Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η Κρήτη παράγει «Από Κοινού»

της Εύας Παρακεντάκη Παραγωγοί + προϊόνταελληνικά προϊόντα, έλληνες παραγωγοί, συνεταιριστική κοινότητα αυτάρκειας «Από Κοινού«, Από Κοινού, συνεταιρισμός, παξιμάδια, ελαιόλαδο, σταφίδες, μουστάρδα, θαλασσινό αλάτι, Κρήτη, Ηράκλειο, κρητικά προϊόντα

Τις συνάντησα στη 10η έκθεση – γιορτή του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Δεν χόρταινα να τις ακούω να μου μιλάνε για έναν καλύτερο κόσμο. Θυμάμαι την κουβέντα μας και ανατριχιάζω... είχα ακούσει πολλά αλλά τα διαπίστωσα!

Πιστεύουν στη συλλογικότητα. Αντιστέκονται στη μοναξιά. Ονειρεύονται μια κοινωνία αυτάρκειας, αλληλεγγύης και φιλοξενίας και όχι εκμετάλλευσης συνανθρώπων και φύσης. Και το κάνουν πράξη! Η συνεταιριστική κοινότητα αυτάρκειας «Από Κοινού» γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την άνοιξη της κρίσης του 2013. Άνθρωποι με διαφορετικά ενδιαφέροντα και εμπειρίες, που έχουν έναν κοινό σκοπό: μια ζωή πιο δίκαιη, πιο ηθική, με βάση την αειφορία, την επαφή με τη φύση και τις τέχνες και με εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σοκαριστικό: με εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Από Κοινού έχει τρεις αλληλένδετες δράσεις: την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων-υπηρεσιών μικρής κλίμακας και με φυσικές μεθόδους, την εκπαίδευση με εναλλακτικές μεθόδους, ηθική και αγάπη και τον πολιτισμό με τη διάδοση τεχνών, παράδοσης και κουλτούρας.

Τα προϊόντα που παράγουν είναι παξιμάδι, μουστάρδα, λάδι, σταφίδες. Τώρα τελευταία παράγουν και γάλα από ντόπιες, κρητικές αγελάδες που βοσκούν (πραγματικά) αμέριμνες στη φύση και το κάνουν και διανομή κατ’ οίκον. Μαζεύουν βότανα που αποξεραίνουν και τα συσκευάζουν, ελιές, καλλιεργούν όσπρια αλλά και λαχανικά. Μαζεύουν και θαλασσινό αλάτι! Σίγουρα και άλλα χίλια-δυο καλούδια.

Όλα τα προϊόντα παράγονται από δική τους πρώτη ύλη. Για παράδειγμα, για το παξιμάδι λένε: «θέλαμε να δούμε τι έκαναν σωστά οι παππούδες μας, ώστε να τρώνε καλά και να ζούνε πολύ. Σπείραμε ντόπια ποικιλία σίτου και κριθαριού, αλέσαμε σε πετρόμυλο και το αλεύρι μαζί με το πίτουρό του μετατράπηκε σε ζυμάρι, χωρίς άλλα πρόσθετα και καμία επεξεργασία. Με τη βοήθεια έμπειρων γιαγιάδων, ζυμώσαμε και φουρνίσαμε. Έτσι καταλήξαμε στην αυθεντική συνταγή - ένα σκληρό αλλά πραγματικά 100% ολικής άλεσης παξιμάδι-μιγάδι, χωρίς προσθήκη λευκού αλευριού».

Βέβαια, αυτό που με εντυπωσίασε είναι η κρητική μουστάρδα! Χρησιμοποιώντας αγνό λάδι, σπιτικό ξύδι, σταφίδα και σπόρο της γνωστής βρούβας, με όλα τα υλικά που μπαίνουν στη συνταγή να είναι δικής τους παραγωγής. Έφτιαξαν πραγματικά μια εξαιρετική μουστάρδα από σπόρο βρούβας.

Το προϊόν της μουστάρδας παράγεται και σε εναλλακτικές μορφές: Μουστάρδα από Σπόρο Βρούβας με λιαστή ντομάτα & Μουστάρδα από Σπόρο Βρούβας με μέλι (αντί σταφίδα). Πήρα απ΄όλα!!
Όταν τους ρωτάς τι σημαίνει πολιτισμός... «Δεν είναι τυχαίο που η λατινική λέξη cultura σημαίνει καλλιέργεια. Ο Κικέρων για πρώτη φορά την χρησιμoποίησε μεταφορικά ως "καλλιέργεια της ψυχής", ενώ αργότερα, στην Αναγέννηση, οι Ουμανιστές την αποδίδουν ως η "καλλιέργεια του νου"».

Λόγια δεν έχω να εκφράσω πώς με έκαναν να νιώσω. Γι' αυτό τον λόγο θα σας φτιάξω ένα σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί και μουστάρδα Κρήτης!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη
  • ψωμί
  • ντομάτα
  • καραμελωμένα κρεμμύδια
  • πατάτες τηγανητές
  • μουστάρδα Κρήτης
  • γραβιέρα Κρήτης

Πώς το φτιάχνουμε;

Τηγανίζουμε τις πατάτες, φρυγανίζουμε το ψωμί περνώντας το στο τηγάνι μετά από το λουκάνικο. Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε τις ντομάτες. Βάζουμε μουστάρδα στο ψωμί και γεμίζουμε με όλα τα υλικά μας. Μία παγωμένη ελληνική μπύρα θα το ολοκληρώσει.

Η Κρήτη παράγει και εμείς φουσκώνουμε από περηφάνια!

Δείτε περισσότερα εδώ: www.apokinou.gr

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'