Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπάρες ακόμα πιο νόστιμες: φιστίκια και κινόα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμπάρες, μπάρες δημητριακών, βρώμη, κινόα, αποξηραμένα φρούτα, φιστίκια Αιγίνης, ταχίνι, μέλι, ελαιόλαδο, εύκολες μπάρες δημητριακών, σπιτικές μπάρες, υγιεινή διατροφή

Έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις μπάρες δημητριακών. Τα τελευταία χρόνια έχω φτιάξει διάφορες συνταγές συνδυάζοντας διάφορα υλικά. Διαπίστωσα, λοιπόν, πως οι επιλογές που έχουμε και οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι άπειροι.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Είναι το καλύτερο σνακ, το οποίο σε κρατάει για πολλές ώρες. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με ένα ποτήρι γάλα, είναι ένα πολύ καλό πρωινό. Οι μπάρες δημητριακών με φιστίκια Αιγίνης και κινόα έχουν πολύ «γεμάτη» γεύση. Η κινόα τις κάνει πιο τραγανές, ενώ το ελάχιστο ελαιόλαδο που έχει η συνταγή (είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιώ σε μπάρες) προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη υφή.

Την συνταγή την είχα δει παλιότερα εδώ. Παρόλο που τα σχόλια κάτω από την συνταγή δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά, την δοκίμασα με τον δικό μου τρόπο γιατί μου άρεσαν τα υλικά. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Είναι από τις πιο ωραίες μπάρες που έχω φτιάξει!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Μπάρες δημητριακών με φιστίκια Αιγίνης & κινόα

Την κινόα την έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές αλμυρές συνταγές, αλλά ποτέ σε μπάρες. Η γεύση της καβουρδισμένης κινόα, της βρώμης και της καρύδας δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα νότα, ενώ το ταχίνι και το μέλι (που είναι τα συνδετικά υλικά) ολοκληρώνουν το γευστικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα αποξηραμένα φρούτα, εγώ χρησιμοποίησα κράνμπερις και δαμάσκηνα. Εννοείται πως μπορείτε να βάλετε όποιο φρούτο θέλετε, φτάνει να τηρήσετε της δοσολογίες.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Μερίδες: 16

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • ¾ φλυτζανιού (100 γρ.) ωμή κινόα
  • 1 φλυτζάνι (140 γρ.) αποξηραμένα φρούτα, χοντροκομμένα
  • ½ φλυτζάνι (60 γρ.) φιστίκια Αιγίνης, κατά προτίμηση φιλέ
  • 1/3 φλυτζανιού (45 γρ.) τριμμένη καρύδα
  • 2 κουταλιές κοπανισμένο λιναρόσπορο
  • ½ φλυτζάνι (130 γρ.) ταχίνι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης
  • 1/3 φλυτζανιού (130 γρ.) μέλι (οι vegans μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σφενδάμου)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε επάνω την κινόα και τις νιφάδες βρώμης. Ψήστε τα για περίπου 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε τα σε ένα μπωλ. Στο ίδιο ταψί απλώστε την τριμμένη καρύδα και ψήστε την για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε και αυτή στο μπωλ.

Αν έχετε φιστίκια φιλέ, ρίξτε κι αυτά στο μπωλ, διαφορετικά βάλτε τα στο μούλτι και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Στο ίδιο μπωλ, προσθέστε τα χοντροκομμένα φρούτα και τον λιναρόσπορο.

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το ταχίνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Αν έχετε κατσαρολάκι που μπαίνει στον φούρνο, χρησιμοποιήστε αυτό και βάλτε το στον ζεστό αλλά σβησμένο φούρνο (μετά την καρύδα) για 3-4 λεπτά, ίσα-ίσα για να ζεσταθούν τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Διαφορετικά, βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράστε τα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέξτε μόνο να μην παραβράσει. Ρίξτε το μείγμα στο μπωλ με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά.

Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντάς το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24x24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώστε το μείγμα στο ταψί και στρώστε το καλά. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Αφήστε να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε το σε κομμάτια.

Σημείωση:
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε και μακρόστενη φόρμα για κέικ. Το πάχος των κομματιών εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'