Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κριτσίνια ολικής με μπόλικα μυρωδικά

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκριτσίνια, σπιτικά κριτσίνια, αλεύρι ολικής, υγιεινά κριτσίνια, σνακ, δίκοκκο αλεύρι, Trinty farm, Σπάροζα, υγιεινή διατροφή

Τα μυρωδάτα και νόστιμα αυτά κριτσίνια με αλεύρι ολικής είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο, για το γραφείο ή για έναν δίσκο με τυριά και αλλαντικά. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Η μόνη απαίτησή τους είναι χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη. Η συνταγή που σας δίνω βγάζει 30 περίπου κριτσίνια. Εγώ τα έψησα πασπαλίζοντάς τα με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε σκέτα ή να τα πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, κλπ) ή άλλους σπόρους (παπαρουνόσπορο π.χ.), ή ακόμη και με αρωματισμένο αλάτι.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η ζύμη περιέχει αρκετό ελαιόλαδο κι έτσι γίνεται πολύ εύκολη στη χρήση. Δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου! Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μίξερ, θα πρέπει να ζυμώσετε την ζύμη με τα χέρια, περίπου 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το μέγεθός τους το καθορίζετε εσείς. Όσο για το σχήμα τους, μ' αρέσει να είναι λίγο ανομοιόμορφα, τα κάνει λίγο πιο ρουστίκ!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Κριτσίνια ολικής με ελληνικά μυρωδικά

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

Μερίδες: 30 κριτσίνια

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι (90 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι (εγώ χρησιμοποίησα εκείνο της The trinity farm)
  • 1 φλυτζάνι (110 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλυτζανιού (177 ml) χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 φακελάκι (9 γρ.) ξερή μαγιά
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ¾ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μείγμα με ανθό αλατιού και 15 βότανα και μπαχαρικά της Μεσογείου (Sparoza)
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • σουσάμι, μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Στο μπωλ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι ολικής, το νερό το μέλι και τη μαγιά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για να ενεργήσει η μαγιά, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αφρίσει λιγάκι.

Προσθέστε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών) και ζυμώστε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπωλ και αλείψτε την με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί όλη. Σκεπάστε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στρώστε 2 ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.

Ανοίξτε την ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Φροντίστε ώστε η μία πλευρά του παραλληλόγραμμου να είναι ίση με το μάκρος που επιθυμείτε να έχουν τα κριτσίνια. Εγώ την χώρισα σε 2 μέρη, ώστε να την ανοίξω πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια, η ζύμη περιέχει αρκετό λάδι.

Αν όμως δείτε πως για κάποιο λόγο σας κολλάει, αλευρώστε την.
Κόψτε με ένα μαχαίρι λωρίδες από την ζύμη με πλάτος 1 εκατοστού περίπου και με τα χέρια σας φτιάξτε τα κριτσίνια, σαν φιδάκια. Τοποθετήστε το κάθε φιδάκι πάνω στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το κάθε κριτσίνι με πολύ λίγο νερό και πασπαλίστε τα με το σουσάμι ή το μαυροσούσαμο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 15 λεπτά πριν τα ψήσετε. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C.

Ψήστε τα κριτσίνια για 7-8 λεπτά στους 200 °C, ανοίξτε τον φούρνο, γυρίστε το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα και χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 190. Ψήστε άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίστε να τα παρακολουθείτε όση ώρα ψήνονται, γιατί είναι πολύ λεπτά και μπορούν να αρπάξουν εύκολα. Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως και μετά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'