Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες πανέ στον φούρνο

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκολοκυθάκια, μελιτζάνες, πανέ, λαχανικά πανέ, λαχανικά στον φούρνο, καλοκαιρινά λαχανικά, μεζέδες με λαχανικά, καλοκαιρινός μεζές, στικς λαχανικών, εύκολη συνταγή

Η ζωή μας φέρνει στο πιάτο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις κι αν έχω κάτι μάθει στα χρόνια που είμαι πάνω σε τούτον εδώ τον κόσμο, είναι ότι αυτά που έχουμε ως δεδομένα είναι αυτά που είναι πιθανότερο να μην είναι. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι οι δυσάρεστες ή τουλάχιστον οι δυσάρεστες είναι αυτές που μας στιγματίζουν και τις θυμόμαστε με μεγαλύτερη ένταση. Αλλά τα δυσάρεστα τα προσπερνάμε κουτσά - στραβά.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Στα ευχάριστα πάλι, στεκόμαστε και τα απολαμβάνουμε. Να, με κάτι μικροεκπλήξεις σαν τη σημερινή. Ένα πανέ λαχανικό, ας πούμε, που μοιάζει με τηγανητό, θα μπορούσε να είναι, αλλά δεν είναι. Έχει όλη τη γεύση του καλοτηγανισμένου, κριτσανιστού κολοκυθιού αλλά είναι ψητό.

Πανέ κολοκυθάκια και μελιτζάνες στον φούρνο σαν τηγανητά. Τα κορυφαία λαχανικά του καλοκαιριού, που τα τρώμε μέσα σε κεφτέδες, σε μπριάμ, σε γεμιστά και σε έναν σωρό άλλα λαδερά, εποχιακά φαγητά. Το μεγαλείο τους όμως αναδεικνύεται όταν τηγανίζονται. Εκεί βγάζουν όλη τους τη γλύκα και την γεύση.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Όσο, λοιπόν, κι αν λαχταράω τα τηγανητά, έκανα την ανατροπή χάριν της υγείας της δικιάς μου και της οικογένειάς μου. Έφτιαξα την πιατέλα αυτή με κολοκυθάκια και μελιτζάνες πανέ στον φούρνο και εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Σερβίρονται με πολύ δροσερό ντιπ γιαουρτιού και μουστάρδας, τη συνταγή του οποίου δίνω παρακάτω, τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή, αλλά πολύ νόστιμο σε γεύση. Επιπλέον μπορείτε να βάλετε μια κόκκινη σάλτσα βασιλικού (αυτή, δηλαδή, που σας περίσσεψε από τα μακαρόνια) και να βουτάτε τα στικς λαχανικών εκεί. Η κόκκινη σάλτσα ομολογουμένως ταιριάζει πολύ με τις μελιτζάνες!

Το καλοκαίρι θέλει μικρές και απλές χαρές. Έναν καφέ με θέα τη θάλασσα ή έστω τις απέναντι πολυκατοικίες, αν αυτός είναι στη σκιερή βεράντα του σπιτιού μας, ένας καλός φίλος που θα έρθει σπίτι να τσιμπολογήσουμε και να χαζολογήσουμε, λίγη παγωμένη μπύρα με τη μουσική που αγαπάμε, μια ωραία ταινία στην τηλεόραση ή ποδόσφαιρο για τους φιλάθλους και ελαφριά φαγητά που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα, σαν το σημερινό!

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες πανέ στον φούρνο

Υλικά για τα λαχανικά:

  • 500 γραμμάρια μελιτζάνες
  • 500 γραμμάρια κολοκυθάκια πράσινα
  • 1 γεμάτη κούπα γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
  • 2/3 κούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο αποξηραμένο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 4 αυγά

Υλικά για το ντιπ γιαουρτιού – μουστάρδας:

  • 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι πλήρες, στραγγιστό
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα με μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Μέθοδος:

Φτιάχνουμε το μίγμα της γαλέτας στο οποίο θα πανάρουμε τα λαχανικά μας. Σε ένα μπολ βάζουμε τη γαλέτα, την παρμεζάνα, το αποξηραμένο σκόρδο, το αλάτι και την πάπρικα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά με ένα κουτάλι. Το μίγμα αυτό μπορούμε να το έχουμε φτιάξει νωρίτερα και να το έχουμε έτοιμο στο ψυγείο μας.

Κατόπιν, σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, όπως κάνουμε στην ομελέτα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κόβουμε τα λαχανικά σε στικς. Πρώτα τα κολοκυθάκια. Τα βουτάμε λίγα - λίγα στο χτυπημένο αυγό και κατόπιν τα ρίχνουμε στο μίγμα της γαλέτας, καλύπτοντάς τα όσο το δυνατόν καλύτερα με αυτό σε όλες τις μεριές τους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με προσοχή να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, γιατί θα κολλήσουν κατά το ψήσιμο.

Τοποθετούμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τα παναρισμένα κολοκυθάκια στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν κάνει ροδοκόκκινο χρώμα και τραγανή κρούστα. Κάνουμε το ίδιο ακριβώς και με τις μελιτζάνες.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Στο διάστημα που ψήνονται τα λαχανικά, φτιάχνουμε το ντιπ ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ. Μόλις τα λαχανικά είναι όλα έτοιμα, τα σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ δίπλα για να τα βουτάμε. Τρώγονται ζεστά!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'