Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αιγιώτικος γαύρος γεμιστός

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςγαύρος, τριμμένη φρυγανιά, αυγό, κεφαλοτύρι, μαϊντανός, σκόρδο, Αίγιο

Τι είναι ο κάβουρας τι είν’ το ζουμί του, θα έλεγε ο παππούς μου ο Βονόρτας αν έβλεπε αυτό το γαυράκι που πήραμε τις προάλλες από τον ψαρά στο Αίγιο. Και θα στράβωνε τα μούτρα του. Όπως πάντα, δηλαδή, αλλά για άλλους λόγους. Γεννήθηκε μουτρωμένος, ποτέ δεν τον είχαμε δει να χαμογελάει. Τέλος πάντων, ο γαύρος ήταν ολόφρεσκος και λαχταριστός, οπότε τον κάναμε γεμιστό, έτσι για αλλαγή. Γιατί συνήθως ο γαύρος που μπαίνει στο σπίτι γίνεται μαρινάτος ή λαδορίγανη, όπως και το λαβράκι δηλαδή, αλλά συνήθως χωρίς δάφνη. Ψητός και γεμιστός όμως, με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, τριμμένη φρυγανιά, λιωμένο σκόρδο, χτυπημένο αυγό και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό γίνεται μούρλια. Τον βγάζεις για μεζέ μαζί με ένα ουζάκι (ευχαριστώ δεν θα πάρω, προτιμώ το τσίπουρο, χειμώνα – καλοκαίρι) ή για κυρίως πιάτο με μια βραστή σαλάτα στο πλάι, βλίτα και κολοκυθάκια, ας πούμε. Και να μην το ξεχάσω, δεν χρειάζεται να τρέχεις στο Αίγιο για γαύρο, όπου βρεις πάρ' τον. Αν όμως πας στο Αίγιο, θα περάσεις πολύ ωραία, είναι το μόνο σίγουρο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρο καθαρισμένο από το κοκκαλάκι του και ανοιγμένο στα δυο
  • 1 σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη (ανάλογα με το πόσο θέλουμε να «δέσει» η γέμιση)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το ψάρι και το ανοίγουμε στα δύο βγάζοντας το κοκαλάκι, χωρίς να χωρίσουμε τα δύο κομμάτια. Βάζουμε τα ανοιγμένα ψαράκια σε μια μεγάλη πιατέλα και αλατίζουμε ελαφρά.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μάζα.

Μετά, με ένα κουταλάκι, στρώνουμε επάνω σε ένα ψάρι λίγη γέμιση (στη θέση που ήταν το κοκαλάκι του) και σκεπάζουμε με ένα άλλο ψαράκι σαν σάντουιτς. Πανάρουμε προσεκτικά με λίγο αλεύρι και:

α) είτε τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο

β) είτε τακτοποιούμε τα γεμιστά ψάρια σε ένα ταψάκι, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε στο γκριλ 5 λεπτά, κατόπιν τα γυρνάμε και βάζουμε να ψηθούν άλλο τόσο και από την άλλη πλευρά. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'