Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η άνοιξη μάς έφτασε: αγήρατο και άλυσσο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μελιτζάνες και κεφτέδες: ρολά της μιας μπουκιάς

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμελιτζάνες, ρολά μελιτζάνας, κιμάς, σάλτσα, σάλτσα ντομάτα, κεφτέδες, εύκολο φαγητό, εύκολη συνταγή

Τι μπορείς κάποιος να φτιάξει με κιμά και μελιτζάνες; Αμέσως - αμέσως μου έρχονται στο μυαλό 3-4 διαφορετικά φαγητά. Φυσικά τον υπέρτατο μουσακά, τα διαφορετικά παπουτσάκια με κιμά, μανιτάρια και μετσοβόνε, την παραδοσιακή μελιτζανόπιτα με κιμά ή, απλά, ρολάκια μελιτζάνας. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, αρκεί κανείς να ψάξει δημιουργικά το θέμα.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Αυτό το παιχνίδι της διαφορετικής χρήσης των ίδιων υλικών, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πιάτο, είναι ένα καλό κόλπο για να τρώει κανείς το ίδιο πράγμα χωρίς να το βαριέται. Τα ρολάκια, που έφτιαξα πρόσφατα, είναι ωραία για να σερβιριστούν σε κυριακάτικο τραπέζι ή έναν γιορτινό μπουφέ. Έχουν όμορφη παρουσίαση, είναι μικρά -βολεύουν δηλαδή στο σερβίρισμα αλλά και στο φάγωμα-, είναι χαριτωμένα και κομψά.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ρολάκια μελιτζάνας με κιμά

(βγαίνουν περίπου 30-35 μικρά ρολάκια)

Υλικά για τα κεφτεδάκια:

  • 700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο λιωμένο στο μπλέντερ
  • 1 μικρή ντομάτα λιωμένη στο μπλέντερ
  • 7 κοφτές κουταλιές της σούπας βρώμη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
  • 100 γραμμάρια κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα:

  • 400 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
  • 100 γραμμάρια νερό
  • 50 γραμμάρια ελαιόλαδο

Επιπλέον υλικά:

  • 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Μέθοδος:

Ψήνουμε τις μελιτζάνες (προετοιμασία).

Καλό θα είναι οι μελιτζάνες να είναι μικρές χωρίς σπόρια, καθώς τα σπόρια έχουν δυσσάρεστη αίσθηση στο στόμα. Τις κόβουμε σε μέτριες φέτες (όχι πολύ λεπτές, ούτε και πολύ χοντρές) και τις βάζουμε σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε και από τις δύο μεριές με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στο διάστημα που ψήνονται τις γυρίζουμε μια φορά, ώστε να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο μεριές. Προσέχουμε μόνο μην τις παραψήσουμε και στεγνώσουν.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Δεν χωράνε όλες οι μελιτζάνες σε ένα ταψί, γι΄αυτό θα χρειαστεί να ψήσουμε παραπάνω από μια φορές. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την έχουμε κάνει από την προηγούμενη μέρα. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο όλες μαζί και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τώρα φτιάχνουμε τον κιμά. Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Πλάθουμε σε μικρά οβάλ κεφτεδάκια (σαν σουτζουκάκια).

Προσέχουμε τα κεφτεδάκια αυτά να μην είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να χωράνε μέσα στη φέτα της μελιτζάνας, χωρίς να εξέχουν δεξιά και αριστερά. Το μέγεθος, δηλαδή , ου θα τα φτιάξουμε εξαρτάται από το πλάτος της μελιτζάνας.

Ελέγχουμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσες φέτες μελιτζάνας όσα είναι και τα μπιφτεκάκια μας. Χρειαζόμαστε ένα ταψί ή πιρέξ περίπου 25 x 35 εκατοστών.

Βάζουμε μέσα σε αυτό τα υλικά της σάλτσας. Δηλαδή το λάδι (50 γραμ.), το νερό (100 γραμ.) και τον ντοματοχυμό (400 γραμ).

Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνας και τοποθετούμε στην άκρη της ένα μπιφτεκάκι. Ρολάρουμε και τοποθετούμε το ρολάκι που φτιάξαμε στην άκρη του ταψιού, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά (φέτες μελιτζάνας και μπιφτεκάκια). Τοποθετούμε τα ρολάκια παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε μεταξύ τους κενά.

Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς, σε φούρνο με αέρα, για περίπου 40-50 λεπτά. Αν δούμε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος παίρνει παραπάνω χρώμα απ' ό,τι χρειάζεται, σκεπάζουμε το σκεύος μας με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Επίσης, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. 

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'