Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ταρτάκια μελιτζάνας: μεζές από έμπνευση

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςμελιτζάνες, ταρτάκια, ταρτάκια μελιτζάνας, φέτα, κρέμα φέτας, μαρμελάδα ντομάτας, σαλάμι, σαλάμι σύκου, μεζές, καλοκαιρινός μεζές

[photo: Γεωργία Χρήστου - Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Χρήστου - Κουτσούκου]

Περιζήτητη νύφη η μελιτζάνα. Καλοκαιρινή και πολύκροτη πριγκίπισσα. Την βρίσκουμε σχεδόν στα περισσότερα καλοκαιρινά φαγητά. Στον μουσακά, στα παπουτσάκια (μεγάλο μυστικό το τηγάνισμα και ο αρνίσιος κιμάς), στο μπριάμ (γλύκα απερίγραπτη), στο ιμάμ μπαϊλντί, στα γεμιστά (χωρίς μελιτζάνα ποτέ) και σε πολλά άλλα. Φανατικοί οι θαυμαστές της και ορκισμένοι οι εχθροί της. Οι φίλοι της κερδίζουν πολλά, εκτός της απόλαυσης μιας μπουκιάς μελιτζάνας, ενώ οι εχθροί της χάνουν τα διπλά.

Λαχανικό πλούσιο σε μέταλλα, όπως κάλλιο, ασβέστιο, σίδηρο... Το σίδηρο ευθύνεται που μαυρίζει η μελιτζάνα όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα. Θεωρώ πως το ισχυρότερο όφελός της είναι η μεγάλη της περιεκτικότητα σε νανσουνίνη. Η νανσουνίνη είναι φλαβονοειδές και κατατάσεται στα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από διάφορους λόγους στον οργανισμό μας.

Πικρή η μελιτζάνα αλλά πεντάγλυκη μαγειρεμένη. Η πικράδα της μειώνεται αν την τρίψουμε με αλάτι χοντρό και την αφήσουμε 30 λεπτά πριν την μαγειρέψουμε. Η πριγκίπισσα δεν φεύγει εύκολα από το μυαλό καλοκαιριάτικα. Ιδιαίτερα κάτι απογευματόβραδα μετά το λιοπέσι, αρχίζεις να την σκέφτεσαι με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, βασιλικό και σκόρδο, με μαϊντανό, με αλάτοπίπερο, με κουρκουμά, να την βουτάς από το τηγάνι, όπως λιμπίζεσαι το πασχαλινό αρνί. Γεμιστή με ρύζι και όλα τα καλούδια των γεμιστών με παγωμένο κρασί, κιθάρες και τραγούδια μέχρι το ξημέρωμα. Ξεφάντωμα.

Κόβω τις πολλές περιγραφές γιατί πείνασα αλλά και γιατί θα σας μοιράσω συνταγή καταδική μου, για να με μνημονεύετε κάθε που βγαίνετε από τη θάλασσα πεινασμένοι. Εμένα εκεί μου ήρθε η έμπνευση. Η συνταγή βγήκε πρώτη σε διαγωνισμό, αλλά αυτό θα ανακοινωθεί με τη φιλαρμονική και πολλούς γευσιγνώστες. Ανάμεσα σε αυτούς και η μαμά μου, η κυρά Μαρία, γευσιγνώστρια αυστηρή και μυστήρια. Γι' αυτό, φτιάχνοντας για πρώτη φορά τη συνταγή, μην την αλλάξετε αμέσως, γιατί θα πάρει θάρρος και θα αρχίσει την κρίση, «εγώ έτσι στο έμαθα;» και τα λοιπά και τα λοιπά. Τη συγκεκριμένη συνταγή, όταν την δοκίμασε, την κοιτούσα στα μάτια και περίμενα με αγωνία.

- Μίλα ρε μαμά, επιτέλους!
- Τελικά είσαι παιδί μου! Υπέροχος μεζές, φτιάξε κι άλλο να κεράσω τις φίλες μου.
- Πάλι με έμπλεξες μαμά...

Αν θέλετε, μην αλλάξετε αμέσως τη συνταγή, δοκιμάστε, ρωτήστε με ό,τι θέλετε και αλλάξτε μετά, είναι σημαντικό να σας ακούσω. Πάμε!

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Ταρτάκι μελιτζάνας με πικάντικο σαλάμι σύκου, κρέμα φέτας και μαρμελάδα ντομάτας

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες (κατά προτίμηση λευκές, επειδή είναι λεπτόφλουδες σε σχέση με τις μαύρες)
  • 250 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (εγώ βάζω το 2%)
  • 2 κουταλιές κοφτές της σούπας βούτυρο
  • βασιλικό κατά το δοκούν (εγώ βάζω περίπου 125-150 γραμμάρια)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 2 μικρές ντομάτες
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
  • 1 σαλάμι σύκου με φυστίκι

* μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σύκο απλό αποξηραμένο, εγώ έχω βάλει σαλάμι σύκου. Όποιος ενδιαφέρεται, να με ρωτήσει να πω από πού το προμηθεύομαι.

Εκτέλεση

Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες.

Φτιάχνουμε την κρέμα φέτας. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και μαζί ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φύλα βασιλικού. Αφήνουμε 2 λεπτά να αρωματιστεί το βούτυρο. Ρίχνουμε τη θρυματισμένη φέτα και το γιαούρτι (μπορούμε να βάλουμε και κρέμα γάλακτος, αλλά γενικά την χρησιμοποιώ μόνο σε μεγάλη ανάγκη).

Ρίχνουμε τον κουρκουμά μαζί με πιπέρι για απογείωση ή πάπρικα σκέτη και ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σβήνουμε τη φωτιά και κατεβάζουμε. Βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Αφήνουμε και τις μελιτζάνες να κρυώσουν.

Σε μικρό κατσαρολάκι τρίβουμε δυο ντομάτες. Ρίχνουμε μια κουταλιά βαλσαμικό ξύδι και 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη. Αφήνουμε τα υλικά να «γνωριστούν» για 5-6 λεπτά και για να «βγάλει» η ντομάτα τα υγρά της. Έπειτα βράζουμε για 10 -15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Κατεβάζουμε και αφήνουμε να  κρυώσει η μαρμελάδα.

Κόβουμε ψωμί σε κύβους καθώς και σε λεπτά κομματάκια το σαλάμι σύκου. Ψήνουμε λιγο το ψωμί μας. Σε κάθε κύβο ψωμιού βάζουμε μια ροδέλα μελιτζάνας, πάνω την κρέμα της φέτας και αμέσως μετά μια σταγόνα μαρμελάδα ντομάτας. Προσθέτουμε με προσοχή το κομμάτι του σαλαμιού σύκου και απολαμβάνουμε με δροσερό ποτήρι κρασί ή μια πολύ παγωμένη μπύρα.

Υ.Γ.: Καλέστε και μια ωραία παρέα - εγώ πάντως θα έρθω, αν μου πείτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'