες μελιτζάνες
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σφηνάκι πετιμέζι
  • 4 φρέσκες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα Χανίων
  • ελαιόλαδο (μη φάτε όλη την προίκα)
  • αλάτι, πιπέρι

Χαράζουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, να μισοψηθούν (ανάλογα τον φούρνο).

Παράλληλα σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μας, που τα έχουμε κόψει φέτες, στη συνέχεια βάζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε τον πελτέ και σβήνουμε με ένα σφηνάκι πετιμέζι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από τρίφτη. Όταν είναι μισοψημένα, ρίχνουμε τον μαϊντανό που είναι πολύ ψιλοκομμένος και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε τη μελιτζάνα, όπως είναι ζεστή, και βάζουμε μία κουταλιά ξινομυζήθρα που την αλείφουμε σε όλη την επιφάνειά της. Στη συνέχεια γεμίζουμε τη μελιτζάνα με το μείγμα και κάνουμε το ίδιο με όλες. Ανάμεσα κόβουμε και πατάτες λεπτές - λεπτές και τις σφηνώνουμε. Τις βάζουμε στον φούρνο στους 180 για μισή ώρα με 45 λεπτά ακόμη.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και τριμμένη στα δάχτυλα ξινομυζήθρα!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'