Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ήρθε η ώρα του αγροτουρισμού

της Λίνας Παπαδάκη Νέοι αγρότες

Η Εύη για τα πόνι της και πιάνει κότσο τα μαλλιά της. Ο Θέμης την παρακολουθεί από μακριά. Ένας έρωτας σε φάρμα, ταινία σε αμερικανική πεδιάδα, με ξύλινα κάγκελα, ξεφτισμένα τζιν και λάσπη στα παπούτσια. «Έτσι μεγάλωσα εγώ. Μέσα στις λάσπες. Ναι, θέλει αγάπη η φύση, θέλει συντροφικότητα».

Το σκηνικό θα ξεγελούσε, αν τα Μετέωρα δε σκέπαζαν τον ήλιο. Έξω από την Καλαμπάκα,  η Εύη Δήμου στήνει μεθοδικά το όνειρό της. Κόρη κτηνοτρόφου, μεγαλωμένη με τις αγελάδες και τα μαύρα γουρούνια, έριξε το βάρος της στο παιχνίδι. Τα μικρά άλογα, τα δικά της ζώα. «Είναι τεράστια η ευχαρίστηση που νιώθεις όταν έρχονται δίπλα σου, όταν σε περιμένουν. Βλέπουνε το αυτοκίνητο και καταλαβαίνουν, ότι ερχόμαστε να τα ταΐσουμε, να τα χαϊδέψουμε, όλα με τη σειρά περιμένουν να πέσουν στην αγκαλιά μου».

Η Εύη θα μείνει δίπλα τους. Το σπίτι της το θέλει εκεί στην Αύρα. Πέντε χρόνια έζησε ως φοιτήτρια Γεωπονικής στην Αθήνα, «εντάξει ήταν ωραία, τέλεια, βόλτες, μπαρ, βιτρίνες, όλα αυτά τα καλά της πρωτεύουσας αλλά είχαν ημερομηνία λήξης. Τώρα οι βιτρίνες μου είναι εδώ. Αυτές θέλω να χαζεύω».

Το σχέδιό της δεν τελειώνει στη χνουδωτή αγκαλιά, προχωρά ένα βήμα παρακάτω την οικογενειακή επιχείρηση κάνοντας κινήσεις να κάνει το κτήμα επισκέψιμο.«Για μένα είναι παράλογο να μη ξέρουν τα παιδιά, τι είναι γουρούνι, τι είναι άλογο. Να μη το χουν δει ποτέ από κοντά. Θυμάμαι ακόμα κι ενήλικες να με ρωτούν με απορία "τα γουρούνια σας έχουν κάποιο πρόβλημα και είναι μαύρα, μήπως κουβαλούν κάποια αρρώστια;''. Θέλω να ανοιχτούμε στον κόσμο».

Ο αγροτουρισμός είναι για την Εύη, που δεν έχει πατήσει ακόμα τα 30, η λύση και για την ανάπτυξη και για τη γνώση. «Μέχρι τώρα γινόταν αγροτουρισμός χωρίς τους αγρότες», γι' αυτό και δεν ακολούθησε η χώρα μας τα παραδείγματα του εξωτερικού. «Διακοπές σε φάρμες της Γαλλίας, σε τυροκομεία της Ιταλίας  κι άλλες πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές ακόμη πιο βόρεια, όλη η Ευρώπη προσπαθεί να προσελκύσει τουρισμό αναδεικνύοντας αυτό που της δίνει η φύση, ήρθε η ώρα κι εμείς να μοιράσουμε τα δώρα μας».

Κιβωτός Δήμου, Αύρα Καλαμπάκας

Δείτε το προφίλ της Λίνας Παπαδάκη στο protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'