Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στραπατσάδα πληθωρική με πικάντικο τσορίθο

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςστραπατσάδα, ομελέτα, αυγά, τσορίθο, chorizo, ισπανική κουζίνα, ντομάτες, ελιές, πιπεριές, πρωινό, brunch, εύκολη συνταγή

Το τσορίθο (chorizo) είναι ένα από τα θεμέλια της ισπανικής κουζίνας. Εϊναι καμωμένο από χοιρινό κρέας, λίπος και μυρωδικά, με κύριο την ισπανική πάπρικα. Τρώγεται ψιλοκομμένο με λίγο ψωμί, αλλά είναι και ένα πληθωρικό συστατικό σε πάμπολλες συνταγές, αφού προσδίδει άρωμα και γράσο στα όσπρια, τα λαχανικά και πολλά άλλα.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σήμερα το μενού έχει στραπατσάδα με τσορίθο, για πρωινό αλλά και για μεσημεριανό, ή, όπως πια έχουμε αρχίσει να λέμε στην Ελλάδα, για το κυριακάτικο μπραντς. Τα συστατικά της στραπατσάδας είναι φρέσκια ντομάτα, ξερά κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, το τσορίθο και τα αυγά.

Η πεμπτουσία της στραπατσάδας είναι ότι τα αυγά αποτελούν «συνδετικό ιστό», που, επειδή είναι στα όριά του, σπάει, καταρρέει κι έτσι αντί για ομελέτα έχουμε στραπατσάδα.

Τα αυγά, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ακριβώς τόσα ώστε και να δηλώνουν την παρουσία τους αλλά και να μην μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ιστού. Κατά μίαν έννοια ή στραπατσάδα είναι εξ ορισμού μια «αστοχία».

Η εκτέλεση είναι απλή. Αρκεί η ιδέα να είναι καλά σταμπαρισμένη στο αρμόδιο μέρος του εγκεφάλου.

Μαραίνω τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτω τα αυγά, τα οποία τα έχω χτυπήσει σε ένα μπολ. Κάποιοι δεν χτυπούν τα αυγά της στραπτσάδας, για μένα είναι περισσότερο θέμα χρωματικής σύνθεσης. Δεν θέλω να έχω πολλά ασπράδια στην εικόνα.

Το ψιλοκομμένο τσορίθο μπαίνει τελευταίο. Αφήνω τους μικρούς δίσκους του τσορίθο να βυθιστούν στη μαλακή μάζα που υπάρχει στο τηγάνι.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Η φωτιά στο σημείο αυτό πρέπει να είναι μεσαία προς χαμηλή. Παρατηρήστε στην εικόνα πόσο μικρές είναι οι φουσκάλες και θα πάρετε μιαν ιδέα για τη φωτιά. Αφαιρώ από τη φωτιά ενώ το μίγμα είναι ακόμη ζουμερό και αφήνω για 10 λεπτά να ηρεμήσει.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σερβίρω με φρέσκο ψωμί και για λίγο ξεχνάω τον μάταιο τούτο κόσμο, τόσο όσο αρκεί για να μαζέψω τη δύναμη για να υμνήσω τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα αυγά, αλλά και το θεσπέσιο ισπανικό τσορίθο.

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'