Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το απλούστερο κέικ με γιαούρτι: 1-2-3-4

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκέικ, κέικ με γιαούρτι, εύκολο κέικ, γρήγορο κέικ, κέικ με ελαιόλαδο, ελαιόλαδο, κέικ 1-2-3-4, εύκολη συνταγή

Εύκολο κέικ για δυο λόγους: αφενός έχει απλά και συνηθισμένα υλικά και αφετέρου η συνταγή του είναι τόσο απλή, που δεν ξεχνιέται. Μια φορά την διαβάζεις, βάζεις λίγο και τη λογική και δεν την ξεχνάς ποτέ! Ο κώδικας 1-2-3-4 απομνημονεύεται εύκολα και φυσικά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα θεωρήσει ότι το 4 αντιστοιχεί στη ζάχαρη και το 1 στο αλεύρι!

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Όπως στα περισσότερα κέικ μου, η λιπαρή ουσία είναι το ελαιόλαδο. Δική μου επέμβαση σε παλιά συνταγή. Η μέτρηση των υλικών γινόταν με κεσέδες γιαουρτιού και είναι τόσο παλιά η συνταγή, που φαντάζομαι ότι ο κεσές αφορά ποσότητα 250 γραμμαρίων.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Κάποιοι θα πρέπει να θυμούνται τις παλιές συσκευασίες γιαουρτιού στα άσπρα πλαστικά κεσεδάκια, που κυκλοφορούσαν στα γαλατάδικα πριν οι μεγάλες εταιρείες τυποποιήσουν το γιαούρτι. Για να ακριβολογώ, η συνταγή ήταν 1-2-3-4-5 (1 βούτυρο, 2 ζάχαρη, 3 αλεύρι, 4 κ.γ. μπέικιν, 5 αυγά) αλλά την έχω μετατρέψει εδώ και χρόνια σε 1-2-3-4, όπως θα δείτε παρακάτω.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Όπως όλα τα κέικ με ελαιόλαδο, κι αυτό διατηρείται νωπό περισσότερες μέρες από τα κέικ βουτύρου και δεν στεγνώνει καθόλου. Τα αρώματα που του ταιριάζουν είναι, κατά τη γνώμη μου, εκείνα της βανίλιας και του ξύσματος λεμονιού. Και λέω λεμονιού, γιατί έχουμε συχνότερα λεμόνια στο σπίτι μας από περγαμόντα. Αν παρ’ ελπίδα έχουμε κρατήσει ξύσμα περγαμόντου, το κέικ γίνεται εξαιρετικό. Σε εμάς αρέσει τόσο πολύ, που αν δεν έχω ξύσμα χρησιμοποιώ εσάνς περγαμόντου.

Σίγουρα αυτό το κέικ είναι πιο απλό και λιγότερο γλυκό από την κλασική σιροπιαστή γιαουρτόπιτα!

Υλικά

Για κάθε 1 κούπα γιαουρτιού:

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αυγά
  • άρωμα της επιλογής μας (ξύσμα ή εσάνς περγαμόντου, βανίλια, ξύσμα λεμονιού)
  • λίγη αχνοζάχαρη προαιρετικά για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα τελευταία σε μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη και σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους να γίνουν σαν κρέμα (αρκεί και το μίξερ χειρός γι' αυτή τη δουλειά).

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το άρωμα που επιλέξαμε και το γιαούρτι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Όταν έχουμε πια ένα ομογενές μείγμα, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σε τρεις δόσεις εναλλάξ τη μαρέγκα και το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα, 26-28 νούμερο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος), στη μεσαία σχάρα, για 55-60 λεπτά. Αφήνουμε να μείνει στη φόρμα για κανένα δεκάλεπτο και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη, όταν έχει κρυώσει αρκετά.

Παρατηρήσεις:

  • Όπως πάντα, δεν ανοίγουμε τον φούρνο το πρώτο 45λεπτο. Μπορεί μετά από αυτό τον χρόνο να χρειαστει να σκεπάσουμε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας μια λάμα μαχαριού στο κέικ στα 55 λεπτά. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς το αφήνουμε λίγο ακόμη.
  • Προτιμούμε για τα κέικ ελαιολάδου ελαφρά ελαιόλαδα με μικρή οξύτητα.
  • Για να λαδώσουμε μια φόρμα, ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού, πασπαλίζουμε με αλεύρι, την γυρνάμε να αλευρωθεί παντού και την τινάζουμε αναποδογυρίζοντάς την, να φύγει το περίσσιο. Αν δεν έχουμε σπρέι λαδιού, απλώνουμε με χαρτοπετσέτα ελαιόλαδο να πάει παντού και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι. Φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε μια καλή φόρμα σιλικόνης και να γλυτώσουμε όλα τα παραπάνω!

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'