Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χούμους και λαχανικά: κολατσιό στο βαζάκι

της Εύης Σκούρα Συνταγέςχούμους, ρεβίθια, λαχανικά, σνακ, κολατσιό, υγιεινό κολατσιό, εύκολη συνταγή, υγιεινή συνταγή, γραφείο, εύκολο σνακ

Ένα θρεπτικό, εύκολο και υγιεινό γεύμα για το γραφείο, που μεταφέρεται εύκολα σε γυάλινο βάζο. Το να τηρήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής δεν είναι δύσκολο. Εκεί που μπορεί να δυσκολευτείς λιγάκι, είναι στο τι θα φας όσο βρίσκεσαι στη δουλειά. Πόσες φορές θα φας γιαούρτι ή ένα-δύο φρούτα, που είναι η εύκολη λύση; Προσωπικά, πολλές φορές έχω προβληματιστεί για το φαγητό που θα πάρω μαζί μου στη δουλειά. Όσο δούλευα, προσπαθούσα καθημερινά να έχω κάτι υγιεινό μαζί μου, αφού ό,τι έβρισκα στον χώρο εργασίας μου δεν με κάλυπτε πάντα. Αφήστε που ήθελα και μεγαλύτερη ποικιλία!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Το χούμους θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Η βασική συνταγή έχει 4 υλικά. Ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη. Στο Ιράκ φτιάχνουν χούμους με κουρκουμά, προσθέτοντάς τον κατά τη διάρκεια του βρασμού των ρεβιθιών. Το δοκίμασα και αυτό! Άλλωστε ο κουρκουμάς είναι σούπερ θρεπτικός. Ήταν πολύ νόστιμο! Αλλά και πάλι θα πω ότι προτιμώ την παραδοσιακή συνταγή. Η επιτυχία του βασίζεται στην πυκνότητά του και στην ισορροπία λεμονιού-σκόρδου, γεύση που παραμένει στο στόμα και μας κάνει να θέλουμε κι άλλο κι άλλο...

Χούμους και λαχανικά

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 45’ (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου βρασίματος των ρεβιθιών)

Μερίδες: 6

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 3/4 φλυτζανιού ταχίνι (ανακατέψτε το καλά πριν το μετρήσετε)
  • ½ φλυτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ¼ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλυτζάνι ζεστό νερό (καλύτερα κρατήστε το νερό στο οποίο βράσατε τα ρεβίθια)
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Αφού βράσετε τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε το νερό τους. Λιώστε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι.

Λιώστε τα ρεβίθια στο μούλτι για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν πουρές*. Προσθέστε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και ανακατέψτε ξανά. 

Προσθέστε μισή ποσότητα από το νερό και συνεχίστε να προσθέτετε μέχρι να γίνει όσο πυκνό θέλετε. Σερβίρετε σε ένα μπωλ, περιχύστε το με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με λίγη πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Για το γραφείο, βάλτε όση ποσότητα θέλετε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά (αυτά του μελιού είναι ιδανικά). Κόψτε μπαστουνάκια από λαχανικά επιλογής σας (π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές σε διάφορα χρώματα) και... καλή σας όρεξη!

* Σε αυτό το στάδιο τα ρεβίθια μπορούν να φυλαχτούν για πολύ καιρό στην κατάψυξη. Είναι πολύ πρακτικό να βράζετε μεγαλύτερη ποσότητα ρεβιθιών και να την φυλάτε για επόμενα μαγειρέματα. Έτσι θα γλυτώνετε τη χρονοβόρα διαδικασία του μουλιάσματος των ρεβιθιών αποβραδίς και του βρασίματος. Θα τα αποψύχετε, θα προσθέτετε το λεμόνι, το ταχίνι και το σκόρδο και θα έχετε έτοιμο χούμους εξπρές!

** Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'